Tai numatantį Periodinės solidarumo išmokos išmokėjimo įstatymo projektą įregistravo Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai atstovaujančios parlamentarės Rimantė Šalaševičiūtė ir Aušrinė Norkienė.

Pagal siūlomą projektą, periodinės išmokos dydis – senatvės pensijos bendrosios dalies dydis. Vienkartinė išmoka būtų išmokama einamųjų metų lapkričio mėnesį iki 20 d.

Projekto autorės sako, kad ši data pasirenkama dėl to, jog prasidėjus šildymo sezonui ir artėjant vienai iš svarbiausių metų šventei Šv. Kalėdoms senjorų išlaidos įprastai didėja.

Seimo narių duomenimis, panašiu principu yra mokamos vienkartinės išmokos (13-osios ir 14-osios pensijos) Austrijoje, Italijoje, Kipre, Lenkijoje, Portugalijoje, Slovakijoje ir Vengrijoje.

Įstatymo projektą parengusios Seimo narės R. Šalaševičiūtė ir A. Norkienė sako, kad periodiškai kartą metuose išmokama vienkartinė išmoka suteiktų senatvės pensininkams ne tik itin svarbią finansinę paramą, bet ir dar labiau sutvirtintų solidarumo principą.

„Siūlymas susieti išmokos dydį su senatvės pensijos bendrosios dalies dydžiu argumentuojamas tuo, jog nuo š. m. sausio 1 d., siekiant labiau padidinti mažiausias pensijas, buvo pakeista bendrosios pensijos dalies apskaičiavimo tvarka, kuria vadovaujantis tie žmonės, kurie yra įgiję būtinąjį stažą (turintys 15 metų minimalų stažą), bet neturintys būtino stažo, gaus viso dydžio bendrąją pensijos dalį – 215,09 euro. Todėl suveikia mažiausią pensiją gaunančių asmenų rėmimo mechanizmas. O tuo tarpu siūlymas mokėti periodines vienkartines išmokas priklausomai nuo turimo darbo stažo įtvirtina solidarumo principą bei stiprina dirbančiųjų žinojimą, jog jų šiandienos darbas yra įvertinamas ir atlygintinas ateityje“, – teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

Įstatymo projekto rengėjų skaičiavimais, jo įgyvendinimas pareikalaus apie 200 mln. eurų biudžeto lėšų per pirmuosius galiojimo metus, kitais metais lėšų poreikis gali keistis.

Vienkartinės išmokos būtų mokamos iš valstybės biudžeto lėšų.
Siūloma, kad naujas įstatymas galiotų nuo 2023 m. sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją