Filosofas Gintautas Mažeikis Delfi TV laidoje „Delfi diena“ sureagavo į naujausią NATO sprendimą.

„Paprastai sakoma, kad mano kaimynas žudo, o man tai nelabai rūpi, svarbu, kad prieš tai jis būtų išsinešęs šiukšles. Taigi mes taip panašiai elgiamės su Ukraina. Žinoma, kad NATO ir kitos šalys jiems truputį padeda, teikia ginkluotę, bet tai neužtikrina svarios atsvaros Rusijai būtent dėl priešlėktuvinės gynybos sistemų. O tai reišia, kad NATO šalys iš dalies prisiima kaltę apie tuos būsimus tūkstančius žuvusių, kuriems nebuvo padėta“, – sako G. Mažeikis.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį pareiškė, kad Aljansas neskelbs neskraidymo zonos virš Ukrainos, Kyjivui reiškiant atitinkamus raginimus, siekiant nutraukti Kremliaus pajėgų vykdomą bombardavimą.

„Sąjungininkai sutinka, kad NATO lėktuvai neturėtų skraidyti virš Ukrainos oro erdvės, o NATO kariai neturėtų būti Ukrainos teritorijoje“, – sakė J. Stoltenbergas po skubaus susitikimo su NATO užsienio reikalų ministrais.

Protestai Rusijoje

Anot pašnekovo G. Mažeikio, „neatsakingi NATO veiksmai gali vėliau pasitarnauti Putino dar didesnei agresijai“.

„Rusijos pajėgos nejaučia atsakomybės nei už Ukrainos, nei už pasaulio saugumą, jos vykdo įsakymą – vieni vykdo blogiau, kiti vykdo geriau, bet kokiu atveju jie nusikalstamus įsakymus vykdo, kai vyksta belaisvių apklausos, jie jau puikiai žino, ką jie daro, kad jie žudo taikius gyventojus, bombarduoja miestus, atakuoja visam pasauliui pavojingus objektus, kaip atominė elektrinė, bet mes turime tokią problemą, kad iš principo kol kas apeliuoti į Rusijos daugumos gyventojų ir Putino racionalumą netenka. Jie nėra racionalūs subjektai, todėl kelia pavojų visai Europai ir Baltijos šalims. Neatsakingi NATO veiksmai gali vėliau pasitarnauti Putino dar didesnei agresijai. Nesu tikras, kad reikėtų siųsti lakūnus NATO šalių ir kad NATO oficialiai dalyvautų šitame kare, bet yra techninės priemonės, kurios bent kiek padėtų Ukrainai gintis“, – sako G. Mažeikis.

Mažeikis: pavojus kyla ne tik Ukrainai

Anot jo, pavojus kyla ne tik Ukrainai, bet ir tūkstančiams žmonių visoje Rusijoje.

„Kadangi Putinas yra labiau beprotiškas, mažiau kontroliuojamas, kupinas neapykantos, tai Europos šalys, NATO įsivaizduoja, kad jeigu beprotis švaistosi ginklais, tai reikia duoti jam kelią“, – sako G. Mažeikis.

„Dar prieš aštuonias dienas buvo labai daug utopijų apie Putiną, kad jis yra racionali asmenybė ir kad jo aplinkoje yra racionalių asmenų. Šiandien, jeigu pasižiūrėtume į tai, su kuo jis nebebendradarbiauja, kokią žiniasklaidą uždarinėja ir kas jį supa, galima pasakyti, kad jį supa tik jo mylima klika, kurie yra pusiau religiniai, pusiau ideologiniai sektantai, gyvenantys savo informaciniame burbule ir neskaitantys nieko kito apie pasaulį, įsitikinę, kad jie yra teisūs. Pavojus kyla ne tik Ukrainai, kuri gali būti sunaikinta, pavojus kyla tūkstančiams Rusijos piliečių, kurie bus dar labiau persekiojami“, – tikina pašnekovas.

Laurinavičius: jeigu Ukrainos neapginsime, mūsų saugumas grius kaip kortų namelis

Analitikas Marius Laurinavičius sako, kad dabar esame saugūs, tačiau jeigu nepadėsime apginti Ukrainos, visas mūsų saugumas grius kaip kortų namelis.

„Dvejopai vertinu (NATO sprendimą), reikia suprasti, kad NATO nėra kol kas politiškai pasiruošusi įsitraukti tiesiogiai į šį karą, nors netiesiogiai jau yra įsitraukusi, tai tikėtis, kad šiandien tas sprendimas būtų priimtas vienaip ar kitaip, nes tas neskraidymo zonos įgyvendinimas gali būti pakankamai kūrybingas, čia yra įgyvendinimo reikalas.

Kita vertus, tiek mums Lietuvoje, mano įsitikinimu, tiek ir visiems Vakarams reikėtų įsisamoninti, kad karas prieš mus jau vyksta ir jeigu tas karas vyksta, mes turėtume svarstyti strategijas ne tik, kaip padėti Ukrainai, bet kaip apginti patiems save ir aš nuo karo pradžios kartoju tą patį – dabar karas yra prieš mus tik fronto linija yra Ukrainoje.

Jeigu neapginsime tos fronto linijos Ukrainoje, tas karas rytoj ateis pas mus. Šiandien mes turėtume pasakyti, suprasti, kad mes esame pakankamai saugūs, bet jeigu mes Ukrainos neapginsime, tai visas mūsų saugumas grius kaip kortų namelis“, – sako M. Laurinavičius.

Taip pat analitikas sako, kad mes turėtume daryti viską, kad padėtume Ukrainai, nes Putinas jau nebegali atsitraukti.

„Putino atsitraukimas neįmanomas dėl vienos paprastos priežasties – tai sukeltų grėsmę jo paties režimui. Žinoma, labiau ilgalaikėje perspektyvoje, režimas juda link susinaikinimo, ir kuo labiau jis klimpsta iki to susinaikinimo, tuo labiau jis įsisuka į spiralę, kad jie nebeturi gerų sprendimų ir atsitraukimo strategijos“, – sako M. Laurinavičius.

Primename kad į Ukrainą įsiveržusios Rusijos pajėgos atakavo šalies pietuose esančią Zaporožės atominę elektrinę, kuri yra didžiausia Europoje, jėgainėje kilo gaisras, anksti penktadienį pranešė įmonės atstovas.

Anksčiau Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) paskelbė pavojų, Rusijos pajėgoms įžengus į Enerhodarą. TATENA vadovas Rafaelis Mariano Grossi ragino „nedelsiant sustabdyti jėgos naudojimą“ Enerhodare ir kvietė ten veikiančias karines pajėgas „susilaikyti nuo smurto netoli atominės jėgainės“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį apkaltino Maskvą griebusis „branduolinio teroro“ ir mėginant „pakartoti“ Černobylio katastrofą, kai įsiveržusios Rusijos pajėgos apšaudė didžiausią Europoje atominę elektrinę.

„Jokia šalis, išskyrus Rusiją, niekada nėra šaudžiusi į atominės elektrinės blokus. Tai pirmasis kartas mūsų istorijoje. Žmonijos istorijoje. Teroristinė valstybė dabar griebėsi branduolinio teroro“, – sakoma V. Zelenskio vaizdo pranešime, paskelbtame po atakos prieš Zaporižios atominę jėgainę Ukrainos pietuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės