„Jie patys apšalę nuo to, kokią situaciją turi. Ir pasaulio persivertimas rusams turbūt buvo netikėtas. Ir visam pasauliui, čia ne tiek politikų galia šitas gėris suvešėjo, kiek visuomenės spaudimo valia. Nes politikai ir toliau būtų tęsę atsargias politikas“, – laidoje sakė jis.

Ekonomistas R. Kuodis teigė, jog Rusijos uždarymas yra visiškas.

„Uždarymas yra visiškas finansų, energetikos. Kanada šiandien atsisakė pirkti rusišką naftą. Tai yra visiškas domino efektas, nes visi nori būti gerojoj pasaulio istorijos pusėje. Ir dabar netgi jei neveiktų SWIFT, įsivaizduoju, kad niekas ten nepultų daryti tų atsiskaitymų su rusais, nes bijo kaip raupsų, sankcijų patiems sau po visko“, – teigė jis.

Žinių radijo laidos „Dienos klausimas“ pašnekovas svarstė, jog rimtesnės bėdos – maisto trūkumas ir „kitos panikos“ Rusijoje turėtų prasidėti po maždaug 2 savaičių. Tada, anot R. Kuodžio, bus pasiekta finalinė karo fazė.

„Jie galvojo, kad turi kažkokią vadinama karo skrynią pasiruošę, prisikimšę. Bet šiuolaikinėje finansų sistemoje neužtenka turėti užsienio rezervų. (…) Ir kas iš to, jei turi dolerių, net grynais, auksu jų gali turėti, ir ką? Situacija tragiška.

Manau, kad čia yra 2 savaičių klausimas, kada prasidės ten rimtesni maisto trūkumai, kitos panikos. Na, ir tada įeisime į tą finalinę fazę, kuri, neaišku, kaip čia pasibaigs – ar branduoliniu karu kažkokiu“, – kalbėjo ekonomistas.

Jis laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog Rusijos ekonomika yra maždaug JAV Teksaso valstijos dydžio.

„Dabar įsivaizduokime, kad ji išnyktų, gal koks asteroidas ant jos užkristų. Tai pasauliui užtruktų laiko sutvarkyti tą pasaulio prekybą. (…) Tai tikrai nėra milžiniškas iššūkis. Jei tai būtų kosminio dydžio ekonomika, tarkime, Kinijos, tada suprasčiau, kad rimtesnis logistinis uždavinys. Bet su šita, manau, kad nesunkiai iškęsime tai“, – teigė VU profesorius, ekonomistas R. Kuodis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją