„Lietuva pasisakė už plačiausią įmanomą sankcijų taikymą, įskaitant ir atjungimą nuo SWIFT. Dabar yra įtraukta maždaug trečdalis bankinio sektoriaus, bet suprantate, kas čia yra matyti – procesas tai nepasibaigė. Nes Rusija savo veiksmų nenutraukė, procesas nesibaigė. Ir diskusijos dėl tolesnių sankcijų yra nuolatinis procesas.

Net jeigu kai kurių bankų nėra tam sąraše, manau, kad finansų rinkos riziką, kad jie tame sąraše gali atsirasti jau yra apskaičiavusios. Ir tai liudyti dabartinė šitų institucijų akcijų kainą“, – sakė ministrė pirmininkė.

„Nebus taip, kad tiems bankams pavyks išvengti sankcijų poveikio apskritai, net jei dabar jos nėra nustatytos“

„Tai yra pabaiga, procesas tęsiasi, nes karas tęsiasi. Kur bus proceso pabaiga, dar labai sunku pasakyti“, – sakė ministrė pirmininkė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė I. Šimonytė taip pat įvardijo pačią griežčiausią, kaip pati minėjo, „atominę“ sankciją – centrinio banko valdomų aktyvų užšaldymas.

„Nes tai yra, kaip ten sakoma, atominė sankcija, tikrai ne atjungimas nuo SWIFT. Kuris apsunkina pavedimus, bet nepadaro jų visiškai neįmanomų“, – sakė I. Šimonytė.

„Pritarčiau čia tiems, kurie sako, kad šių sankcijų reikėjo seniai ir tai galbūt ne tokio griežtumo, bet panašių sankcijų reikėjo seniai. Ką Lietuva sakė jau nuo pat Krymo okupacijos. (…) Dabar sankcijos ar privers jį apsigalvoti – tai yra kainos klausimas.

Ką daro sankcijos dabar – dabar didina karo kainą. Vis vien yra kažkokia karo kaina, kurios nebeišeina mokėti, net jei labai nenori to karo nutraukti. Manau, kad tarptautinė bendruomenė daro viską, kad ta kaina būtų kuo didesnė, kuo greičiau“, – sakė I. Šimonytė.

Atjungė 7 bankus

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį atjungė septynis Rusijos bankus nuo pasaulinio SWIFT tinklo, įgyvendindama sankcijas, paskelbtas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Tarp septynių bankų, atjungtų nuo tarpbankinio susirašinėjimo sistemos, yra antras pagal dydį Rusijos skolintojas VTB, taip pat „Otkrytyje“, „Novikombank“, „Promsviazbanb“, „Rossija“, „Sovkombank“ ir VEB („Vnešekonombank“).

Pasak oficialaus ES leidinio, sprendimas įsigaliojo nedelsiant.

Septynių bankų įtraukimas į sąrašą – tai dar vienas Vakarų šalių koordinuotų bausmių Rusijai už invaziją į Ukrainą paketas.

Karas Ukrainoje tęsiasi jau septintą dieną.

„Europos Sąjunga šviesos greičiu patvirtino tris griežtų sankcijų bangas Rusijos finansų sistemai, aukštųjų technologijų pramonei ir korumpuotam elitui,“ – sakoma Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen pareiškime.

„Tai didžiausias sankcijų paketas ES istorijoje. Šiandieninis sprendimas atjungti svarbiausius Rusijos bankus nuo SWIFT tinklo bus dar vienas labai aiškus signalas Putinui ir Kremliui,“ – pridūrė bloko vadovė.

Į sąrašą neįtraukti du pagrindiniai Rusijos bankai – „Sberbank“ ir „Gazprombank“, kuriems prieiga prie SWIFT palikta, kad ES šalys galėtų sumokėti už rusiškas dujas ir naftą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją