„Ukrainai be išlygų turi būti taikoma pagreitinta stojimo į Europos Sąjungą procedūra“, – sakoma rezoliucijos projekte „Dėl šalies kandidatės statuso suteikimo Ukrainai ir visateisės Ukrainos narystės Europos Sąjungoje“.

Dokumento projektą įregistravo Seimo pirmininko pavaduotoja, Seimo TS-LKD frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Andrikienė.

Rezoliucijos projekte pabrėžiama, kad šiuo metu šalies kandidatės statuso suteikimas Ukrainai būtų svarbus moralinės paramos ženklas jos žmonėms, kurie negailėdami gyvybių gina savo Tėvynę ir teisę patiems spręsti šalies ateitį.

„Valstybės, kurios gyventojai parodė neįtikėtiną valią ir ryžtą kovodami už Europos vertybes, priėmimas į Europos Sąjungos šeimą įkvėps ir sustiprins pačią Sąjungą“, – sakoma dokumente.

Jame pažymima, kad daugiau negu dešimtmetį Ukraina siekia narystės Europos Sąjungoje, o pastaruosius penkerius metus Ukrainą ir Europos Sąjungą sieja Asociacijos sutartis. Taigi šios valstybės paraiška dėl narystės Europos Sąjungoje yra, anot rezoliucijos projekto, atkakliai reiškiamo jos europinės integracijos siekio rezultatas.

Rezoliucijos projekte Lietuvos Seimas patvirtina savo pasirengimą teikti Ukrainai visokeriopą pagalbą siekiant narystės Europos Sąjungoje.

2022 m. vasario 28 d. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pagal Europos Sąjungos sutarties 49 straipsnį pateikė oficialią paraišką dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje.

Ketvirtadienį pirmajame Seimo pavasario sesijos plenariniame posėdyje numatomas Seimo rezoliucijos „Dėl šalies kandidatės statuso suteikimo Ukrainai ir visateisės Ukrainos narystės Europos Sąjungoje“ pateikimas, svarstymas ir priėmimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės