„Rusijos vadovybė iš tikrųjų dėl savo ginkluotės ir kariuomenės pajėgumų dažnai vadovaujasi mitais ir blefuoja“, – apie karinius veiksmus Ukrainoje sakė V. Kavaliauskas.

Jis teigė, kad jau daugiau nei savaitę besitęsiantis karas Ukrainoje parodo, jog Rusijos pajėgos nėra tokios stiprios ir galingos, kaip buvo galima galvoti.

„Gerai, kad paskutiniu momentu bent buvo pateiktas priešlėktuvinės priemonės ukrainiečiams – „Stinger“. O jeigu dar būtų pateiktas „Patriot“ sistemos – tai ten iš viso būtų galima kalbėti apie uždarytą oro erdvę, ko dabar prašo ukrainiečiai“, – teigė jis.

Teigiama, kad Rusijos kariuomenės oro pajėgos yra maždaug dešimt kartų didesnės nei Ukrainos. Bet ukrainiečiai ir toliau atsilaiko. V. Kavaliausko nuomone, negalima sakyti, kad Rusijos pajėgoms nepavyksta.

„Kalbant apie tą pavyzdį, kad nebaudžiamos kolonos su šarvuota technika juda, o ukrainiečiai jų kažkodėl iš oro nesunaikina, tai turbūt oro erdvėje viešpatauja daugiau rusai. Tuo nereikėtų stebėtis, nes jų oro pajėgos yra ženkliai didesnės. O ukrainiečių oro pajėgos, tie patys seni sovietiniai rusiški naikintuvai, jie privalumų neturi. Jeigu NATO būtų padėję, visiškai kitaip tai būtų atrodę“, – teigė buvęs karo lakūnas–snaiperis.

Paklaustas, kiek svarbu kare valdyti dangų, V. Kavaliauskas pabrėžė, jog tai labai svarbu.

„Kas viešpatauja ore, tas galų gale nugalės ir žemėje, čia yra aksioma. Tuo labiau, kad aviacijos išsivystymas dabar yra toks didelis, kad gali praktiškai padaryti tą juodą darbą, o antžeminės pajėgos praeis ir surinks metalo laužą ant žemės. Ir pasibaigs visi kovos veiksmai“, – kalbėjo V. Kavaliauskas.

Jis LNK kalbėjo, kad ukrainiečiai taip stipriai myli savo šalį ir pasiryžę dėl jos aukotis, kad „rusų vaikinukai, kurie sėdi tankuose, jiems primeluota, kad jie važiuoja į pratybas, kokia ta jų dvasia“.

„Jie gal net linkę pabėgti, kad jų nesušaudytų. O ukrainiečiai yra motyvuoti labai stipriai. Ir manau, kad ta motyvacija jiems padeda atsilaikyti“, – svarstė V. Kavaliauskas.

V. Kavaliauskas teigė, jog nori tikėtis Ukrainos pergalės, bet tikisi, kad ir NATO prisidės ir parems nuo agresorės besiginančią šalį bent geresne ginkluote.

Visą LNK pokalbį žiūrėkite čia: