Į Lenkijos ir Ukrainos pasienį keliaujančių automobilių bagažinės prikraunamos iki pat viršaus. Vyrai Lietuvoje skaičiuoja paskutines minutes. Ir daiktus perduos prieš Vladimiro Putino agresiją kariaujantiems ukrainiečiams.

Tačiau pagrindinis kelionės tikslas – padėti 3 Lietuvoje dirbusiems ukrainiečiams pasiekti tėvynę.

Vienas iš jų – Sergej, jis iš Ukrainos rytų ir sako, kad dabar ten ramu, bet sako, kad situacija keičiasi labai greitai.

„Susiruošėm važiuoti namo, nes pas mus karas. Reikia važiuoti ir padėti savo šaliai, kas kuo gali. Kas ginklą laikyti, kas karo lauko slėptuves kasti. Kur pasiųs, ten ir važiuosim“, – sakė Sergej.

Jis teigė, jog Ukrainoje jo laukia šeima – žmona, šeima ir vaikai. Daugelis vyro artimųjų gyvena tuose miestuose, kuriuos šiuo metu yra užėmę rusai.

Kiti vyrai taip pat sako jaučiantys nerimą dėl savo šeimos narių.

„Kai karas prasidėjo, aš iš karto pagalvojau apie namus. Net jei dirbu, darbas neina. Jaučiu, kad privalau būti namuose“, – sakė Viačeslav.

„Kai karas prasidėjo, iš pradžių buvo šoke. Gyvenimas juk karui neruošia, bet tas nerimas viduje neleidžia nurimti “, – teigė Denis.

Pavežti iki sienos ukrainiečius pasišovė du Seimo nariai: konservatoriai Paulius Saudargas ir Justinas Urbanavičius.

P. Saudargas LNK pasakojo, jog organizacijos Blue/Yellow atstovas Jonas Ohmanas paprašė iki Ukrainos sienos pervežti 3 ukrainiečius.

Kiek Lietuvoje tokių ukrainiečių, norinčių grįžti kovoti kol kas neaišku.

Tačiau vyrai drąsina ir kius sekti jų pavyzdžiu.

„Kas jaučiasi tikru ukrainiečiu, myli savo žemę, vyrai, važiuokite namo, padėkite, kelkite kovinę dvasią artimiesiems, savo kariams, kurie mus gina“, – sakė Denis.

Šie vyrai turi kelis žodžius ir rusams. Sako, kad karo nereikia niekam.

„Rusams, ką norėčiau pasakyti, kad jie nežiūrėti televizoriaus, pajustų, kas pas juos ant dūšios. Kam tas karas reikalingas“, – kalbėjo Viačeslav.

Jungtinės Tautos skelbia (JT), kad per pirmas penkias dienas dėl karo Ukrainą jau paliko pusė milijono žmonių. 300 tūkstančių – pasitraukė į Lenkiją.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Dalintis
Nuomonės