„Ukrainai be išlygų turi būti taikoma pagreitinta stojimo į Europos Sąjungą procedūra“, – sakoma Lietuvos Seimo rezoliucijoje „Dėl šalies kandidatės statuso suteikimo Ukrainai ir visateisės Ukrainos narystės Europos Sąjungoje“.

Už šį dokumentą, kurį pateikė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Andrikienė, ketvirtadienį vienbalsiai balsavo 123 Seimo nariai.

Rezoliucijoje pabrėžiama, kad šiuo metu šalies kandidatės statuso suteikimas Ukrainai būtų svarbus moralinės paramos ženklas jos žmonėms, kurie negailėdami gyvybių gina savo Tėvynę ir teisę patiems spręsti šalies ateitį.

„Valstybės, kurios gyventojai parodė neįtikėtiną valią ir ryžtą kovodami už Europos vertybes, priėmimas į Europos Sąjungos šeimą įkvėps ir sustiprins pačią Sąjungą“, – sakoma dokumente.

Jame pažymima, kad daugiau negu dešimtmetį Ukraina siekia narystės Europos Sąjungoje, o pastaruosius penkerius metus Ukrainą ir Europos Sąjungą sieja Asociacijos sutartis. Taigi šios valstybės paraiška dėl narystės Europos Sąjungoje yra, anot rezoliucijos, atkakliai reiškiamo jos europinės integracijos siekio rezultatas.

Rezoliucijoje Lietuvos Seimas patvirtina savo pasirengimą teikti Ukrainai visokeriopą pagalbą siekiant narystės Europos Sąjungoje.
Pristatydama rezoliucijos projektą Seimo narė L. Andrikienė pastebėjo, kad nors parlamento plenariniai posėdžiai nevyko, tačiau Seimas, kaip ir visa Lietuva jau kelias savaites gyvena Ukrainos ritmu, Ukrainos, patiriančios brutalią karinę Rusijos ir Baltarusijos agresiją.

„Mes žinome: ir šiandien, kai svarstome šią rezoliuciją, Ukrainoje žūsta vaikai, Rusijos karinės pajėgos atakuoja civilinius objektus, neaplenkdamos nei ligoninių, nei gimdymo namų, nei branduolinių jėgainių. Esame liudininkai dar vienos Dovydo ir Galijoto kovos, ir kiekvienas iš mūsų, kaip ir kiekviena suvereni valstybė, kiekvienas tarptautinis aljansas, tame tarpe Europos Sąjunga, turi pasirinkti: su kuo mes? Kaip galime padėti krauju plūstančiai Ukrainai? Ar nepadarėme klaidos, nepradėję derybų dėl narystės Europos Sąjungoje su Ukraina anksčiau? Gal tuomet šių dienų realybės būtume išvengę?“,- svarstė L. Andrikienė.

Pasak jos, mes, Lietuva, esame Europos Sąjunga, todėl privalome atsiliepti į Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio oficialią paraišką dėl Ukrainos narystės ES.

„Mes, Lietuva, esame Europos Sąjunga, todėl privalome atsiliepti į Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio oficialią paraišką dėl Ukrainos narystės ES. Turime įvertinti, kad Ukraina jau daugiau nei dešimtmetį siekia narystės ES, pastaruosius 5 metus Ukrainą ir ES sieja Asociacijos sutartis, taigi, Ukrainos paraiška yra visiškai logiška ir suprantama, tai – jos eurointegracijos siekio išdava“,-sakė L. Andrikienė.

2022 m. vasario 28 d. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pagal Europos Sąjungos sutarties 49 straipsnį pateikė oficialią paraišką dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją