Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius, lankydamasis Vilniuje, Anthony Blinkenas paskelbė, kad amerikiečiai dislokuos Lietuvoje papildomus 400 karių.

„Papildomi 400 karių iš Pirmosios šarvuotos brigados kovinės grupės artimiausomis dienomis atvyks į Lietuvą“, – spaudos konferencijoje su užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu sakė A. Blinkenas.

Kaip paaiškino gynybos ekspertas, šarvuotos brigados kovinė grupė tai reiškia, kad yra pilnai suformuoti kariniai daliniai, pasiruošę kovai, ir jie gali patys save išlaikyti tam tikrą laiką.

„Tai yra atskiras dalinys. Paprastai tai sudaro keli tūkstančiai žmonių. Tai yra dalinys, kuris pilnai ginkluotas, pilnai užpildytas amunicija, gali iškviesti oro paramą paremti savo operacijas. Tai yra labai rimtas ir stiprus dalinys“, – paaiškino D. Antanaitis.

Laidos pašnekovas atkreipė dėmesį į ištartus žodžius, kad baigėsi laikas, kai užsiimama tik atgrasymu, dabar atėjo laikas gynybai.

„Amerikiečių karių dislokavimas ir rodo, kad mes jau rengiamės gynybai“, – teigė D. Antanaitis.

Tyla prieš audrą

Kalbėdamas apie Rusijos puolimą Ukrainoje, gynybos ekspertas teigė, kad yra normalu, kad jie to dar neatsisakė.

„Pagal Rusijos vadovavimo metodą, jie vis tiek privalo pasiekti savo strateginių tikslų. Jie privalo priversti Ukrainos Vyriausybę kapituliuoti. Ir tą jie bando pasiekti per brutalų ir žvėrišką bombardavimą ir civilių žudymą“, – sakė D. Antanaitis.

Jo nuomone, neabejotinai jie ir toliau tęs puolimą.

„Sustojimas ir atsisakymas savo veiksmų parodytų Rusijos atsisakymą apskritai savo puolimo idėjos ir puolimo tikslų. Dabar yra nedidelė pertrauka, kada sekinami ukrainiečiai, ir kartu metu rusai užpildo savo amuniciją sviediniais, šoviniais, kuru, raketomis, kad galėtų tęsti Kijevo naikinimą“, – teigė D. Antanaitis.

Dėl mobilizacijos – neįtikėtina, bet reikia ruoštis

Ekspertas šiuo metu nebūtų linkęs tikėti gandais apie esą Rusijoje galimą karinę mobilizaciją. Tačiau, jo nuomone, reikėtų būti pasiruošus, kad taip ir bus.

„Visuotinė mobilizacija reiškia, kad bus pakviesti visi tarnauti į Rusijos kariuomenę – nuo 18 metų arba net jaunesni, tarkime, nuo 16 metų amžiaus iki 60 metų. Taip V. Putinas galės padidinti savo karines pajėgas papildomai.

Kalbama, kad Rusija turi apie trijų milijonų karių rezervą. Be abejo visų nepakvies, visi nėra tinkami karo tarnybai, jiems reikės pasiruošti. Jeigu jų bent kažkiek pakviestų ir siųstų į Ukrainą, tie žmonės būtų neparuošti ir taptų dar lengvesne patrankų mėsa negu dabar ten esantys rusų daliniai“, – sakė D. Antanaitis.

Klausimas dėl karo lėktuvų – svarbus

Klausimas dėl karo lėktuvų, kaip aiškino ekspertas, yra svarbus veiksnys šio karo eigoje.

„Kas valdo ore, tas valdo ir ant žemės. Jeigu „Mig'ai“ arba kita buvusi sovietinė technika būtų perduota Ukrainai, pakankamais kiekiais, bet to negana, reikia ir amunicijos, tai yra ir tinkamų raketų, manau, kad tai iš esmės galėtų pakeisti padėtį ant žemės Ukrainoje“, – kalbėjo D. Antanaitis.

Kartu jis pabrėžė, kad Ukraina yra milžiniška teritorija.

„Todėl visą laiką yra prioritetai, kur tie naikintuvai turi veikti. Greičiausiai ir be abejo tai būtų strateginiai objektai, kad apsaugotų civilius nuo apšaudymų iš rusų pusės. Septyniasdešimt naikintuvų yra milžiniška galia, kuri galėtų sustabdyti arba net priversti atsisakyti tolesnio puolimo, nes jie nebeturėtų paramos iš oro“, – sakė D. Antanaitis.

Tačiau, pasak eksperto, rusai galėtų mesti dar daugiau naikintuvų.

„Tačiau naikintuvai yra tokia ginkluotė, kurios labai greitai negali užpildyti. Jų gamyba trunka metų metus. Todėl bet koks naikintuvas, numuštas virš Ukrainos, yra didelė žala Rusijos kariuomenei“, – teigė D. Antanaitis.

Baiminamasi uždraustos ginkluotės panaudojimo

Pasak gynybos eksperto, iš doktrininių dalykų, kaip Rusija jau elgėsi prieš tai, galima nuspėti ir jos galimą būsimą elgesį.

„Tai, ką mes matėme Alepe (Sirijoje), tai yra visiškas miesto nušlavimas nuo žemės paviršiaus, jokių humanitarinių koridorių. Tai yra civilių žūtys, cheminio ginklo panaudojimas.

Grozne (Čečėnijoje) buvo naudojama lygiai ta pati taktika. Tai yra visiškas miesto sunaikinimas. Naudojamos uždraustos ginkluotės tam, kad fiziškai išnaikintų žmones“, – kalbėjo D. Antanaitis.

Gynybos ekspertas turėjo mintyje vadinamąsias termobarines (vakuumines) bombas, kurios išdegina deguonį.

„Pagal karo teisę, negalima suteikti priešininkui bereikalingo skausmo. Tuo tarpu rusai tai naudoja prieš civilius. Tai visiškai prieštarauja karo teisei“, – sakė D. Antanaitis.

Rusai jau įvedė rezervą

95 proc. pajėgų, kurios buvo sutelktos, jau dabar yra Ukrainos teritorijoje. Pasak eksperto, tai rodo, kad rusai jau įvedė savo rezervą.

„95 proc. yra tos pajėgos, kurios skirtos tik Ukrainai. Tos pajėgos jau dabar veikia Ukrainoje, jos nėra sunaikintos, ir nėra atitrauktos pajėgos iš kitų vietų. Pavyzdžiui, kaip Karaliaučius, kas yra labiausiai militarizuota vieta Europoje, iš Arkties.

Iš Tolimųjų Rytų, Kaukazo kažkiek atitraukta. Rusai paskyrė resursus, ir praktiškai jie juos dabar ir naudoja“, – sakė D. Antanaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją