Tai, pasak prokuroro, iki šiol didžiausia Lietuvoje rasta kyšio suma.

Jis patvirtino, kad kyšio davėjas – bendrovės „Autokausta“ vadovas Juozas Kriaučiūnas. Jam, kaip ir V. Šiliauskui, pareikšti įtarimai.

„Vakar ryte Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai pradėjo kratą Kauno administracijos direktoriaus namuose. (...) Kadangi tik vakare buvo rastas kyšio dalykas, suma šiuo metu Lietuvoje pati didžiausia kaip kyšio dalykas – 140 tūkst. eurų“, – ketvirtadienį sakė Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis.

Be to, pasak jo, pas administracijos direktorių rasta ir daugiau pinigų.

„Viso rasta beveik ketvirtis milijono grynųjų pinigų“ – pridūrė jis.

Pasak prokuroro, šių pinigų kilmė taip pat bus tiriama.

„Teisėsaugos institucijos, STT ir prokuratūra, dės visas pastangas, kad tie pinigai patektų į valstybės biudžetą“, – sakė T. Staniulis.

Pas papirkimu įtariamą J. Kriaučiūną kratų metu rasta beveik 400 tūkst. eurų grynųjų.

Prašys suimti trims mėnesiams

Tiek V. Šiliauską, tiek J. Kriaučiūną prašoma suimti trims mėnesiams.

„Turime duomenų, kad šiandien ryte administracijos direktorius su šeima turėjo išskristi į Tenerifę. Pagal turimus duomenis, bilietai – tik į vieną pusę“, – sakė prokuroras.

Vilius Šiliauskas    vieningaskaunas.lt nuotr.

Prokuroras pabrėžė, kad teisėsauga turėjo ir daugiau duomenų, kad būtent 140 tūkst. eurų buvo perduota Kauno savivaldybės administracijos direktoriui kaip kyšis.

„Ir neradus tų pinigų, mes turėjome ir turime įrodomųjų duomenų, todėl ši baudžiamoji byla bet kuriuo atveju būtų pasiekusi teismą“, – teigė T. Staniulis.

Krata truko 16 valandų, pareigūnai kėlė sau tikslą pinigus rasti.

„Jie buvo rasti įvairiose vietose, įskaitant ir slėptuves“, – sakė STT Kauno valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Linas Burdulis.

Pasak jo, pinigai buvo rasti 50, 100 eurų kupiūromis. Jų, pasak pareigūno, buvo „tikrai daug“.

Pinigai, STT atstovo teigimu, buvo perduoti „tam tikros formos paketuose“.

„Pinigus rado patys pareigūnai – nebuvo, kad juos asmuo ar asmenys ten esantys ateitų ir pateiktų“, – pridūrė jis.

Buvo rastos kelios slėptuvės, jie rasti ir kitose vietose įtariamųjų gyvenamosiose vietose.

„Autokausta“ – stadiono rangovė

„Autokausta“ yra laimėjusi ne vieną svarbų Kauno miesto savivaldybės rangos projektą. Tarp jų – S. Dariaus ir S. Girėno stadiono, „Mokslo salos“ statybos, Vilniaus gatvės senamiestyje rekonstrukcija.

Ši bendrovė statė ir Ledo rūmus, rekonstravo Laisvės alėją, stato Lengvosios atletikos maniežą šalia stadiono bei atliko kitus darbus.

Teisėsauga sako nustačiusi už kokį projektą galėjo būti duotas kyšis, tačiau šių duomenų neatskleidžia. Tai, pasak T. Staniulio, yra vienas iš šiuo metu vykdomų projektų.

Be to, pasak prokuroro, atsirado žmonių, atsiliepusių į teisėsaugos kvietimą teikti informaciją apie galimus kyšininkavimo epizodus.

Teisėsauga neatskleidžia, ar ikiteisminiame tyrime buvo arba bus apklausiami kiti savivaldybės politikai ar darbuotojai, tačiau neatmeta, jog įtariamųjų gali būti daugiau.

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis trečiadienį nušalino V. Šiliauską nuo pareigų.

Valdančiųjų judėjimo „Vieningas Kaunas“ atstovas V. Šiliauskas Kauno miesto savivaldybės administracijai vadovauja nuo 2018 metų lapkričio, kai pakeitė pareigas palikusį tuometinį vadovą.

Tyrimo duomenimis, V. Šiliauskas iš J. Kriaučiūno kyšį galėjo priimti už palankumą sudarant statybų ir susijusių darbų rangos sutartis bei jas administruojant. Kyšis, įtariama, perduotas trečiadienio naktį, tą pačią dieną pradėtas ir ikiteisminis tyrimas.