Bet nenukraujavo – vyrui žaizda kakle nebuvo labai gili ir net nekėlė pavojaus gyvybei, todėl nesulaukęs mirties valandos jis nutarė kitaip pasitraukti iš gyvenimo. Bet ankstyvą rytą link geležinkelio bėgių einantį kruviną vyrą pastebėjo tuo metu kito nusikaltimo aplinkybių aiškintis vykę policijos pareigūnai. Ir tada išaiškėjo, kas prieš kelias valandas nutiko ramybe garsėjusiame kaime.

Kad šios baisios tragedijos buvo galima tikėtis, žinojo tik nužudytoji ir šios sūnus – likus savaitei iki nužudymo vyras savo moteriai buvo prasitaręs, kad jeigu ši jį paliks dėl kito vyro, jis esą šią nužudys, o pats palįs po traukiniu.

Bet kad tokie grasinimai gali virsti baisia realybe, niekas netikėjo – apie baisius kėslus užsiminęs vyras esą net musės nuskriausti negalėjo. Tik nužudytosios sesuo šiandien puse lūpų užsimena, kad jog nužudytoji savo elgesiu pati galėjo prisišaukti mirties šmėklą – esą kartu su ja gyvenęs vyras yra ne vienintelis, kurį tiesiog išnaudodavo.

Šis vyras – iki šiol jokių reikalų su teisėsauga neturėjęs 50 metų Kazys Jankauskas.

Grasinimai, kuriais niekas netikėjo

Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad 9 metais vyresnę savo gyvenimo draugę, su kuria kartu pragyveno daugiau kaip 12 metų, iš pavydo nužudęs K. Jankauskas už grotų turės praleisti 9 metus.

Pasak teisėjų, K. Jankauskas suprato, kad badydamas savo mylimą moterį peiliu į gyvybiškai pavojingas kūno vietas (krūtinės sritį, kaklą), ne tik jai sukels įvairaus mąsto sužalojimus, bet ir atims gyvybę.

„Ir to siekė“, – teisėjos Jurgitos Kolyčienės pirminkaujama kolegija pabrėžė, kad K. Jankauskas anksčiau savo draugei buvo išsakęs grasinimus, jog ją „papjaus, o pats šoks po traukiniu“.

„Nors tuo metu, kuomet buvo išsakomi grasinimai, niekas nelaikė jų realiais, vis dėlto, vėlesni K. Jankausko veiksmai patvirtina, kad jis savo grasinimus realizavo“, – pažymėjo apkaltinamąjį nuosprendį paskelbęs teismas.

Tragedija Trakų rajone esančio Aukštųjų Semeniukų kaimo gyventojus sukrėtė praėjusių metų gegužės 24 d. – paryčiais į ramią vietovę suvažiavo gausybė policijos ir medikų ekipažų. Čia gyvenusi moteris buvo rasta nukraujavusi savo lovoje – peiliu jai buvo smogta mažiau devynis kartus: į kaklą, krūtinę, nugarą, rankas.

„Ankstų rytą iš policijos gavome pranešimą, jog reikia vykti į Aukštųjų Semeniukų kaimą ir lyg ten yra sumušta ar nužudyta moteris, – per apklausą sakė Trakų skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistė. – Atvykus į įvykio vietą pareigūnas mus nuvedė į namus. Miegamajame prie lovos kraujo klane gulėjo moteris veidu į grindis be gyvybės ženklų, aš konstatavau jos mirtį. Kambarys buvo labai tvarkingas.“

Asociatyvi nuotrauka
Tuo metu policijos patrulių rinktinės vyriausioji patrulė prisiminė, kad tą naktį Trakų rajone su kolegomis tyrė kito nusikaltimo aplinkybes, kai iš kolegų per raciją gavo pranešimą apie sustabdytą vyriškį, apsirengusį juoda striuke.

„Pagalvojome, kad dėl to paties įvykio, kurį mes tyrėme, todėl mūsų ekipažas atvyko į vietą, – sakė pareigūnė. – Ten stovėjo sustabdytas vyras, jis keistai elgėsi, todėl pagalvojau, kad žmogus yra apsvaigęs ar turi kokių psichinių sutrikimų, gal serga. Paklausiau, kur jis eina, o jis negalėjo atsakyti – sakė, kad eina ten kažkur. Tada paklausiau, kas atsitiko – jo veidas buvo kraujuotas ir jis buvo nusilpęs. Tuomet vyras prisistatė ir pasakė, kad nužudė. Pagalvojau, kad gal juokauja ar panašiai, bet jis vėl pakartojo, kad nužudė. Žmoną. Jis sakė, kad gyvena netoli ir jam „košmaras pasakė, ką nužudyti“. Jis padavė raktus nuo namų.“

Norėjo, kad „ne taip skaudėtų“

Nors keistai besielgusio vyro žodžiais pareigūnė dar nebuvo linkusi patikėti, bet iš karto nuvažiavo į namus, kuriuose, kaip teigė vyras, yra nužudyta moteris.

„Kambaryje prie lovos pamačiau moterį be gyvybės požymių kraujo klane, iš karto apie tai informavau budėtojus ir į įvykio vietą atvyko kriminalinė policija, buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba“, – teisme pasakojo policijos patrulė.

Ji taip pat prisiminė, kad vyro, kuris kalbėjo apie nužudymą, kakle irgi buvo pjautinė žaizda.

„Kai su šiuo žmogumi bendravau, jis prarado sąmonę, todėl jam taip pat buvo kviesta greitoji medicinos pagalba“, – pažymėjo pareigūnė.

Bet šie sužalojimai, kaip sakė kita greitosios pagalbos darbuotoja, vyro gyvybei nekėlė pavojaus.

„Kai atvažiavome, vyras buvo policijos automobilyje surakintas antrankiais, ant jo kaklo buvo maždaug sprindžio dydžio pjautinė žaizda, kraujas jau buvo sukrešėjęs ir nebetekėjo, – sakė medikė. – Jis buvo su juodomis pirštinėmis ir jo riešai taip pat buvo prapjauti, kraujas sukrešėjęs. Kadangi vyro kraujo spaudimas, kvėpavimas ir kiti rodikliai buvo geri, tai paprasčiausiai buvo užklijuotos žaizdos ir jis su policijos pareigūnais nuvežtas į ligoninę. Vyras buvo labai ramus, o paklausus, kas atsitiko, pasakė, kad papjovė žmoną.“

Asociatyvi nuotrauka
Greitosios medicinos pagalbos darbuotoja neslėpė, kad ją nustebino, jog vyras ant rankų buvo užsidėjęs pirštines, todėl pasidomėjo, kam jam jos yra reikalingos.

„Jis sakė, kad bandė nusižudyti, bet nepavyko, todėl ėjo nusižudyti po traukiniu ir pirštines užsidėjo, kad ne taip skaudėtų“, – medikės teigimu, vyras buvo labai ramus, net neatrodė, jog būtų apsvaigęs nuo alkoholio.

„Jis buvo adekvatus ir pilnai orientuotas“, – pabrėžė medikė.

Žodis po žodžio

Baudžiamojon atsakomybėn dėl savo sugyventinės tyčinio nužudymo patrauktam K. Jankaukui policijoje buvo nustatytas vos 0,13 promilės alkoholio girtumas. Tačiau tai – tik skaičiai: tą vakarą vyras prisipažino išgėręs pusę 0,7 l talpos brendžio, o neblaivumas buvo nustatytas tik apie 6 val., kai jis turėjo pakankamai laiko išsiblaivyti.

Kad nužudė savo gyvenimo moterį, K. Jankauskas neneigė nei ikiteisminio tyrimo, nei teisminio nagrinėjimo metu, tačiau tikino, jog niekada to nenorėjo – pernelyg ją mylėjo.

Jis pasakojo, kad nužudymo išvakarėse buvo nuvažiavęs į turgų ir čia apsipirkęs, o kai sugrįžo į namus, su savo sugyventine susiginčijo.

„Ginčas kilo dėl pinigų – ji sakė, kad aš mažai uždirbu, o remontas, kurį dariau namuose, tęsiasi pernelyg ilgai, – K. Jankausko teigimu, sugyventinė jam priekaištavo dėl šeimos buities. – Žodis po žodžio ir miegamajame įvyko didesnis konfliktas. Nežinau, kiek laiko mes konfliktavome, bet po kurio laiko nusiraminome, bet ir vėl atsinaujino pretenzijos – tuomet mes gulėjome lovoje ir žiūrėjome televizorių. Nežinau, gal dėl nervų ir streso dūriau jai peiliu į pilvą širdies plote ir į kairę pusę ties kaklu, o daugiau nieko neatsimenu.“

Paklaustas, iš kur lovoje atsirado peilis, vyras sakė: „Jį atsinešiau prieš tai, kai buvau nuėjęs į virtuvę atsipjauti lašinių – atsinešiau tuos lašinius ir brendį prie lovos. Žiūrėdami televizorių kartu pavalgėme, truputį išgėriau, pasėdėjome, pakalbėjome ir vėl prasidėjo konfliktas. Ji man pasakė, kad, jei ji išeis iš namų, kuriuose mes gyvenome, tuomet ir mane išvarys. Šie namai priklausė jai. Po to mes susiginčijome, aš susinervinau ir daugiau nelabai ką pamenu, nežinau, kaip paėmiau peilį į ranką, pamenu tik tai, kad sudaviau du smūgius.“

Buitinis konfliktas, pavydas

Vyras sakė nežiūrėjęs, ar jo mylima moteris po jo suduotų smūgių buvo gyva.

Asociatyvi nuotrauka
„Kai pamačiau kraują, man viskas aptemo, net nežinau, kaip nuėjau iki virtuvės, kur pasiėmiau kitą peilį ir pats norėjau nusižudyti – grįžęs į miegamąjį pjoviau sau po kaklu ir abiejų rankų riešus, – teisme kalbėjo K. Jankauskas. – Tada atsiguliau šalia jos ir galvojau, kad kartu nukraujuosime. Bet nieko neįvyko – po kiek laiko išėjau iš namų, ėjau link traukinio bėgių, bet mane sustabdė policininkai.“

Savo draugę nužudęs vyras negalėjo paaiškinti, kodėl taip pasielgė: „Gal viskas susidėjo – tas buitinis konfliktas, pavydas.“

Jis prisipažino žinojęs, kad jo mylima moteris jau kurį laiką virtualiai bendravo su kitu vyru, bet esą nebuvo jokios kalbos, jog ši ketina jį palikti ir išeiti pas kitą.

„Neplanavau nužudymo iš anksto, viskas gavosi spontaniškai, bet taip išeina, kad nužudžiau tyčia“, – sakė jis.

K. Jankauskas teigė, kad su nužudytąja kartu gyveno 12 metų, paskutiniu metu remontavo jai priklausantį namą – remontui skirdavo visą savo maždaug tūkstančio eurų atlyginimą.

„Namai ir aplinka buvo sutvarkyta daugiausiai mano lėšomis, dar padėdavo jos vaikai, ji taip pat įdėdavo savo lėšų“, – vyro teigimu, kartą sugyventinė jam buvo pasakiusi, kad jeigu jie išsiskirs, tai esą jo šiuose namuose niekas nelaikys ir jis turės išeiti.

Pažintis su užsieniečiu

Žinia, kad K. Jankauskas įvydė baisų nusikaltimą, sukėlė tikrą šoką nužudytosios vaikams. Savo šeimas sukūrę ir atskirai gyvenę moters vaikai sakė, kad niekada nematė, jog motina su savo draugu konfliktuotų.

„Mama su K. Jankausku gyveno apie 12 metų, jų santykiai buvo geri“, – sakė nužudytosios dukros.

Tuo metu sūnus, kuris, kaip pats sakė, artimiausiai iš šeimos bendravo su motina, prisipažino, kad motina jam buvo užsiminusi apie K. Jankausko grasinimus. Ir tai buvę maždaug prieš savaitę iki žmogžudystės.

„Mama man sakė, kad jai K. Jankauskas buvo pasakęs: „Jeigu tu mane paliksi, aš tave papjausiu, o pats palįsiu po traukiniu“, – teisme kalbėjo nužudytosios sūnus. – Dažnai būdavau mamos namuose, mačiau, kaip jie gyveno, todėl tai mane nustebino – niekada nesitikėjau iš K. Jankausko grasinimų mamai, nes jis ramus žmogus. Aš jo klausiau apie šiuos grasinimus, bet jis tylėjo.“

Sūnus teigė nežinojęs, kodėl motina norėjo palikti K. Jankauską: „Gal todėl, kad po darbo jis nieko nenorėjo dirbti namuose.“

Vis dėlto jis prisipažino žinojęs, kad motina jau kurį laiką bendrauja su kitu vyriškiu.

„Apie mamos ryšius su kitu vyru sužinojau gal likus mėnesiui iki nužudymo – mama pati pasakė, kad susirašinėja su kažkokiu užsieniečiu, – sakė nužudytosios sūnus. – Aš liepiau nesusirašiinėti, nes dar ją apgaus. Bet ji ir toliau su juo susirašinėjo, taip pat skambindavosi.“

Nukentėjusysis mano, kad tarp jo motinos ir K. Jankausko konfliktai ir kilo būtent dėl kito vyro.

Asociatyvi nuotrauka
„K. Jankauskas nėra blogas žmogus, kai išgerdavo alkoholio nebūdavo agresyvus, jis buvo darbštus, bet paskutiniu metu – tinginys“, – teigė jis.

„Jis buvo ne pirmas vyras, ji tiesiog išnaudojo“

Tik teigiamai apie K. Jankauską atsiliepė ir nužudytosios sesuo, gyvenusi tame pačiame name, tik skirtingose jo dalyse.

„K. Jankauskas buvo labai geras vyras, jo rankomis yra padaryta labai daug darbų, jis tikrai nebuvo girtuoklis“, – teisme apie nužudymu kaltinamą vyrą kalbėjo ji.

Moteris neslėpė, kad nors ir gyveno tame pačiame name, tačiau su seserimi nebendravo, nes buvo įsivėlusios į konfliktą dėl paveldėto turto padalinimo.

„Seseriai jis buvo ne pirmas vyras, ji tiesiog išnaudojo vyriškį“, – pareiškė nužudytosios sesuo.

Ji taip pat prisipažino žinojusi, kad sesuo bendrauja su kitu vyru: „Apie tai girdėjau iš kaimynų.“

Dėl tyčinio nužudymo K. Jankauską 9 metams įkalinęs teismas taip pat iš jo trims nužudytosios dukroms priteisė po 2,5 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Tokios sumos jos ir prašė. Tuo metu nužudytosios sūnus atsisakė kaltinamajam pareikšti ieškinį dėl žalos atlyginimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)