„Kiekviena valstybė yra laisva megzti ryšius, su kuo pasirenka. Todėl mes gerbiame ir palaikome Lietuvos sprendimą stiprinti verslo ryšius su Taivanu“, – spaudos konferencijoje sakė JAV diplomatijos vadovas.

Intensyvėjant Lietuvos ir Taivano ryšiams, pernai Vilniuje pradėjo veikti Taivaniečių atstovybė.

Nors Lietuvos ir Taivano politikai teigia, kad atstovybė yra skirta stiprinti ekonominius ryšius, Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, ypač dėl įstaigos pavadinimo.

Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės įprastai veikia Taipėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros valstybės.

Atidarius atstovybę Vilniuje, Kinija pažemino diplomatinių santykių lygį su Lietuva.

Lietuvos Vyriausybė ir verslininkai teigia, kad paaiškėjus atstovybės pavadinimui jie patiria įvairių prekybos su Kinija suvaržymų.

„Pekinas atsakė į Vilniaus sprendimą ekonomine prievarta ir politiniu spaudimu, skirtu suskaldyti Europos Sąjungą, ir nubausti Lietuvą, kad ji pakeistų kursą“, – sakė A. Blinkenas.

Jis taip pat reiškė paramą ES sprendimui dėl Kinijos spaudimo kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją