„Charkive trūksta maisto, medicinos priemonių. Namai buvo sunaikinti, palikti be vandens, elektros, šildymo. Lauke dabar – minus du laipsniai šalčio. Žmonėms neįmanoma išgyventi tokiomis sąlygomis. Jie yra priversti išvykti iš miesto“, – „Delfi TV“ laidoje pasakojo M. Avdejeva.

Anot jos, Charkive iki karo gyveno pusantro milijono žmonių, dabar skelbiama, kad 600 tūkstančių žmonių jau išvyko. Tai reiškia, kad 900 tūkstančių žmonių vis dar yra mieste.

„Tai daug žmonių. Dauguma iš jų – pagyvenusio amžiaus, šeimos su vaikais. Žmonės kenčia, nes ilgą laiką turi slėptis rūsiuose, slėptuvėse. Negali gauti maisto. Parduotuvės uždarytos. Išėjus į lauką pamatysite, kad viskas uždaryta. Pamatysite griuvėsius, atsiradusius nuo nuolatinio apšaudymo ir bombardavimo. Žmones galima sutikti tik prie tų parduotuvių, kurios vis dar atidarytos, jos dienos metu dirba trumpiau. Bet parduotuvių viduje daug ko nėra. Žmonės viską pardavinėja lauke – duoną, dribsnius. Tačiau negali nusipirkti pieno, mėsos ar kitų reikalingų produktų“, – kalbėjo Charkive esanti moteris.

Eskpertė laidoje taip pat papasakojo, kaip jai pavyksta dirbti karo metu.

„Aš matau savo rolę atskleidžiant, kas vyksta čia, rusų karo nusikaltimus. Tyrinėju rusų dezinformaciją, matau, ką Rusija skleidžia savo medijose. Rusijoje yra karinė cenzūra, jie slepia viską, kas čia vyksta. Jie nepatvirtina jokių rusų karių mirčių, jie neigia, kad bombarduoja civilių gyvenvietes. Noriu teikti kiek tik galiu informacijos, nes čia, Charkive, beveik nėra tarptautinių žurnalistų, tai per daug pavojinga. Todėl kažkas turi būti čia ir viską fiksuoti.

Tikiuosi, po kurio laiko pamatysime Hagos teismą. O nusikaltėliai, atsakingi už atakas, stos priešais teismą. Man pačiai yra sunku, tačiau daug sunkiau yra turėti rusų karius Ukrainos žemėje. Todėl galime išgyventi be tam tikrų daiktų – tol, kol iš Ukrainos žemės išstumsime visus rusų karius“, – teigė M. Avdejeva.

Pasak jos, stabiliausia padėtis šiuo metu Vakarų Ukrainoje, blogiausia – šalies pietuose.

„Dabar žmonės yra susivieniję, kasdien susirašome, kas vyksta. Ukrainoje nėra normalaus gyvenimo. Karas padalino mūsų gyvenimus į dvi dalis – prieš karą ir dabar. Labiausiai stabilu yra vakarinėje Ukrainoje, kur bėga daugiausia žmonių. Tokie miestai kaip Lvivas – perpildyti, žmonės nuolat atvažiuoja automobiliais ir traukiniais. Taip pat yra kitų Ukrainos vietų, kurios nuolat atakuojamos. Labai pavojinga Sumuose, tai miestas netoli Charkivo. Kyjivas nuolat patiria grėsmių iš Rusijos.

Labiausiai kritiška situacija yra Ukrainos pietuose – Mariupolyje. Jis yra visiškai apsuptas rusų pajėgų. Jie neleidžia žmonėms iš Mariupolio išvykti iš miesto, jie blokuoja miestą. Žmonės neturi ko valgyti, neturi vandens, mieste nėra elektros, šildymo. Situacija ten labiausiai kritiška.

Trečiadienį pranešta, kad nuolat apšaudomuose miesteliuose netoli Kijevo, yra humanitarinių koridorių. Antradienį vyko evakuacija iš Sumų. Valdžia daro viską, kas įmanoma, kad evakuotų žmones. Tačiau tai didelė šalis, daugiau nei 40 milijonų gyventojų. Visų per tokį trumpą laiką neįmanoma iškelti į saugias vietas“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo M. Avdejeva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją