O tai reiškia, kad juos ir toliau žudo rusų bombos ir raketos, praneša LNK žinios.

Tragišką Rusijos kariuomenės apsiaustų Ukrainos miestų padėtį parodo baisūs vaizdo įrašai iš Mariupolio ligoninės. Ten buvo atvežta dar viena rusų apšaudymo auka – pusantrų metų amžiaus berniukas Kirilas. Į jo namus pataikė raketa ir jos skeveldra sunkiai sužalojo berniukui galvą.

Tai dar viena auka į Kremliaus režimo ir jo kariuomenės „pasiekimų statistiką“, kurios Kremlius net nedrįsta skelbti, jei tai susiję su nekaltų žmonių kančiomis.

Mariupolio ligoninė, kaip ir visas, beveik pusės milijono gyventojų turintis miestas atsidūrė tikrai sunkioje padėtyje. Ir visų pirma dėl to, kad nuo rusų apšaudymų ir bombardavimų sustojo geriamo vandens tiekimas, jau nekalbant apie elektrą ir šilumą.

„Čia dar užklijuojame ir viskas. Mes tęsiame darbą be elektros, vandens ir šilumos. Yra šokių tokių problemų dėl tiekimo, labiausiai – trūksta vaistų nuo skausmo. Esame darbo vietoje ilgiau nei savaitę, kai kurie – dar ilgiau“, – kalbėjo ligoninės gydytojas Evgeniyj Dubrov.

Beveik visi ligoninės pacientai – rusų bombų, raketų ir kulkų sužeisti kariai ir civiliai.

„Smūgis, nežinau, kas tai buvo, gal kontūzija, nesupratau. Akyse aptemo, bandai atsistoti, bet negali. Atsistoti negalėjau, ėmiau šliaužti, supratau, kad koja, bet į ją nežiūrėjau, net nežinojau, ar ji dar yra. Nušliaužiau tada apsiverčiau ir pamačiau, kad kojos yra“, – sakė sužeistas Ukrainos karys Svyatoslav Borodin.

Deja dalis Svyatoslavo būrio draugų iki ligoninės neišgyveno.

„Toks didelis nuostolis, nežinau, kokių artimesnių žmonių galima prarasti“, – sunkiai žodžius rinko Ukrainos karys.

Jis kaip ir daugelis ukrainiečių tikisi, kad susidūręs su tokiu ryžtingu pasipriešinimu, V. Putinas vis dėl to sustabdys šią beprotybę. Ypač, kai jis dažnai kartoja, kad rusai ir ukrainiečiai, tai viena tauta.

„Tiek daug tikėjausi iš tų derybų, pirmojo rato, antrojo. Tikėjausi, kad jie dėl ko nors susitars“, – sakė karys.

Iš tikrųjų tikslių skaičių apie abiejų pusių aukas nėra, nes Kremliui tai karinė paslaptis, bet ir ukrainiečiai nėra linkę dalintis tokiais skaičiais. Juo labiau, kad juos labai sunku patikrinti.

Skelbiama, kad žuvo mažiausiai 38 vaikai, suaugusių – kelis kartus daugiau. Savo ruožtu, V. Putino generolai tvirtina, kad jie neatakuoja beginklių gyventojų. Ir kaltina ukrainiečius, kad jie gina savo miestus, taip statydami į pavojų civilius.

Dėl to, jų nuomone, ir buvo sustabdyta Mariupolio evakuacija.

„Nacionalistų batalionai pasinaudojo ugnies nutraukimu, kad persigrupuotų ir sustiprintų savo pozicijas. Dėl Ukrainos pusės nesugebėjimo paspausti nacionalistų ir nenoro tęsti paliaubas, puolimas buvo atnaujintas nuo 18 valandos“, – kalbėjo Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igor Kenašenkov.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis viename iš naujausių savo pranešimų, išplatintų per internetą, paragino ukrainiečius ne tik priešintis okupantams, bet ir atakuoti.

Kita vertus, V. Zelenskis priminė, kad Ukraina neapšaudo Rusijos ir Baltarusijos teritorijų, iš kurių kasdien į Ukrainą leidžiamos Kremliaus režimo raketos.

Mariupolis

Į V. Zelenskio raginimus atsiliepė tikrai įspūdingas skaičius savanorių, kurie išlydėjo savo šeimas, bet pasiliko kautis.

„Tai mano pareiga, noriu būti naudingu, padėti, ginti ir kovoti. Noriu, kad mano šeima sugrįžtų į Ukrainą kuo greičiau. Ir viską dėl to padarysiu“, – kalbėjo savanoris Vyačeslav Radčenko.

Nemažai vyrų specialiai sugrįžo iš darbų užsienyje, kad gintų savo šalį.

„Mes žinome, kodėl čia atėjome. Žinome, kodėl norime ginti savo šalį. Ir mūsų vyrai, kurie stovi ten ir kovoja su Rusijos pajėgomis, jie žino, kodėl tai daro. O tie vyrukai kitoje pusėje, jie nežino, todėl mes nugalėsime“, – kalbėjo savanoris Volodymyr Onysko.

Savanorių eilėje Kijeve stovėjo ir britas, karo veteranas Mark Ayres.

„Aš neturiu iliuzijų, neturiu romantiškų idėjų apie karą. Ar kad tapsiu kokiu nors didvyriu, ar kitaip išgarsėsiu. Bet tai yra tai, ką aš moku. Taip, gali būti, kad žūsiu“, – sakė jis.

Pagal naujausius pranešimus rusai sunaikino Vinycios oro uostą prie Kijevo.

„Ką tik man pranešė apie raketų smūgį Vinycios oro uostui. 8 raketos. Mūsų taiki Vinycia niekada ir niekuo negrasino Rusijai. Raketų smūgis žiaurus, ciniškas, oro uostas visiškai sugriautas. Mes kartojame kiekvieną dieną – uždarykite dangų virš Ukrainos, uždarykite visoms rusiškoms raketoms, rusiškai kovinei aviacijai, visiems tiems teroristams“, – sakė V. Zelenskis.

Jis dar kartą paprašė, kad vakarai apgintų Ukrainos oro erdvę. Tuo metu Kijevas ruošiasi gynybai, kaip ir Odesa, kuri karinės vadovybes nuomone, gali pačiu artimiausiu metu sulaukti masinio bombardavimo ir puolimo. Tokioje situacijoje Ukrainos prezidentas kreipėsi į Rusijos žmones, prašydamas netylėti. Nes kitaip vėliau už juos kalbės tik jų skurdas ir represijos senstančio diktatoriaus valdomoje šalyje.

Ir rusai netyli, bent dalis jų. Nuo karo Ukrainoje pradžios už protestus sulaikyta jau daugiau nei 10 tūkst. žmonių.

Savo ruožtu, Kremliaus režimo vadovas prabilo, kaip jis galėtų įvesti absoliučią valdžią Rusijoje.

„Yra keli variantai – karo stovis, ypatingoji padėtis, tai kokių nors plataus masto vidinių grėsmių atveju. Ir yra dar vienas režimas – ypatingosios padėties, dažniausiai įvedamas regionuose, gali būti įvestas ir visos šalies mastu“, – kalbėjo V. Putinas.

Sunku pasakyti, ar rusai, ar tuo labiau – ukrainiečiai išsigąs tokių V. Putino kalbų. Nors reikia nepamiršti, kad Rusija per paskutinį 100 metų beveik nematė valdžios, kuri nebūtų autoritarinė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: