Taip nuspręsta, Rusijai priėmus įstatymą, kriminalizuojantį nepriklausomus pranešimus apie Maskvos agresiją prieš Ukrainą. Martas Kalendra praneša, kad užsienio sankcijos ir griežtėjantys įstatymai šalyje verčia rusus kuo greičiau sprukti iš Putino valdomos šalies.

Sarašas verslų, kurie nutraukė ryšius su Rusija arba peržiūri savo veiklą ilgėja kas valandą. Šiuo metu iš Rusijos besitraukiančių verslų jau per šimtą. Tarp jų, tokios milžinės kaip „Microsoft“ ir „Apple“.

Transporto pramonės įmonių, stabdančių gamybą ir prekybą sąrašas dar įspūdingesnis. Be automobilių čia galima rasti ir aviacijos gigantus „Boeing“ ir „Airbus“. „Boeing“ stabdo dalių techninės priežiūros ir techninės pagalbos teikimą Rusijos oro linijų bendrovėms ir pagrindines operacijas Maskvoje. „Airbus“ sustabdė priežiūros paslaugas Rusijos oro linijoms, taip pat atsarginių dalių tiekimą į šalį.

Boeing 737 MAX 10

Tarp aprangos prekių ženklų galime matyti Vokietijos drabužių gamintoją „Adidas“. Jis nutraukė bendradarbiavimą su Rusijos futbolo federacija. JAV prekės ženklas „Nike“ nutraukė pardavimus Rusijoje.

Suduotas smūgis ir Rusijos kino pramonei. Didžiausia JAV kino studijų „Universal pictures“ uždraudė filmus Rusijoje. „Warnes Bros.“ atšaukia visų rusiškų filmų platinimą. Tarp kitų pasaulyje žinomų prekių ženklų Švedijos baldų prekybos milžinė „Ikea“. Jai nusprendus laikinai uždaryti parduotuves Rusijoje, Maskvos ir kitų Rusijos miestų gyventojai paskutinę dieną tiesiog užkimšo parduotuves.

„Pirmą kartą gyvenime matau kažką panašaus. Atrodo, kad per karą apgultame Leningrade esame eilėje pirkti druskos ar duonos“, – sakė vienas iš pirkėjų.

Kai kurios kompanijos traukiasi iš Ukrainos, o ne iš Rusijos. Jos tikina, kad tęsiantis invazijai nerimaujama dėl saugumo, tarp tokių įmonių – „Coca-cola“. Ji pranešė, kad jos išpilstymo partnerė Europoje nedelsdama nutraukia savo veiklą Ukrainoje. Apie tai, kodėl nesitraukia iš Rusijos, kompanija nekomentavo.

Socialiniuose tinkluose akimirksniu ėmė plisti pranešimai, skatinantys boikotuoti kompanijos prekes.

Rusija kaip įmanydama siekia apriboti žodžio laisvę. Apribotos prieigos prie feisbuko ir tviterio, uždaryti paskutiniai nepriklausomi žiniasklaidos kanalai. Radijo stotis „EchoMoskvy“, televizija „Dožd“.

Pasirašius Vladimirui Putinui, Rusijoje jau įsigaliojo drakoniškas įstatymas, pagal kurį už esą melagingų naujienų apie šalies ginkluotąsias pajėgas skelbimą, numatoma iki 15 metų kalėjimo. Rusijos parlamentas tam vieningai pritarė.

„Prieš mus pasitelktos didžiulės propagandos technologinės jėgos. Todėl mums reikia įstatymų. Jie griežti, bet metas to reikalauja. Ant kortos pastatytas mūsų šalies saugumas, mūsų žmonių gyvybės“, – sakė Rusijos Federacijos tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko.

Putinas taip pat pasirašė kitą įstatymą, kuris numato baudas arba įkalinimą už raginimą įvesti Rusijai sankcijas. Visa tai privertė užsienio žiniasklaidos priemones trauktis iš Rusijos.

Naujienų agentūra „Bloomber news“ paskelbė laikinai stabdanti savo žurnalistų darbą Rusijoje, o amerikiečių naujienų televizija CNN pranešė stabdanti transliacijas šioje šalyje. Savo žurnalistus iš Rusijos dar anksčiau atšaukė Jungtinės Karalystės visuomeninis transliuotojas BBC, Kanados visuomeninis transliuotojas CBS.

„Akivaizdu, kad Putinas apribojo žmones, nes bijo. Tiesa ta, jis to nedarytų, jei viskas klostytųsi gerai. Tai yra jo būsenos rodiklis“, – komentavo buvęs JAV ambasadorius Rusijoje Mike McFaul.

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus, Rusijos valdžia susikoncentravusi į didžiųjų miestų žmones ir siekia, kad jie gyventų vadinamajame naujajame pasaulyje ir ten nekiltų nepasitenkinimas.

„Ilgainiui nematydami karo vaizdų ir nežinodami apie žuvusiųjų skaičių, iš tikrųjų, įsitrauks į tam tikrą apatiją ir nuobodulį. Nuobodulį nuo to, ką jiems praneša propagandinė jų pačių televizija. Kai kurie iš jų, žinoma, bus euforijoje, bet tai bus mažoji dalis. Didžioji dalis bus nuobodulyje ir nesidomės tuo, kas vyksta. Kremliui to ir reikia, kad žmonės nesidomėtų tuo, kas vyksta“, – aiškino Gintautas Mažeikis.

Gintautas Mažeikis

Rusijoje kalintis Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas paskelbė kuriantis savo žiniasklaidos kanalą. Jis ragina rusus visame pasaulyje protestuoti prieš Rusijos įsiveržimą į Ukrainą. Taip pat ragino išeiti į gatves ir pačioje Rusijoje.

„Jų pavyzdys erzins pačius žmones, jų pavyzdys įkvėps kitaip nei, pavyzdžiui, pranešimai internete ir jų pavyzdys paskatins kitus asmenis apeiti interneto blokavimą, ieškoti kažkokios informacijos. Vis tiek tai yra pozityvu, vis tiek reikia džiaugtis, kad ir nedideliu skaičiumi protestuotojų“, – tikino VDU profesorius.

V. Putinas paskelbė neketinantis Rusijoje paskelbti karo padėties, tačiau nuolat besikeičiančios padėties ir Vakarų sankcijų poveikio išsigandę rusai puolė bėgti iš šalies. „Google“ analizė parodė, kad žodžio „migracija“ paieškų skaičius pastarąją savaitę išaugo. Buvo sukurta daugybė „Telegram“ kanalų, kuriuose susirūpinę rusai diskutuoja apie išvykimo iš šalies būdus.

Daugybei valstybių uždraudus skrydžius iš Rusijos lieka tik sausumos keliai. Net ir Rusijos avialinijos „Aeroflot“ stabdo visus skrydžius į užsienį.

Čia galite peržiūrėti LNK video apie tai: