Klaipėdos registracijos centras įsikurs neseniai rekonstruotame Klaipėdos futbolo mokyklos komplekse, Atvirose jaunimo erdvėse (Paryžiaus Komunos g. 16A). Kauno registracijos centras veiks Kauno kultūros centre (Vytauto pr. 79), Šiauliuose – Šiaulių arenoje (J. Jablonskio g. 16). Centrų vadovais paskirti Policijos departamento padalinių vadovai: Darius Norkaitis (Kaunas), Tomas Mikelkevičius (Klaipėda) ir Julija Bagrova (Šiauliai).

„Labai svarbu, kad visa žmonėms būtina pagalba būtų suteikta kuo greičiau ir po vienu stogu. Jau veikiančių registracijos centrų pavyzdys rodo, kad tiek Migracijos departamento specialistai, tiek nevyriausybinės organizacijos, veikdamos kartu, labai padeda mūsų šalį pasiekusiems pabėgėliams lengviau ištverti karo sukeltą košmarą“, – sako ministrė.

Registracijos centrams skiriamos patalpos turi atitikti jiems keliamus reikalavimus: būtina erdvi laukimo salė, iki 20 įrengtų darbo vietų specialistams ir savanoriams, medicinos punktas, poilsio erdvės vaikams ir motinoms su kūdikiais, taip pat, esant poreikiui, užtikrintos nakvynės vietos.

Registracijos centrai jau veikia Alytuje, Marijampolėje ir Vilniuje. Pasak ministrės, be trijų naujai atidaromų centrų didžiuosiuose šalies miestuose, sprendžiama ir dėl papildomų registracijos centrų sostinėje. Čia, vos prieš 4 dienas duris atvėrusiame centre, jau užregistruota 2600 ukrainiečių.
Laikinuose ukrainiečių registracijos centruose vykdomos migracijos procedūros, čia taip pat veikia vaikų kampelis, teikiamos maitinimo, medicininės, psichologinės pagalbos paslaugos. Centrų veiklą koordinuoja Vidaus reikalų ministerija, o reikiamomis darbo priemonėmis, baldais ir technika, ryšiu, transportu aprūpina savivaldybės.

Registracijos centruose galima apsistoti iki 72 val. Iš čia ukrainiečiai vyksta į naujus laikinus namus, kuriuos jiems suteikia geros valios Lietuvos žmonės per „Stiprūs kartu“ platformą arba į savivaldybių siūlomas patalpas. Savivaldybių ar valstybės įstaigų įrengtose patalpose jau apgyvendinti 165 asmenys. Pilietinės iniciatyvos „Stiprūs kartu“ pasiūlytuose gyventojų būstuose įsikūrė 2292 ukrainiečiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją