„Sulaikytų žmonių skaičius iš tikrųjų yra didelis. Visą laiką galima galvoti, kiek galėtų daugiau žmonių išeiti į gatves, bet būtent sulaikytų žmonių skaičius rodo, kaip Rusijos visas represinis aparatas yra pasiruošęs griežtai reaguoti į bet kokią kritiką, priešintis, rodyti jėgą ir neleisti net kokiam didesniam galimybių langui atsidaryti, kad galėtų dar daugiau žmonių išeiti į gatves“, – sakė D. Jakniūnaitė.

Ji specialioje LNK žinių laidoje teigė, jog pagrindinis tikslas – išgąsdinti.

„Klausimas – kaip pavyks tai šiuo metu, mes tai dar pamatysime. Bet labai svarbu suvokti, kad labai didžiulė mašina dabar yra „įjungta“, ypač – didžiuosiuose miestuose“, – teigė VU TSPMI profesorė.

D. Jakniūnaitė LNK žinių laidoje pabrėžė, jog šiuo metu Rusijoje yra absoliučiai išjungti bet kokie alternatyvūs informaciniai kanalai.

„Žinoma, yra galimybė jungtis per VPN ir skaityti kitus šaltinius. Bet yra sukurtos milžiniškos priemonės, kad ta informacija nebūtų pasiekta“, – sakė ji.

Paklausta, ar veikia į oligarchus nutaikytos sankcijos, D. Jakniūnaitė priminė, jog tai ilgalaikis procesas, tad rezultato dar reikės palaukti.

„Nes dabar yra labai daug žinučių apie įvairių kompanijų išėjimus, kai kurie net neturi labai didelės praktinės reikšmės – kaip prabangos prekės. Dalis pasekmių matosi, kaip dujų kainų padidėjimas, bet didžioji dalis sankcijų yra negreito efektyvumo, jos kurs pasekmės ir kirs ne tik per oligarchų, bet ir per paprastų žmonių kišenes ne iš karto. Rusijos valdžia ėmėsi įvairiausių ekonominių priemonių kiek galima neutralizuoti šitą poveikį, kuria įvairiausias lengvatas“, – sakė ji.

VU TPMIS profesorė D. Jakniūnaitė svarstė, kad didesni protestai, ar nepasitenkinimas gali prasidėti ne dėl karo, o dėl ekonominio nepritekliaus.

„Iš tos nevilties, blogėjančios situacijos. Kuri neišvengiamai blogės ne tik oligarchams, bet ir didžiajai daliai Rusijos žmonių“, – LNK sakė profesorė D. Jakniūnaitė.

Visą LNK pokalbį su D. Jakniūnaite žiūrėkite čia: