Nuotoliniu būdu prie susitikimo prisijungęs Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pristatė situaciją Ukrainoje.

„Šiąnakt Rusijos karinės pajėgos atakavo Zaporožės atominę elektrinę, taip sukeldami didžiulę branduolinę grėsmę visai Europai. Šiuo metu Ukrainoje veikia penkiolika branduolinių reaktorių, kurie bet kurią akimirką gali būti atakuojami. Todėl itin svarbu, kad tarptautinė bendruomenė užkirstų kelią tokiems pavojų visai Europai keliantiems veiksmams, paskelbiant saugumo zonas aplink atomines elektrines Ukrainoje“, – sakė ministras G. Landsbergis.

G. Landsbergis pabrėžė, kad taip pat svarbu užtikrinti saugius humanitarinius koridorius nuo karo bėgantiems Ukrainos gyventojams ir būtiniausios paramos − medicininių priemonių, maisto, geriamo vandens − tiekimą Rusijos bombarduotų Ukrainos miestų gyventojams.

„ES ir partnerių atsakas į Rusijos karinę agresiją buvo itin griežtas ir vieningas. Tačiau, siekiant sustabdyti Rusijos tolesnę karinę agresiją, turime žengti greičiau ir toliau. Privalome tvirtai palaikyti Ukrainos europietiško kelio pasirinkimą ir suteikti Ukrainai šalies kandidatės statusą. Šiandien ukrainiečiai kovoja ne tik už savo šalį, bet ir už Europos demokratines vertybes bei saugumą“, – sakė ministras.

„Privalome stiprinti savo atsaką į Kremliaus propagandą ir skleidžiamą dezinformaciją, kuria siekiama pateisinti Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, nuslėpti vykdomus karo nusikaltimus ir kelti abejones dėl tarptautinės paramos Ukrainai. ES jau sustabdė valstybinių Rusijos kanalų transliaciją savo teritorijoje, tačiau taip pat svarbu skleisti informaciją rusų ir ukrainiečių kalbomis, stiprinti bendras pastangas, uždraudžiant šaltinius, skatinančius agresiją, karo veiksmus, socialinėse medijose“, – sakė ministras G. Landsbergis ir ragino ES valstybes nares bendrai kreiptis į technologijų įmones, siūlant imtis lyderystės kovoje su dezinformacija.

Susitikime taip pat dalyvavo NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly ir JK užsienio reikalų ministrės Elizabeth Truss.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės