Ukraina prašo jos oro erdve paskelbti neskraidymo zona, tačiau vakarai nesiruošia to daryti. Nes teigia, kad tai būtų tiesioginis įsitraukimas į karą.

„Aš kaip kariškis galiu aiškiai pasakyti – aišku, kad reikia (Ukrainą skelbti neskraidymo zona, aut. p.). Bet tai yra politiniai sprendimai. Man čia yra visiškai aišku, kad NATO vengia įsivelti į tą konfliktą su branduoline valstybe“, – sakė buvęs kariuomenės vadas.

Jis teigė, jog vakarams vis tiek reikės ieškoti naujų sprendimų, kaip išeiti iš šios karo situacijos.

„Kaip ta situacija vystytis toliau yra sunku pasakyti. Jeigu prasidės kiliminiai bombardavimai ir masinės žmonių žūtis, kažką daryti vis tiek reikės. Ir kažkokie sprendimai turės būti padaryti nauji, išeinant iš tos situacijos, kuri gali vystytis. Šiuo metu politinių sprendimų trūksta, bet dabar jų vengiama. Vengiama eskaluoti konfliktą, kuris gali turėti kažkokių labai didelių pasekmių visiems – ir vakarų pasauliui, bendrai – visai žmonijai“, – sakė J. V. Žukas.

Jis LRT radijo laidoje kalbėjo, jog Trečiasis Pasaulinis karas jau prasidėjo.

„Prasidėjo tas karas ir mes puikiai žinome iš istorijos – lygiai ta pati istorija buvo 1939 metais, kada buvo užpulta Lenkija. Ir kada vakarų valstybės, tokios kaip Prancūzija ir Britanija, paskelbė karą Vokietijai, bet tame kare nedalyvavo. Tai tiesiog tokia buvo panaši analogiška situacija, ir ko sulaukėme 1940 metais – sulaukėme to paties karo su Prancūzija ir Britanija prieš Vokietiją, kuris buvo pralaimėtas“, – kalbėjo jis.

Buvęs kariuomenės vadas teigė, jog dabar vakarai bando išlošti laiko.

„Labai daug panašių dalykų ir analogijų. Reikia apsispręsti vienu aiškiu klausimu NATO ir visiems politikams – ką darome? Ar einame iki galo? Dabar yra toks dviprasmiškas elgesys ir galvojimas, kad galbūt kažkas atsitiks su Vladimiru Putinu – gal jis bus nuimtas. Arba Rusijos visuomenė sukils ir ta problema savaime išsispręs – tegul Ukraina čia pakariauja, o gal mums kraštutinių priemonių imtis nereikės. Aš galvoju, kad reikės. Ir dabar reikia apie tai galvoti labai aiškiai, ne iki kurios ribos eisime, o kad eisime iki paskutinės ribos. Ir turbūt tai yra pats realiausias scenarijus“, – dėstė J. V. Žukas.

Jis ragino nebestumti šio klausimo „į šalį“, reikia pradėti aiškiai apie tai galvoti.

„Reikia ruoštis pačiam blogiausiam variantui. Matau, kad dabar tai nėra daroma. Bandoma išvengti, išlošti laiko ir gal patys ten V. Putinas su Aliaksandru Lukašenka kaip nors ten, be mūsų pagalbos. Ir mes taip iš tos situacijos išsisuksime. Manau, kad istorija mus moko visai kitų dalykų. Mes labai seniai matėme, kaip tas laukimas, kuo jis baigiasi, kaip jis gali baigtis mums visiems“, – LRT radijo laidoje „LRT Aktualijų studija“ sakė J. V. Žukas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją