„Į Europą grįžta istorija“

Seimo narys, valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Matas Maldeikis laidoje pasakojo, kad prieš 9 mėnesius pradėjo rašyti knygą, tad realūs karo veiksmai Ukrainoje jo taip stipriai nenustebino.

„Man truputį lengviau buvo, nes aš laukiau kažko panašaus. Apie 9 mėnesius pradėjau rašyti knygą, kaip į Europą ir pasaulį grįžta geopolitika. Kad demokratija yra labai trapus ir žmonėms nenatūralus dalykas, dėl to taip trapu. Vienintelis dalykas, kad aš įsivaizdavau, kad tai įvyks po 5–7 metų, tai, ką mes dabar matome. Galbūt pandemija tai pagreitino. Bet kaip ciniškai nuskambėtų, tai yra gana natūralu, kas vyksta“, – kalbėjo Seimo narys, pridurdamas, kad tokie įvykiai yra natūralus.

Jis pasakojo, jog europiečiai yra „kiek išprotėję ir karą mėgsta žaisti“.

„Nenatūralus yra gyvenimas, kurį mes gyvenome po II Pasaulinio karo. JAV sukūrė tada Pax Americana – jie siekė dviejų tikslų: nugalėti Sovietų sąjungą ir iš Europos atimti ginklus. Nes suprato, kad mes, europiečiai, esame šiek tiek išprotėję ir kariauti mėgstam. Ir atsirado tokios institucijos kaip NATO, ES, kuriose mes sėdėtume, ginčytumėmės dėl agurkų ilgių supermarketuose, o ne karą žaistume“, – Žinių radijo laidoje „Aktualus pokalbis“ sakė parlamentaras M. Maldeikis.

Jis kalbėjo, jog „šitame užaugo 3–4 kartos“, todėl ši tvarka priimama kaip natūrali būsena.

„Šiuo metu, JAV vis labiau užsidarant, tai yra kitoks požiūris į pasaulį. Ir griūva ta pasaulio tvarka, kuri buvo nuo II Pasaulinio karto. Ir tą erdvę, vakuumą išpildys visada kiti. Į Europą grįžta istorija, geopolitika. Ir mes matysime daug dalykų. Klausimas, kaip baigsis šitas karas. (…) Bet kad ir kaip jis pasibaigtų, jis paspartino tą istorijos grįžimą, kurį mes turėsime“, – teigė TS–LKD atstovas M. Maldeikis.

Politikos apžvalgininkas Ginas Dabašinskas Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, jog kovo 11–oji yra „patogi proga“ deklaruoti save ir išgirsti kitą.

„Kovo 11–oji yra patogi. Mūsų gyvenime tokios datos yra svarbios, leidžia kažkaip deklaruoti, vienas kitą išgirsti, tvarkoje. Bet su valstybingumo branda, tam tikru judėjimu kokia nors trajektorija, tai ne taip labai susiję“, – sakė G. Dabašinskas.

Kad ir kas sėdėtų Kremliuje – elgtųsi taip pat?

Politikos apžvalgininkas G. Dabašinskas teigė, jog po šio karo galima susidurti su „post–putiniška“ epocha, kuri gali būti dar agresyvesnė, ciniškesnė.

M. Maldeikis taip pat sutiko su mintimi, kad ir kas „ateitų po V. Putino, jis elgsis daugiau mažiau taip pat“.

Rusija gina savo šerdį, geografija juk nesikeičia. Jų mentalitete jie ginasi nuo vakarų. V. Putinas daro tai, ką darytų bet kuris lyderis, sėdintis Kremliuje. Tame yra problema, nes geografija nesikeičia“, – kalbėjo parlamentaras.

G. Dabašinskas kalbėjo, jog tikrai įdomu, kur Rusija įsivaizduoja, yra jos sienų pabaiga.

Ragino nepirkti druskos ir bilietų iš Lietuvos

Seimo narys M. Maldeikis Žinių radijo laidoje sako jaučiantis visuomenės nuotaikas ir „į langą nemaloniai pabeldusią realybę“.

„Man rūpi mano šalies, piliečių emocinė būklė. Jaučiu, kad mes metėmės į kitą kraštutinumą, visi gyveno jau tokiame vakarietiškame postmodernistiniame pasaulyje – karo niekada nebus, viskas augs, butai brangs. Ir staiga realybė tau stukteli į langą ir mums išmuša saugiklius. Tai matydamas – dingusi druska ir bilietai į vakarus, kol čia atominis karas... Mane tas labai neramina ir norėčiau pasakyti – nepirkite bilietų, viskas yra gerai. Mes dabar tikrai esame saugūs“, – aiškino Seimo narys M. Maldeikis.

G. Dabašinskas Žinių radijo laidoje dar pridėjo, jog žmonės gal ir neabejoja šalies saugumu, bet jie nenori būti karo lauko centre.

„V. Putinas kariauja ne dėl to, kad jis yra stiprus. O dėl to, kad jis jaučiasi puolamas ir silpnas. Kas yra karas? Parodymas, kad nesugebėjai pasiekti rezultato kitomis priemonėmis. Karas į Ukrainą parodo, kad tiesiog sukišai pinigus, bet tu neužlaužei“, – Žinių radijo laidoje tikino parlamentaras M. Maldeikis.