Jis tai pirmadienį telefonu teigė Aljanso vadovui Jensui Stoltenbergui, pranešė Prezidentūra.

Jos teigimu, šalies vadovas pokalbyje akcentavo poreikį stiprinti oro gynybą Baltijos regione. Pasak prezidento, sąjungininkų pajėgų didinimas Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse yra gyvybiškai svarbus dabartiniame saugumo kontekste.

„NATO turėtų sustiprinti Baltijos regiono saugumą, papildant esančias pajėgas kariais, ginkluotės sistemomis ir karine įranga“, – teigė G. Nausėda.

Jis taip pat aptarė pagalbos teikimą Ukrainai ir pasveikino NATO šalių sprendimą Rusijos užpultai šaliai siųsti karinę pagalbą.

„Ukrainos žmonės herojiškai kovoja už savo šalies suverenumą, už teisę gyventi laisvėje ir demokratijoje. Mūsų pareiga jiems padėti tomis priemonėmis, kurių šiuo metu reikia labiausiai, įskaitant karines“, – sakė šalies vadovas.

Kremlius, ketvirtadienį įsakęs įsiveržti pajėgoms į Ukrainą, pradėjo karą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje.

Rusijos sausumos pajėgos veržiasi į Ukrainą iš šiaurės – per Baltarusiją, taip pat iš rytų ir pietų, bet sulaukia įnirtingo ukrainiečių pajėgų pasipriešinimo. Ukrainiečių kariuomenė pirmadienį pareiškė, kad Rusijos kariai sumažino „puolimo tempą“.

Ukrainos duomenimis, šiuo metu nukauta 4,3 tūkst. Rusijos karių, taip pat nuo invazijos pradžios žuvo 352 civiliai gyventojai, įskaitant 14 vaikų.

Jungtinių Tautos skelbia užregistravusios beveik 420 tūkst. pabėgėlių, plūstančių iš Ukrainos vakarinės dalies. Dar dešimtys tūkstančių gyventojų paliko namus, tačiau tebėra šalies viduje.