Ivanovas: niekam niekada daugiau nepavyks būti kaip Zelenskis

Kaip Delfi komentavo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Bernaras Ivanovas, V. Zelenskio retorika karo metu pasirodė esanti neįtikėtinai paveiki daugeliui žmonių, nes Ukrainos prezidentas, pasak jo, turi kai kurias esmines savybes ir gebėjimus.

„Jis yra nuoširdus ir neužsiima polittechnologijomis – jis tiesiog yra toks. Jis yra, jis nevaidina, nesimaivo, bendrauja nuoširdžiai, paprastai, atvirai ir tvirtai. Nėra falšo – čia esminis dalykas. Falšą net ir nelabai įžvalgus žmogus pajaučia. Tokio nuoširdumo trūko Porošenkai akivaizdžiai anksčiau – jis buvo kompromiso žmogus, pas jį verslas kažkoks Rusijoje, o Zelenskis neturi šio bagažo: jis laisvas nuo daugelio dalykų ir jis elgiasi natūraliai“, – pastebėjo ekspertas.

Jis atkreipė dėmesį, kad dar iki pat 2019 m. V. Zelenskis dirbo šoumenu ir aktoriumi. Kai kurie žmonės sako, kad tai – pagrindinė priežastis, kodėl Ukrainos prezidentas sugeba taip gerai komunikuoti.

„Visgi čia nėra esminis dalykas. Žinoma, tas įdirbis padeda politikui visada, bet charizma – tai, ko tu neišmoksi. Putinas bandė išmokti, jis labai necharizmatiškas ir nelabai jam pavyko išmokti. Zelenskis turi vidinius dalykus, charizmą. Išmokti to – neįmanoma. Pakartoti to – neįmanoma, būti kaip Zelenskis – nepavyks niekam ir niekada. Čia unikalus atvejis ir toks atsargus istorijos liudijimas, kad viskas bus gerai“, – kalbėjo B. Ivanovas.

Politologo teigimu, V. Zelenskis demonstruoja ryžtą, kad esminė pozicija karo metu nesikeis ir kartu iliustruoja ukrainiečių tautos nusiteikimą.

„Vyksta tėvynės karas, Ukraina kovoja už savo egzistenciją, už tikrąsias europines vertybes – ne mes, Europa, o būtent Ukraina dabar kovoja už jas. Zelenskis tiesiog yra kartu su savo žmonėmis ir jo ta pozicija yra būtent žmonių pozicija – jis ją verbalizuoja, jis yra frontmenas“, – sakė VDU ekspertas.

V. Zelenskis

B. Ivanovas pastebėjo, kad Vladimiro Putino pirminis siekis buvo kuo greičiau nužudyti V. Zelenskį – tam buvo siųsti agentai ir, kaip skelbiama žiniasklaidoje, jau buvo net trys pasikėsinimai į Ukrainos prezidento gyvybę.

„Dabar iš esmės tai nieko nepakeistų. Šioje situacijoje Zelenskis yra simbolis, komunikacinis labai svarbus centras, artikuliuojantis pozicijas, bet jis nėra vienintelis – tai yra ukrainiečių tauta. V. Zelenskis atstovauja jai tikrai nuostabiai“, – įvertino politologas.

Kalbėdamas apie Baltijos šalių saugumą, B. Ivanovas teigė, kad V. Putinas tiesiog neturėtų su kuo pulti.

„Praktiškai amerikiečių ataskaita patvirtina, kad panaudota 97 proc. visų tų resursų ir Putinui reikalinga arba mobilizacija, arba naudoti branduolinį ginklą, o naudoti jį, aš manau, jis šiuo atveju vis dėlto nesiryš, nes tai reikš jo paties liūdną galą“, – komentavo pašnekovas.

Tad Rusija, jo vertinimu, turi porą mėnesių, kol viskas žlugs.

„Jau dabar pilietinio konflikto scenarijai net po truputį pradeda pildytis, tad čia yra niuansų, kurie daugeliui gali tapti netikėtais“, – pastebėjo B. Ivanovas.

Galiausiai scenarijus, pasak jo, Rusijai gresia vienas.

„Rusija subyrės teritorine prasme, kuria ji buvo iki karo. Ta agresija sunaikins ją pačią iš vidaus“, – teigė politologas, kalbėdamas apie įvairias atskiras respublikas.

„Ta Hegelio dialektika visada veikė, veiks ir šiuo atveju. Nėra kitų variantų – visos imperijos baigia vienodai“, – paaiškino B. Ivanovas, kaip vieną iš ukrainiečių stiprybių dar kartą įvardijęs jų susivienijimą bei kovingumą.

Mauricas: Ukraina sukūrė vieną geriausių viešųjų ryšių kampanijų, kokia tik yra buvusi

Viešąją erdvę stebintis bei analizuojantis vyriausiasis banko „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas įvardijo tokią pačią esminę V. Zelenskio stiprybę kaip ir B. Ivanovas – nuoširdumą.

„Esminis turbūt dalykas – matosi, kad jis nuoširdžiai kalba, nes dažniausiai nesiseka komunikuoti, kai kalbi ne tai, ką nori pasakyti. Čia, manau, kad didžioji jo paties stiprybė“, – Delfi sakė pašnekovas.

Be to, kaip pastebėjo Ž. Mauricas, Ukrainos prezidentas turi ir stiprią komandą.

„Vienas jis tokių dalykų tikrai nepadarytų. Kai pats kalbi nuoširdžiai, kai turi komandą, tada įsijungia trečioji linija – socialinė medija. Tada procesai tampa nebevaldomi. Galiu duoti vieną pavyzdį. Nežinau, ar juos sukuria Zelenskio komanda, ar tiesiog žmonės iš išorės – štai internete yra paveiksliukas, kur Chuckas Norissas skambina Zelenskiui ir Zelenskis klausia, kuo gali jam padėti. Viešųjų ryšių prasme tai čia labai stiprus dalykas“, – paaiškino ekspertas.

V. Zelenskis

Jis teigė, kad informaciniame kare vienareikšmiškai Ukraina laimi.

„Čia turbūt viena iš geriausių viešųjų ryšių kampanijų pasaulyje, kokia yra buvusi iki šiol. Tik, aišku, dabar didelis iššūkis, kad nenurimtų, nes turbūt Rusija irgi tą žino, ji bando, jog viskas truputį aprimtų“, – akcentavo Ž. Mauricas.

Kalbėdamas su Delfi jis prisiminė ir dar keletą pavyzdžių iš interneto, pavyzdžiui, – kur juokaujama, kad ne ukrainiečiai turi prašytis į NATO, o NATO turi prašyti, kad Ukraina pas juos ateitų. Visi tokie juokeliai bei komunikacinės žinutės, pasak Ž. Maurico, kartu su pasipriešinimu bei prezidento lyderyste rodo ir nesvyravimą dėl savo pozicijos.

„Nesiblaškymo, lyderystės parodymas svarbus. Zelenskis gal to net neakcentuoja, kad jis neitų į kažkokius kompromisus, bet toks susidaro įspūdis – čia dar tada jam geriau. (…) Tai kabo ore. Aišku, bendrai jam paprasčiau, todėl, kad jis atstovauja vertybes, kurios per amžius labai stipriai žmonių vertinamos – laisvę, demokratiją, nevaidmainiavimas, nuoširdumas“, – taip pat pastebėjo ekonomistas.

Visgi V. Zelenskiui taip pat, kaip atkreipė dėmesį Ž. Mauricas, pavyko ir dar vienas svarbus dalykas – gerai pakreipti konfliktą iš „ukrainiečiai prieš rusus“ naratyvo į „demokratija prieš autoritariją“ naratyvą.

„Atkreipiau dėmesį, kad jie labai daug rusakalbių rodo, ypač pradinėse stadijose. Pavyzdžiui, Charkivo meras – jis kalba rusiškai su kariais, gyventojais. Ir kiti, kurie filmuojasi, kalba rusiškai, tai visiškai dingo Rusijos koziris, kad tai neva yra kova tarp Ukrainos nacionalistų ir rusakalbių. Patys rusakalbiai kovoja realiai prieš Putino režimą – taigi, tai tapo kova prieš režimą“, – komentavo pašnekovas.

Volodymyras Zelenskis

Jo teigimu, V. Putinas bijojo Ukrainos kaip nemaža dalimi rusakalbės šalies demokratizacijos.

„Jis suprato, kad jei Ukraina toliau artės prie ES, ji, tikėtina, suklestės ir nemaža dalis žmonių, Rusijos gyventojų supras, kad Rusija gali būti kitokia“, – sakė Ž. Mauricas.

Visgi kare, anot, jo, itin pasimatė ukrainiečių patriotizmas, virtęs didžiuliu vieningu pasipriešinimu okupantams.

„Dar akcentuojama Zelenskio žydiška kilmė – aš manau, kad ir tai yra neblogas kampas, nes nėra kaip jo apkaltinti kažkokiais nacionalizmais ir panašiai. Jo šeima nukentėjusi nuo Holokausto“, – taip pat paminėjo ekspertas.

Ž. Mauricas pažymėjo, kad ukrainiečius suvienija ir tai, kad kartu kovoja žinomi žmonėms – ir buvęs prezidentas Petro Porošenko, ir kovotojas, Kyjivo meras Vitalijus Klyčko, ir kiti.

„Visi žmonės susivienija nelaimės akivaizdoje“, – pridūrė ekonomistas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją