JAV ambasadoriai Jungtinėse Tautose (JT) apkaltino Rusiją gabenant į Ukrainą kasetinius šaudmenis ir kitus Ženevos konvencijos draudžiamus ginklus, pasauliui fiksuojant karo nusikaltimus Ukrainoje.

Bet net jei ir Alepą ar Grozną primenantys vaizdai Maskvos nesustabdo, ar sustabdys politinė ir ekonominė izoliacija? Ar sustabdys žodžiai?

JT tapo savotišku Rusijos ambasados misijos propagandos skleidimo centru. Iš čia kalbama apie vadinamą denacifikaciją, o Generalinės asamblėjos priimtai rezoliucijai, kuria reikalaujama, kad Rusija nedelsdama išvestų pajėgas iš Ukrainos, nepritaria pati Rusija. Ir dar 4 jos draugai: Baltarusija, Sirija, Šiaurės Korėja ir Eritrėja. Kinija buvo tarp 35 susilaikiusių šalių.

Ukrainos ambasadorius JT teigia, kad Rusijos tikslas Ukrainoje yra genocidas.

„Jie atėjo, kad iš Ukrainos atimtų teisę egzistuoti. Kaip tvirtino jų propagandininkai, jie atėjo „išspręsti Ukrainos klausimą“. Tiesiog pagalvokite, ar šie žodžiai jums ką nors primena. Taip, daugiau nei prieš 80 metų kitas diktatorius bandė išspręsti kitų žmonių problemą“, – teigė Ukrainos ambasadorius JT Sergej Kislitsia.

„Deja, dėl šiandienos neeilinės sesijos balsavimui pateikto nutarimo projekto nebuvo išsamiai konsultuotasi su visais nariai. Jame taip pat neatsižvelgiama į dabartinės krizės istoriją ir sudėtingumą“, – kalbėjo Kinijos ambasadorius JT Zhang Jun.

Tarptautinio Baudžiamojo teismo Hagoje vyriausiasis prokuroras pareiškė, kad nedelsiant pagreitinta tvarka bus pradėtas tyrimas dėl karo nusikaltimų Ukrainoje.

Savo ruožtu, JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas išreikš paramą Ukrainoje, lankydamasis Baltijos šalyse. Sekmadienį jis atvyks į Vilnių.

„Sankcijos stipriai smogė Rusijos ekonomikai – rublio vertė smuko, akcijų rinkos užsidarė, nes išaugo baimė dėl kapitalo nutekėjimo. Palūkanų normos išaugo daugiau nei dvigubai. Rusijos kredito reitingas sumažėjo iki niekinio statuso. Prezidento Vladimiro Putino karo fondas tapo bevertis. Ir užgniauždami Rusijos galimybes naudotis technologijomis, mes duodame smūgį jos ekonomikai ir kariuomenei. Poveikį jaus ne tik dabar, bet ir ateinančiais metais“, – sakė Aa. Blinkenas.

„Išsižadėdamas tautoms duotų įsipareigojamų vienas ir sąmoningai V. Putinas pasirinko karą. Šis karas nėra konfliktas tarp NATO – vakarų pasaulio ir Rusijos, kaip kažkas rašo. Ukrainoje nėra nei NATO karių, nei NATO bazių. Tai melas. Rusija nėra puolama, Rusija – agresorė“, – teigė Prancūzijos prezidentas Emmanuel Macron.

Rusijoje aktyvesni žmonės sulaikomi, o apatiški – maitinami propaganda. Ir ja patiki, nes daugiau nėra kuo tikėti. Protestuoti išeina ir tie, kurie išgyveno Leningrado blokadą. Ir žino, ką turėtų jausti, kad ir apsupti Mariupolio gyventojai.

Kol Ukraina naikinama, Rusija grimzta į savo pačios iškastą duobę. ES kalba, kad Rusijoje netrukus gali būti įvesta komendanto valanda.

Patys Rusijos ekspertai piešia dar niūresnį scenarijų – visuotinė mobilizacija, karui pritaikyta planinė ekonomika, privačios nuosavybės sunaikinimas, sienų uždarymas ir mirties bausmės grąžinimas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: