Pasak ekspertų, rizikas Pekinui kelia ir pats Europoje prasidėjęs karas. Ir ne tik dėl to, kad jis gali kiek sumaišyti Kinijai kortas bendradarbiausiant su Vakarais ekonominėje srityje. Komunistinę Kiniją, ko gero, baugina Kremliaus režimo pasikeitimo scenarijus. Kita vertus, sutinka ekspertai, Rusijos pradėtu karu Ukrainoje Pekinas gali ir pasinaudoti. Viena vertus, pažymi jie, brutalūs Kremliaus veiksmai atitraukia Vakarų dėmesį nuo nedemokratinės Kinijos, kita vertus – stiprina Pekino galimybes Rusijai primesti sau palankią politinę ir ekonominę santykių logiką.

Rusijos pradėtas karas atitraukė Vakarų dėmesį nuo Kinijos

Iki Rusijai įsiveržiant į Ukrainą Vakarų valstybių dėmesio centre dažnai atsidurdavo ekonominės bei politinės trintys su komunistiniu Kinijos režimu. VU TSPMI docento Lauryno Jonavičiaus teigimu, vasario 24 d. Kremliaus pradėtus brutalius ir saugumo architektūrą Europoje ardančius veiksmus Pekinas gali traktuoti kaip atsiradusią galimybę atitraukti Vakarų dėmesį nuo Kinijos.

„Kol Rusija su Ukraina, o per Ukrainą su Vakarais, yra kariniame konflikte, tol abi šalys tiek Rusija, tiek JAV, nukreipia dėmesį nuo Kinijos į konfliktą. JAV pozicija ir laikysena pastaruoju metu yra visų pirma orientuota į Kiniją ir jos sulaikymą bei stabdymą. Kinams dėmesio nukreipimas yra geras dalykas“, – Eltai teigė L. Jonavičius.

Jam antrino ir VU TSPMI direktorė Margarita Šešelgytė. Politologė taip pat teigė, kad karas Ukrainoje tam tikra prasme Kinijai yra naudingas.

„Karas tarp Rusijos ir Ukrainos bet kokiu atveju Kinijai yra naudingas, nes silpnina Vakarus, nukreipiant dėmesį nuo Kinijos. JAV labai konfrontavo Kiniją, tad Kinija džiaugiasi, kad tas dėmesys pereina prie Rusijos“, – sakė M. Šešelgytė.

Panašiai situaciją vertina ir Rytų Europos studijų centro (RESC) Kinijos tyrimų programos asocijuotas ekspertas Ragirdas Boruta. Visgi ekspertas pabrėžia, kad tik iš dalies galima sakyti, jog Rusijos agresija Ukrainoje gali pasitarnauti Kinijos režimui. Ekspertas mano, kad susiklosčiusi situacija kelia įtampą kitu Kinijai svarbiu klausimu.

„Galima spręsti, kad iš dalies Kinijai šis karinis konfliktas yra naudingas, nes visas Vakarų požiūris yra nukreiptas į konfliktą Ukrainoje, tad sumažės pats konfliktas ir iškilę nesutarimai Kinijos regione (Pietryčių Azijoje) Kinijai turės naudos. Tačiau tuo pat metu Kinijos pozicija yra tikrai gana sunki, nes daug metų akcentuojama, kad Kinija pasisako už tokias vertybes kaip teritorinis vientisumas ir šalių suverenitetas. Šis karas pastatė kinus į nemalonią situaciją, nes Rusija pažeidžia jų vertybes, tačiau Kinijai draugystė su Rusija yra svarbi“, – sakė R. Boruta.

Išskyrė rizikas, kurias Kinijai kelia Rusijos karas Ukrainoje

Eltos kalbinti ekspertai išskiria ir daugiau rizikų, kurias Kinijai kelia situacija Europoje. Viena iš jų – padidėjusi rizika, kad Ukrainai toliau ryžtingai priešinantis okupacinėms Kremliaus pajėgoms, o Vakarų pasauliui taikant beprecedentes sankcijas Rusijai, gali pasikeisti V. Putino režimas.

„Vienintelis scenarijus, kuris nenaudingas ir žalingas Kinijai, tai režimo pasikeitimas Maskvoje į demokratinį režimą“, – teigė M. Šešelgytė.

Tuo tarpu L. Jonavičius pažymi, kad Kinijai nėra naudinga ir didesnė kilusio karo eskalacija.

„Konfliktas ar perėjimas į bet kokį didelį karą, kas nėra neįmanomas variantas Ukrainos konflikto atveju, kinams yra grėsmė. Kinų strategija yra paremta ekonominiais instrumentais“, – sakė VU docentas L. Jonavičius.

Kinijai naudinga susilpnėjusi Rusijos ekonominė galia derybose

Kita vertus, ekspertai sutaria, kad Kremliaus pradėtas karas Ukrainoje susilpnins Rusiją kaip valstybę. O tuo, pažymi jie, gali pasinaudoti Pekinas.

L. Jonavičius atkreipia dėmesį, kad Rusija savo išteklių pardavimą po karo turės orientuoti į Kiniją, o tai, pažymi jis, Kinijai bus itin palanku.

„Atsiranda galimybė padaryti Rusiją labiau priklausomą nuo savęs ir palankiomis sąlygomis perimti energetinių išteklių eksportą, nes Vakarai greičiausiai atsisakys rusiškų dujų ir naftos“, – svarstė L. Jonavičius.

Tuo tarpu R. Boruta atkreipia dėmesį, kad Kinijai tęsiant bendradarbiavimą su agresore Rusija, gali kilti grėsmė Pekino reputacijai.

„Kinijos dabartinė pozicija yra dviprasmiška ir nepadeda siekiant deeskaluoti didžiulę įtampą. Tai galėtų neigiamai atsiliepti Vakarų valstybių, ypač Europos, požiūriui į Kiniją ir jos gana ryškų suartėjimą su Rusija. Gana akivaizdu, kad prieš karą santykiai tarp Kinijos ir ES išgyveno ryškią krizę. Šis karas gali prisidėti prie neigiamo požiūrio nuomonės apie Kiniją bei jos vykdomą regioninę politiką ir glaudžius santykius su Rusija“, – pridūrė ekspertas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės