Dar 104 šeimų prašymai dėl apgyvendinimo šiuo metu yra apdorojami.

Antradienio duomenimis, iš viso Lietuvoje registruota maždaug 200 atvykusių Ukrainos piliečių, iš jų 33 – Alytaus centre, 164 – Migracijos departamento teritoriniuose skyriuose.

Kiek anksčiau spaudos konferencijoje vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad tikslų į Lietuvą atvykusių ukrainiečių skaičių įvardinti yra sunku: „Dauguma žmonių tiesiog gali būti atvykę ir nesiregistravę.“

Pasak VRM, didžioji dalis Ukrainos pabėgėlių siekia prisiglausti pas savo artimuosius ir giminaičius, kitiems siūlomas laikinas būstas.

Apie apgyvendintus ukrainiečius praneša ir šalies savivaldybės. Pavyzdžiui, į Uteną pirmadienį atvyko 23 ukrainietės moterys ir vaikai.

Ministerijos teigimu, Lietuvos savivaldybės yra pasiruošusios priimti apie 11 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos.

Pilietinė iniciatyva „Stiprūs kartu“ praneša, jog šiuo metu Lietuvos piliečiai galėtų suteikti apgyvendinimą 23 tūkst. pabėgėlių, užregistruoti 5694 būstai.

A. Bilotaitė antradienį apsilankė Alytaus registracijos centre. Ji pabrėžė, kad Lietuva yra pasiruošusi priimti „pabėgėlių iš Ukrainos tiek, kiek reikės“.

„Mūsų pareiga – padėti Ukrainos žmonėms, bėgantiems nuo Putino Rusijos sukelto karo jų šalyje. Priimsime pabėgėlių iš Ukrainos tiek, kiek reikės. Šiuo metu jiems svarbiausia suteikti saugumo jausmą“, – teigė ministrė.

„Sudarysime visas sąlygas, kad pabėgėliai gautų dokumentus gyventi ir dirbti Lietuvoje bei kitas jiems būtinas socialinės ir medicinos paslaugas“, – pridūrė ji.

Visi užsieniečiai, bėgantys nuo karo Ukrainoje, nukreipiami į Alytaus ir Marijampolės registracijos centrus.

Šiuose centruose žmonės gali būti apgyvendinti iki 72 val., čia vykdomos migracijos procedūros ir paskirstymas į laikino apgyvendinimo vietas.

A. Bilotaitės įsakymu, Ukrainos pabėgėliams ir jų šeimos nariams, kurie neturi galiojančio kelionės dokumento, išduodamas užsieniečio registracijos pažymėjimas, kol bus sprendžiamas jų teisinės padėties klausimas.

Taip pat iš karo pabėgėlių nebus reikalaujama pateikti kelionės dokumentų, sveikatos draudimo ir kitų dokumentų, kurie suteikia teisę jiems atvykti ir būti Lietuvoje.

Pabėgėliams iš Ukrainos bus užtikrinama teisė gauti būtinąją medicinos pagalbą ir kitas būtinas asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Kremlius praėjusią savaitę įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukėlusį pasipiktinimą visame pasaulyje. Rusija apsupo didžiuosius šalies miestus, tačiau ukrainiečių pajėgos intensyviai priešinasi puolimui.

Jungtinių Tautų duomenimis, dėl karo maždaug 660 tūkst. ukrainiečių teko palikti šalį.

Vakarų valstybės į invaziją atsakė griežtomis sankcijomis Rusijai ir visokeriopa, įskaitant karinę, parama Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją