Teisėsaugos pareigūnai įtarė, kad K. Tubis esą siekė paramos sau ir savo vadovaujamam visuomeniniam rinkimų komitetui „Kęstučio Tubio sąrašas „Anykščių krašto labui“, besiruošiančiam 2019 metų savivaldybių merų ir tarybų rinkimams.

Teismas konstatavo, kad K. Tubis nepadarė veikų, turinčių nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

„Dėl trijų prekyba poveikiu epizodų jis yra išteisintas“, – BNS sakė Panevėžio apygardos prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė.

Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas aukštesnės instancijos teismui. Prokuratūra svarsto rašyti skundą. Per baigiamąsias kalbas ji kaltinamajam prašė skirti 60 tūkst. eurų baudą.

Teisėsaugos pareigūnai skelbė, kad įtariama, jog savivaldybėje susitarta priimti bei priimta neįvardyto dydžio kyšių iš kai kurių verslo atstovų.

Verslininkams, kaip įtariama, buvo pažadėta priimti naudingus sprendimus, paveikiant Anykščių rajono savivaldybės valstybės tarnautojus, kad šie sudarytų išskirtines sąlygas, naudingas jų verslui, pavyzdžiui, dėl disponavimo žemės sklypu ar dėl paramos verslo plėtrai.

Prokuratūra įtarė, kad K. Tubis savo ir komiteto naudai priėmė iš R. K. ir K. K. 1000 eurų kyšį, kurį užmaskuotą kaip auką į komiteto banko sąskaitą pervedė K. K. surasti asmenys.

„Byloje nėra įrodyta, kad K. T. iš R. K. reikalavo kyšio, kad susitarė jį priimti ir jį priėmė, teismas pagal byloje surinktus įrodymus negali daryti vienareikšmiškos išvados, kad susitarimas dėl aukos rinkiminei kampanijai buvo susitarimas dėl kyšio už tai, kad K. T. veiks R. K. interesais ir atitinkamai paveiks savivaldybės valstybės tarnautojus, kad būtų sudarytos sąlygos R. K. atstovaujamai įmonei išsinuomoti minėtą žemės sklypą“, – rašoma teismo nuosprendyje.

Kitame bylos epizode K. Tubis kaltintas savo ir visuomeninio rinkimų komiteto naudai tiesiogiai provokavęs D. L. duoti ir susitaręs su D. L. iš pastarojo taip pat kaip auką komitetui priimti tiksliai nenustatytą kyšį. Teigta, kad taip buvo siekiama sudaryti išskirtines sąlygas D. L. atstovaujamai įmonei dalyvauti savivaldybės vietinės reikšmės kelių ir gatvių, susijusių su verslu, kapitalinio remonto ir rekonstrukcijos atrankoje, siekiant, kad įvažiavimas į įmonės veiklos vietą būtų išasfaltuotas valstybės lėšomis.

Teismas konstatavo, kad nėra surinkta įrodymų, patvirtinančių K. Tubiui inkriminuojamas aplinkybes, kad jis tiesiogiai provokavo D. L. duoti kyšį ir susitarė su D. L. iš jo priimti kyšį. Taip pat neįrodytas inkriminuojamo kyšio dydis.

Trečiajame bylos epizode K. Tubis kaltintas savo ir visuomeninio rinkimų komiteto naudai, tiesiogiai susitaręs su A. P. iš pastarojo priimti nematerialios formos, neturintį ekonominės vertės kyšį – asmeninę naudą sau ir komitetui.

Teismas konstatavo, kad nėra surinkta įrodymų, patvirtinančių K. Tubis inkriminuojamą aplinkybę, kad jis tiesiogiai susitarė su A. P. iš jo priimti vertės kyšį, kadangi K. Tubiui inkriminuojamas kyšis šioje kaltinimo dalyje negali būti laikomas kyšiu.

Pasak teismo, asmuo kaltu dėl nusikalstamos veikos padarymo gali būti pripažintas tik neginčijamai nustačius jo veiksmuose visus nusikalstamos veikos požymius, ir bet kuri esanti abejonė turi būti vertinama kaltinamojo naudai.

K. Tubis į Anykščių rajono merus buvo išrinktas kaip Liberalų sąjūdžio keltas kandidatas. Jis antrai kadencijai kandidatavo subūręs visuomeninį rinkimų komitetą „Kęstučio Tubio sąrašas „Anykščių krašto labui“.

Meras kaltės dėl pareikštų kaltinimų nepripažino.

K. Tubis yra buvęs Panevėžio Kriminalinės policijos komisaras, nuo 1997-ųjų jis metus vadovavo Anykščių rajono policijos komisariatui, vėliau buvo Policijos departamento Kriminalinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vyresnysis komisaras.

Nuo 2003 metų K. Tubis ėjo Kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo vyriausiosios valdybos viršininko pareigas, o 2004–2008 metais buvo policijos generalinio komisaro pavaduotojas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją