Prieštaringos reputacijos liberalas

Apie A. Šapalo išėjimą Delfi patvirtino Aplinkos ministerijos atstovė Aistė Gadliauskaitė.

Anot jos, šis ministro patarėjas buvo atsakingas už renovacijos klausimus, tačiau padarius tam tikrus pokyčius jam darbo esą jau nebeliko.

„Informacija teisinga. A. Šapalas konkrečiai dirbo su renovacijos procesais. Procesai buvo peržiūrėti ir sutrumpinti. Dabar planuojami kiti renovacijos pokyčiai, kurie kaip užduotys A. Šapalui nebuvo formuoti. Artimiausiu metu komandą planuoja papildyti tik vienas naujas atstovas spaudai“, - teigė A. Gadliauskaitė.

A. Šapalui pradėjus eiti pareigas ministerijoje Delfi pranešė, kad naujasis aplinkos ministro S. Gentvilo patarėjas – spalvingos biografijos liberalas iš Plungės.

Publikaciją galite rasti čia.

Tąkart detaliau panagrinėjus šio tarnautojo biografiją, paaiškėjo, kad 2018 metais jis turėjo rimtų nemalonumų.

Leidinys „Žemaitis“ 2018 m. rugsėjo 3 d. pranešė apie plungiškių sutuoktinių konfliktą, įvykusį vėlų rugpjūčio 23-iosios vakarą. „Policija pranešė, jog neblaivus vyras (1,83 prom. girtumas) smaugė taip pat neblaivią (0,62 prom.) savo žmoną. Po to, kai ši informacija pasirodė spaudoje, išaiškėjo, kad tas smurtautojas – Plungės rajono savivaldybės tarybos narys, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovas Audrius Šapalas“, - rašė „Žemaitis“.

Policijos suvestinėse pateikta trumpa informacija, kad sutuoktinio smaugiama moteris gindamasi lėkšte trenkė jam į galvą. „Šis neliko skolingas – metė į ją laikrodį ir taip prakirto moteriškei lūpą. Įdomu tai, kad po konflikto politikas atsidūrė ne areštinėje, bet… Plungės ligoninėje. Čia jam nustatyta galvos žaizda ir smegenų sukrėtimas. Dėl to jis buvo paguldytas į Traumatologijos skyrių. Praėjusį penktadienį politikas vis dar buvo nedarbingas. Telefonu kalbinta Šiaulių banko Plungės skyriaus atstovė sakė, kad jos viršininkas nedirba. Kada grįš į darbą, neaišku. Pakalbinti jo paties ir sužinoti, kas išprovokavo konfliktą, „Žemaičiui“ nepavyko, mat politiko telefonas jau kurį laiką išjungtas“, - rašoma publikacijoje.
Audrius Šapalas // „Žemaičio“ nuotr.

O štai 2018 metų lapkričio mėnesį „Žemaitis“ pranešė, kad Plungės politikui teisinės atsakomybės pavyks išvengti. „Plungės rajono savivaldybės tarybos narys A. Šapalas, rugpjūčio pabaigoje pakėlęs ranką prieš savo žmoną, baudžiamosios atsakomybės išvengs. Politikas pripažino savo kaltę, labai gailėjosi ir gavo jo smaugtos sutuoktinės atleidimą, dėl to ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Savaitės viduryje prokurorė Vitalija Gabartienė pranešė, kad ikiteisminis tyrimas dėl A. Šapalo smurtinio elgesio prieš žmoną nutrauktas. Tokį sprendimą patvirtino Plungės apylinkės teismo rūmų teisėjas. Pasak prokurorės, taip nuspręsta remiantis Baudžiamojo kodekso 38-uoju straipsniu, kuris numato, kad jei asmuo prisipažįsta padaręs nusikalstamą veiką, savu noru atlygina padarytą žalą ir susitaiko su nukentėjusiuoju, gali būti teismo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės“, - teigta publikacijoje.

Ten pat nurodyta, kad kilo bėdų ir bandant apsvarstyti politiko elgesį Etikos komisijoje: „Nors dėl patirto sužalojimo politikas ligoninėje praleido daugiau nei savaitę, iki šiol jis nesirodo nei savivaldybės tarybos, nei komitetų posėdžiuose. Būtent dėl šios priežasties jo smurtinis elgesys vis dar neapsvarstytas Etikos komisijos, kurios viena iš funkcijų – prižiūrėti, kaip tarybos nariai laikosi Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatų (o šis įpareigoja politikus gerbti žmogų, elgtis padoriai ir pavyzdingai).“

Ministrui buvo svarbi A. Šapalo patirtis

Su klausimais dėl šio patarėjo įdarbinimo aplinkybių Delfi 2021 m. kreipėsi į Aplinkos ministeriją. Ministro atstovai anuomet teigė, kad S. Gentvilui buvo svarbi jo patirtis.

„Kandidatas pasirinktas patarėju renovacijos klausimams kuruoti. A. Šapalas turi vadovaujančią patirtį tiek banke, tiek butų administravimo bendrovėje – jis savo kompetenciją įrodė praktikoje pasiektais rezultatais. Ministras nesiima vertinti privataus gyvenimo, tuo labiau, kad ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Be to, jūsų įvardijamos aplinkybės neapima Valstybės tarnybos įstatyme įvardijamų nepriekaištingos reputacijos kriterijų“, - tąkart nurodė ministro atstovai.

Jie teigė, kad A. Šapalas ministerijoje kuruos renovacijos reikalus: „Ministrui aktuali A. Šapalo patirtis bankų ir būsto sektoriuje. Renovacijos paspartinimui reikalingas ekonomisto ir renovacijos praktiko žvilgsnis, o tokią patirtį ir turi naujasis patarėjas, vadovavęs komercinio banko skyriui ir savivaldybės įmonei „Plungės būstas.“

A. Šapalas yra S. Gentvilo atstovaujamo Liberalų sąjūdžio narys.

Tąkart viešojoje erdvėje nuskambėjusius faktus paprašėme pakomentuoti paties A. Šapalo. Jis teigė, kad su žmona jau susitaikė: „Tyrimas buvo nutrauktas, o mes su žmona susitaikėme. Mano asmeninis gyvenimas neturi nieko bendra su profesine veikla.”

Darbą paliko atstovas spaudai

Tuo metu vasarį pranešėme, kad pareigas paliko aplinkos ministro atstovas spaudai M. Gailius.
Anot buvusio patarėjo, tai nebuvo spontaniškas sprendimas: „Buvome iš anksto sutarę, kad dirbsiu ne visą kadenciją. Simonui Gentvilui, kaip ir kiti jo komandos nariai, padėjau įjungti pagreitį, per likusį tarnybos laiką linkiu jiems įtvirtinti įsibėgėjusį Žaliąjį kursą ir aplinkosaugos kokybę.“

Aplinkos ministro atstovu spaudai M. Gailius pradėjo dirbti 2020 metų gruodį, kai buvo suformuota nauja valdančioji dauguma ir kai ministerijai ėmė vadovauti Liberalų sąjūdžio atstovas S. Gentvilas.
Marijus Gailius

M. Gailius yra rašytojas ir žurnalistas. Iki tapdamas ministro patarėju jis vedė laidas Žinių radijuje, yra dirbęs kultūrinėje spaudoje, „Verslo žiniose“, „Lietuvos žiniose“, portaluose lrt.lt ir alfa.lt. M.

Gailius yra išleidęs novelių rinkinį „Šlapias spalis“ bei parašęs romaną „Oro“ apie tai, kaip klimato kaita ir gamtos katastrofa pakeičia žmonių gyvenimą, vertybes.

Tuomet Aplinkos ministerijos atstovė A. Gadliauskaitė teigė, kad iš anksto buvo žinoma, jog ministro patarėjas M. Gailius nedirbs visą kadenciją: „Pradedant darbus ministerijoje buvo planuota, kad Marijus bus ne visą kadenciją, nes nori laiko skirti ir kūrybiniam darbui. Sutarimas buvo dėl metų darbo.“

Nors ji nurodė, kad M. Gailius planuoja dirbti ne pilną kadenciją, nes ketina grįžti prie knygų, šiuo metu nuo politinės komunikacijos jis pernelyg nenutolo. M. Gailius tapo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovu spaudai.

Tąkart ministerijos klausėme, ar jau yra kandidatas į atsilaisvinusias atstovo spaudai pareigas, ministerijos atstovė neįvardijo: „Kol kas vyksta susitikimai su kandidatais, artimiausiu metu informuosime apie sprendimą. Iki kovo mėnesio tikrai atsiras atstovas spaudai.“

Vis dėlto kovo 1 d. apie naują atstovą spaudai ministerijoje dar nėra pranešta.

Šiuo metu ministras turi dar tris patarėjus: Laura Masiliauskaitė, Eimantas Norkūnas ir Marius Čepulis. Taip pat ministerijoje dirba keturi viceministrai: Danas Augutis, Gintarė Krušnienė, Raminta Radavičienė ir Darius Kvedaravičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją