„Man šis įvykis – tiek man, tiek šalia sėdintiems vicemerams, yra kaip kruša, ledų griūtis iš giedro dangaus. Nesitikėjome, pasitikėjome. Šiai dienai – smerkiame“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė meras.

Jis teigė, kad iš valdančiųjų „Vieningo Kauno“ gretų V. Šiliauskas jau pašalintas, artimiausiu metu bus sprendžiama dėl jo atleidimo iš direktoriaus pareigų.

„Bus tarybos posėdis ir per tarybos posėdį atleisime“, – teigė jis.

Teisėsauga įtaria, kad V. Šiliauskas paėmė 140 tūkst. eurų kyšį iš „Autokaustos“ vadovo Juozo Kriaučiūno už palankius sprendimus sudarant ir vykdant statybų, rangos darbų sutartis.

Pasak teisėsaugos, tai didžiausias iki šiol rastas kyšis.

„Šiai dienai man labai gėda, kad per septynerius metus darbo šiose pareigose atsirado ir išaiškėjo toks faktas. Man gėda kaip kažkada seniai buvusiam pareigūnui, kad to nesupratau“, – sakė V. Matijošaitis.

„Tikrai džiaugiausi ir galvojau, kad ši taryba be korupcinių nusižengimų, įvykių praeis“, – kalbėjo meras.

Pirkimų skaidrumu neabejoja

„Autokausta“ yra laimėjusi ne vieną svarbų Kauno miesto savivaldybės rangos projektą. Tarp jų – S. Dariaus ir S. Girėno stadiono, „Mokslo salos“ statybos, Vilniaus gatvės senamiestyje rekonstrukcija.

Teisėsauga sako nustačiusi už kokį projektą galėjo būti duotas kyšis, tačiau šių duomenų neatskleidžia. Tai yra vienas iš šiuo metu vykdomų projektų.

Pasak Kauno mero, nėra įtarimų, jog viešieji pirkimai mieste galėjo būti vykdomi neskaidriai.

„Joje dirba virš 700 darbuotojų, tai yra rimta ir miestui labai reikšminga organizacija. O finansinių dalykų su mūsų direktoriumi ir jų direktoriumi – aš neįsivaizdavau, kad taip gali būti“, – kalbėjo V. Matijošaitis.

„Apie „Autokaustos“ direktorių Juozą kažkaip kitos nuomonės buvau“, – pridūrė jis.

Jis priminė, kad sprendimai dėl viešųjų pirkimų ar kitų statybos reikalų Kaune nėra priimami vienasmeniškai, dėl to sprendžia komisijos.

„Mes matome ir paskelbiame visus viešuosius pirkimus. (...) Komisija – iš devynių narių, ten viskas vienu metu yra plėšiama“, – kalbėjo meras.

„Mes nerandame, kur dar kažką tobuliau galėtume padaryti“, – tvirtino savivaldybės vadovas.

V. Matijošaitis sakė neįtariantis, už ką V. Šiliauskas galėtų gauti pinigus.

Jis teigė, kad „Autokaustos“ vykdomi miesto projektai dėl šio tyrimo nesustos.

Žadėjo grįžti po dviejų savaičių

Teisėsauga skelbė, jog V. Šiliauską prašoma suimti, nes jis, turimais duomenimis, penktadienio rytą turėjo išvykti į Tenerifę ir nebuvo įsigijęs bilieto atgal.

Kauno mero žiniomis, administracijos vadovas teigė į kurortą išvežantis šeimą – žmoną su dviem vaikais.

„Rytoj turėjo išskristi, o grįžtų už dviejų savaičių“, – sakė jis.

Kauno savivaldybės tarybos opozicija reikalauja V. Matijošaičio bei vicemerų Andriaus Palionio bei Manto Jurgučio atsistatydinimo.

V. Matijošaitis tiesiai neatsakė, ar svarsto apie atsistatydinimą.

„Opozicijos teisė – reikalauti, mūsų teisė – pagalvoti“, – sakė jis.

Šiuo metu V. Šiliauskas yra nušalintas nuo pareigų.

Trečiadienį pranešus apie įtarimus administracijos direktoriui, Kauno meras vadino tai siekiu susidoroti. Ketvirtadienį jis tvirtino, jog, susipažinus su teisėsaugos viešai paskelbtais duomenimis, nuomonę pakeitė.

„Vakar aš buvau 100 procentų neteisus“, – tvirtino meras.

Valdančiųjų judėjimo „Vieningas Kaunas“ atstovas V. Šiliauskas Kauno miesto savivaldybės administracijai vadovauja nuo 2018 metų lapkričio, kai pakeitė pareigas palikusį tuometinį vadovą.

Tyrimo duomenimis, V. Šiliauskas iš J. Kriaučiūno kyšį galėjo priimti už palankumą sudarant statybų ir susijusių darbų rangos sutartis bei jas administruojant.

Kyšis, įtariama, perduotas trečiadienio naktį, tą pačią dieną pradėtas ir ikiteisminis tyrimas.