Ukraina Rusijos kariuomenės turėjo būti užimta per porą parų – po ketvirtadienio, vasario 24-osios įsiveržimo, šeštadienio, vasario 26-osios rytą, Putino medijų trubadūrai jau turėjo skelbti apie „naujojo pasaulio gimimą“.

Kai kurie iš jų, viso pasaulio pajuokai, ir paskelbė. Vienu iš tokių apsikvailinusių žiniasklaidos kanalų tapo Rusijos naujienų agentūra RIA Novosti, šeštadienio rytą, 8 valandą, patalpinusi savo interneto svetainėje autoriaus Petro Akopovo straipsnį skambiu pavadinimu „Rusijos ir naujojo pasaulio atėjimas“ (Наступление России и нового мира).

Putinui priskyrė „istorinį vaidmenį“

„Prieš mūsų akis gimsta naujas pasaulis. Rusijos karinė operacija Ukrainoje pradėjo naują erą. Čia prasideda naujas laikotarpis tiek ideologijoje, tiek pačiame mūsų socialinės-ekonominės sistemos modelyje. <..> Rusija atkuria savo vienybę. <...> Rusija atkuria savo istorinę pilnatvę, suburdama rusų pasaulį, rusų tautą – didžiųjų rusų, baltarusių ir mažųjų rusų visumą. Jei būtume to atsisakę, jei būtume leidę šimtmečiams įsitvirtinti laikinam padalijimui, tai ne tik išduotume savo protėvių atminimą, bet ir būtume prakeikti palikuonių už leidimą suirti Rusijos žemei. <...> Vladimiras Putinas, nė lašo neperdėdamas, prisiėmė istorinę atsakomybę, nusprendęs nepalikti Ukrainos klausimo sprendimo ateities kartoms. Juk būtinybė ją išspręsti visada liktų pagrindine Rusijos problema“, – buvo rašoma minėtame straipsnyje.

Skambių šūkių ir istorinių įvykių interpretavimo (naujoji V. Putino aistra, pasireiškusi jo kalboje prieš pripažįstant kvazivalstybes Lugansko ir Donecko liaudies respublikas, kas tapo pretekstu Ukrainos užpuolimui šių metų vasario 24-osios naktį) pilnas tekstas surašytas taip, kad skaitant nelieka abejonių – Rusija jau užėmusi Ukrainos sostinę Kijevą ir kontroliuoja visą Rusią.

Tiesa, pats tekstas interneto svetainėje išbuvo neilgai, matyt, susivokus, kad Putino armijos pergalei parengtas ir ankstų savaitgalio rytą budinčių redaktorių įmestas tekstas stipriai prasilenkia su tikrove – pasaulio žiniasklaida šeštadienio rytą dalijosi vaizdais iš Ukrainos miestų, kur žmonės plikomis rankomis stabdė tankus miestelių gatvėse, o Ukrainos prezidentas Vladimiras Zelenskis savo Telegram kanale darė tiesioginę vaizdo transliaciją iš besiginančio Kijevo gatvių.

Pakeitė tekstą kita publikacija

P. Akopovo publikacija apie „naujojo pasaulio gimimą“ dar tą patį šeštadienio rytą buvo skubiai pakeista kitu tekstu – Kijeve gyvenančio RIA apžvalgininko Valerijaus Michailovo publikacija „Dvi dienos Kijeve, kurios pakeis pasaulį“.

Apie tai, kad propagandinė publikacija, kuri atskleidė V. Putino planus dėl Ukrainos aneksijos, išimta ir pakeista kitu tekstu – RIA Novosti agentūros redaktoriai informuoti skaitytojų nepasivargino.

Tačiau jie neįvertino, kad „Google“ sistemos atmintis išsaugo publikacijų kopijas, ir internautai netruko demaskuoti šį gėdingą Rusijos žiniasklaidos priemonės poelgį.

Išimtame tekste netrūksta „perliukų“. Vienas iš tokių yra šis skelbtas tekstas: „Sugrąžinti Ukrainą, tai yra grąžinti ją Rusijai, su kiekvienu dešimtmečiu būtų vis sunkiau – perkodavimas, rusų nurusinimas ir Ukrainos mažųjų rusų kurstymas prieš rusus įgautų pagreitį. O visiškos Vakarų geopolitinės ir karinės Ukrainos kontrolės įtvirtinimo atveju, jos grąžinimas Rusijai taptų visiškai neįmanomas – už tai tektų kautis su Atlanto bloku. Dabar šios problemos nebėra – Ukraina grįžo į Rusiją“.

„Naują erą“ paskelbė „Rusijos pasauliui“

Propagandiniame tekste postringauta ir apie „naująją erą“, kai „naująjį pasaulį“ kurs trys valstybės – „Rusija, Baltarusija ir okupuotoji Ukraina“. Toks aljansas pavadintas „Rusijos pasauliu“.

„Ir čia prasideda antrasis ateinančios naujos eros matmuo – tai susiję su Rusijos santykiais su Vakarais. Net ne Rusija, o Rusijos pasaulis, tai yra trys valstybės – Rusija, Baltarusija ir Ukraina, veikiančios geopolitiniu požiūriu kaip vientisa visuma. Šie santykiai įžengė į naują etapą – Vakarai mato Rusijos sugrįžimą prie savo istorinių sienų Europoje. Ir jie dėl to garsiai piktinasi, nors sielos gilumoje turi sau pripažinti, kad kitaip ir būti negalėjo“, –rašoma vos porą valandų publikuotame tekste.

RIA Novosti autorius nesibodi auklėti „supuvusių Vakarų“, būtuoju laiku, tarsi apie įvykusį faktą, skelbdamas Ukrainos prijungimą prie Rusijos ir Baltarusijos.

Dar daugiau – net Rytų ir Vakarų Vokietijų susijungimas ir Berlyno sienos griūtis priskiriama „gerai rusų valiai“.

„Ar kas nors senosiose Europos sostinėse Paryžiuje ir Berlyne rimtai tikėjo, kad Maskva atsisakys Kijevo? Kad rusai amžinai bus susiskaldžiusi tauta? Ir tuo pat metu, kai Europa vienijasi, kai Vokietijos ir Prancūzijos elitas bando perimti Europos integracijos kontrolę iš anglosaksų ir suburti vieningą Europą? Pamirštant, kad Europos susivienijimas tapo įmanomas tik Vokietijos suvienijimo dėka, kuris įvyko pagal gerą rusų (nors ir nelabai protingą) valią. Braukti po to ir Rusijos žemėse yra net ne nedėkingumo, o geopolitinės kvailystės viršūnė. Vakarai apskritai, o juo labiau Europa, neturėjo jėgų išlaikyti Ukrainą savo įtakos zonoje, o juo labiau paimti Ukrainą sau. Norint to nesuprasti, reikėjo būti tiesiog geopolitiniais kvailiais“, – istorijos perrašymą pagal V. Putiną skelbė Rusijos naujienų agentūros puslapis.

Toliau publikacijoje svaičiojama apie neva Rusijos mestą „iššūkį pasaulio tvarkai“, kurį esą palaiko Azijos ir Afrikos valstybės bei Lotynų Amerika: „Kinija ir Indija, Lotynų Amerika ir Afrika, islamo pasaulis ir Pietryčių Azija – niekas netiki, kad Vakarai vadovauja pasaulio tvarkai, tuo labiau nustato žaidimo taisykles. Rusija ne tik metė iššūkį Vakarams, bet ir parodė, kad Vakarų pasaulinio dominavimo era gali būti laikoma visiškai ir galutinai pasibaigusia. Naująjį pasaulį kurs visos civilizacijos ir galios centrai, natūralu, kartu su Vakarais (susivienijusiais ar ne), bet ne jo sąlygomis ir ne pagal taisykles“.

Numatė ir Ukrainos „laikinuosius vadovus“

Tokia publikacija – greičiau vienas iš įrodymų, ką sumanęs V. Putinas buvo dėl Ukrainos, nei tik žiniasklaidos priemonės noras įtikti Rusiją valdantiems politikams. Tokių publikacijų Rusijos žiniasklaidos priemonėse šiomis dienomis buvo ir daugiau.

Štai tą pačią vasario 26-ąją, šeštadienį, kai, anot RIA Novosti, Rusijos kariuomenė jau bus „išvadavusi“ Ukrainą ir „brolius rusus“, kitas leidinys – „Komjaunimo tiesa“ (Komsomolskaja Pravda) – publikavo tekstą, kuris yra prieinamas iki šiol.

Jame polemizuojama, kas galėtų būti „naujuoju Ukrainos vyriausybės laikinuoju vadovu“.

Kaip „realiausias kandidatas“ įvardijamas buvęs Ukrainos parlamento narys, nepripažįstamų Lugansko ir Donecko liaudies respublikų sąjungos „Naujoji Rusija“ (Новороссия) parlamento vadovas Olegas Cariovas.

Šis 51-erių politikas anksčiau vadovavo Ukrainos parlamento Regionų partijos frakcijai.

Ukrainos Maidano įvykiuose šis politikas pasižymėjo kaip aršus demokratinių permainų priešininkas, jis viešai smerkė šalyje vykstančius protestus, aiškindamas, kad juos inspiruoja „Vakarų imperialistai“.

O. Cariovas buvo vienas iš iniciatorių surengti taip vadinamąjį referendumą Lugansko ir Donecko srityse, po kurio šios Ukrainos regionų dalys pasiskelbė separatistinėmis respublikomis.

Šis politikas taip pat inicijavo abiejų kvazirespublikų konfederaciją į taip vadinamą Naująją Rusiją, ir tapo šio darinio pseudoparlamento vadovu.

Ukrainoje laimėjus Maidano šalininkams, nuo 2015-ųjų O. Cariovas slapstėsi pačioje Rusijoje, vėliau iki šių dienų – iš Ukrainos atplėštame ir Rusijos okupuotame Kryme.

Tačiau šių metų vasario 24-osios rytą, Rusijos kariuomenei užpuolus Ukrainos teritoriją, O. Cariovas savo socialinėje paskyroje parašė esąs Ukrainoje.

„Aš gyvas ir sveikas. Aš Ukrainoje. Mobilųjį ryšį įjungti draudžiama, o ir prisijungti per palydovinį nėra saugu. Pergalė jau neišvengiama. Ukraina bus laisva ir denacifikuota“, – rašė jis, atkartodamas prieš tai V. Putino pasakytus žodžius apie priežastį, ko jis veržiasi su kariuomene į Ukrainą.

Kai kurių žvalgybos tarnybų duomenimis, O. Cariovas, kurį V. Putinas buvo numatęs skirti savo vietininku Ukrainoje po to, kai Rusija ją „išlaisvins“, į Ukrainą pateko ir kartu juda Ukrainos teritorija su vienu iš Rusijos kariuomenės batalionų, kuris įsiveržė į nepriklausomos šalies teritoriją iš okupuoto Krymo ir juda link Mariupolio ir Dnepro miestų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją