„Pagal politinį nusiteikimą konsultuojantis su politinėmis partijomis, panašu, kad partijos sutiktų palaikyti tai, jog kitais metais tai pasiektų 3 proc.“, – žurnalistams po prezidento Gitano Nausėdos susitikimo su Seimo valdyba teigė šalies vadovo patarėjas P. Mačiulis.

„Vėlgi, turbūt dabar kalbant ir šiame karo kontekste ne taip svarbu yra procentai, yra dar svarbu, kaip visa tai bus realizuota. Nes procentus turbūt galima priimti vienokius ar kitokius, svarbu, kaip tai išvirs į tikras gynybos priemones“, – atkreipė dėmesį jis.

Prezidento patarėjas pabrėžė, kad krašto apsauga neišvengiamai yra Lietuvos strateginis tikslas.

Tam, kad jau kitais metais Lietuva krašto gynybai svarstytų skirti 3 proc. nuo BVP, neprieštaravo ir socialdemokratai.

„Taip, partija paremtų. Dabartinėje akivaizdoje manome, kad tai yra būtina“, – po susitikimo su prezidentu teigė Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Julius Sabatauskas.

Tai, kad yra sutarimas didinti išlaidas gynybai, teigė ir „valstiečių“ atstovas Jonas Jarutis, ir Seimo valdybai priklausantis „darbietis“ Andrius Mazuronis.

„Suprantame, kad dabartiniame kontekste gynyba yra numeris vienas“, – sakė „valstietis“ J. Jarutis.

Savo ruožtu Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas teigė, kad jo frakcija palaiko finansavimo gynybai didinimą iki 3 proc. „per artimiausius metus“.

„Aš manau, kad šiemet Lietuva priartėja prie 2,5-2,6 proc. ir tikrai reikia įsivertinti tuos pirkimus, kurie dabar reikalingi. Tai 3 proc. gali būti perspektyvoje, aš tikrai tam neprieštaraučiau. Nežinau, ar kitąmet, bet per artimiausius metus tą galima pasiekti“, – pažymėjo V. Mitalas.

Tuo tarpu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime atstovas Paulius Saudargas teigė, kad planuojamos didesnės lėšos krašto gynybai bus nukreiptos ir į Lietuvos ginkluotės atnaujinimą.

„Mes kalbame apie Lietuvos ginkluotės atnaujinimą, tai yra ir koviniai dronai, tai yra ir nauja ginkluotė, ir tai taip pat skubos tvarka bandysime įsigyti, paskubinti procesus, kad artimiausiu metu mūsų taip pat apginamumas didėtų“, – teigė P. Saudargas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją