Radiacinės saugos centro direktoriaus pavaduotoja, laikinai vykdanti direktoriaus pareigas Ramunė Stasiunaitienė spaudos konferencijoje ramino lietuvius.

„Pirmiausia norėčiau visus nuraminti, kad Lietuva tikrai turi gana efektyvią ankstyvo radiacinio pavojaus perspėjimo sistemą. Per visą Lietuvos teritoriją išdėstytos 43 ankstyvo radiacinio oro pavojaus perspėjimo stotys. Todėl mūsų centro žmonės rodmenys stebi ištisomis paromis. Nuo pat įvykių Ukrainoje pradžios nei kartą nebuvo fiksuotas padidėjęs radiacinis fonas Lietuvoje“, – sakė R. Stasiunaitienė.

Ji dar pridūrė, kad vėjas pučia į Lietuvos pusę. Todėl gyventojams tikrai nereikėtų gerti kalio jodido tablečių.

Radiacinės saugos centras penktadienio rytą pranešė, jog radiacinis fonas Lietuvoje lieka nepakitęs.

„Nereikia pirkti dujokaukių, kombinezonų nuo radiacijos. Apie kiekvieną galimą pavojų gyventojai bus įspėti iš anksto“, – sakė ji.

Paklausta, jei sprogimas minėtoje atominėje elektrinėje įvyktų, R. Stasiukaitienė pabrėžė, jog artimiausiomis dienomis hidrometeorologinės sąlygos palankios Lietuvai.

„Vėjas bus nukreiptas ne į Lietuvos. Ir ši atominė elektrinė yra nutolusi 1000 kilometrų nuo Lietuvos. Todėl tas radioaktyvusis debesis, jei ir pasklistų, jis Lietuvą pasiektų tikrai ne anksčiau, nei po 10 valandų. Bet kuriuo atveju, gyventojai turi būti ramūs, kad jei ir būtų jaučiamos Lietuvoje pasekmės, jos būtų ne tokios, kokias pajustume įvykus avarijai Astrave“, – teigė ji.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas Vyriausybėje penktadienį surengtos spaudos konferencijos metu teigė, jog pratybos vykdomos nuolatos.

„Lietuva, visos tarnybos, įskaitant ir visus gyventojus pamena 2019 metų spalio mėnesį, kai vykdėme valstybės lygio pratybas ir imitavome padarinių likvidavimą ryšyje su Astravo atominės elektrinės avarija. Norėjau paminėti, kad kas liečia Lietuvos pasirengimą galimai branduolinei grėsmei iš kaimyninės šalies, yra numatytas nuolatinis pratybų ciklas“, – sakė jis.

M. Kanapickas taip pat teigė, jog hidrometeorologiniai reiškiniai „tikrai yra palankūs Lietuvos atžvilgiu“.

„Tuo labiau, reikia vertinti patį atstumą – tai yra daugiau nei tūkstantis kilometrų. Tikrai jokio pagrindo nerimauti ir vartoti kalio jodidą nėra“, – pabrėžė jis.

PAGD direktoriaus pavaduotojas M. Kanapickas nurodė ir ką gyventojai turėtų daryti, jei išgirstų ar gautų pavojaus signalus.

„Gavus pranešimą apie nelaimę, šiuo atveju – kalbama apie avariją, yra 3 žingsnių mantra. Jeigu esi lauke – eik į vidų, būk viduje, įsijunk nacionalinio transliuotojo kanalus ir lauk rekomendacijų“, – sakė jis.

Radiacinės saugos centras dar praneša, kad Ukrainos atsakingos institucijos informuoja, kad Zaporožės atominės elektrinės reaktorių saugos sistemos veikia įprastai, o jonizuojančiosios spinduliuotės lygis aikštelėje nepakitęs.

Taip pat informuojame, kad radiacinis fonas Lietuvoje nepakitęs, o meteorologinės sąlygos palankios – vėjas pučia nuo Lietuvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją