„Perspėjame Vilnių, Rygą ir Taliną, kad jie yra atsakingi už savo paleistos antirusiškos psichozės padarinius“, – „Reuters“ citavo Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešimą.

URM jokių detalių apie rusų diplomato užpuolimą nepranešė, tačiau vasario pabaigoje Vilniaus policija pranešė, kad vieno daugiabučio kieme Latvių gatvėje, kurioje yra įsikūrusi Rusijos ambasada, buvo sumuštas šios šalies diplomatinės tarnybos trečiasis sekretorius. Įtariamasis, gimęs 1964 metais, buvo sulaikytas.

Lietuvos prokuratūra ir policija, visapusiškai palaikydamos Ukrainą, prašo visų Lietuvos žmonių būti oriais ir atsakingais, vengti bet kokių provokacijų, nesibrauti į Rusijos ir Baltarusijos ambasadas ar konsulines įstaigas, neniekinti šių valstybių simbolių, nekurstyti neapykantos prieš kitos tautos, etnines ar kitokią žmonių grupę, vengti smurto prieš šių šalių diplomatus ir piliečius.

Primenama, kad tokie veiksmai yra nusikalstami, už juos numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Rusijos ir Baltarusijos ambasadų apsauga užtikrinta, sako policijos atstovas

Rusijos ir Baltarusijos ambasadų apsauga užtikrinama, sako Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, Maskvai šeštadienį pareikalavus, kad Lietuvos, Latvijos ir Estijos valdžia imtųsi priemonių ambasadoms apsaugoti, kai Vilniuje buvo užpultas vienas rusų diplomatas.

„Ambasadų apsauga visą laiką buvo užtikrinama, tai mūsų vidiniai dalykai, kaip apsauga vykdoma, bet ji tikrai užtikrinama. Yra imtasi priemonių, kad saugumas būtų užtikrintas, kiek reikia, tiek pajėgumų yra“, – BNS šeštadienį sakė R. Matonis.

Ramūnas Matonis

Policijos sustiprinti Rusijos ir Baltarusijos ambasadų apsaugą anksčiau šią savaitę paprašė premjerė Ingrida Šimonytė, kartu ragindama žmones per protesto akcijas vengti provokacijų, kad jos nebūtų panaudotos priešiškai propagandai.

„Manau, kad savo nuomonę Lietuvos žmonės ne tik gali, bet ir turi pareikšti, bet labai raginčiau ir labai prašyčiau daryti viską, kad būtų išvengta kažkokių provokacijų ir nesusipratimų, todėl, kad ko tikrai nereikėtų sukurti pretekstų Rusijos Federacijai ir Baltarusijai išnaudoti kažkokius įvykius Lietuvoje savo propagandiniais tikslais“, – per spaudos konferenciją šią savaitę pirmadienį sakė premjerė.

Praėjusią savaitę sekmadienį įvyko incidentas Baltarusijos ambasados teritorijoje, į kurią pateko pašaliniai asmenys, nukabino valstybinę ir pakabino nepriklausomos Baltarusijos ir Ukrainos vėliavas. Taip pat buvo apdeginta ambasados siena.

Taip pat vasario pabaigoje buvo sumuštas Rusijos ambasados diplomatas. Policijos suvestinėje buvo skelbta, kad vasario 24 dieną apie 19 val. 20 min. Vilniuje, Latvių gatvėje, daugiabučio gyvenamojo namo kieme, asmuo sumušė 1993 metais gimusį vyrą, įtariamasis uždarytas į areštinę.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Julija Samorokovskaja tuomet LRT patvirtino, kad sumuštas asmuo yra Rusijos ambasados diplomatinės tarnybos trečiasis sekretorius.

Policijos departamento atstovas R. Matonis BNS patvirtino, jog tai visi pastaruoju metu įvykę incidentai, susiję su ambasadomis, naujų per tą laiką nefiksuota.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją