Pirmadienį Lietuvos Vyriausybė priėmė sprendimą „Dėl kreipimosi į tarptautinio baudžiamojo teismo prokurorą dėl Rusijos Federacijos ir Baltarusijos respublikos padarytų ir daromų nusikaltimų Ukrainos respublikoje tyrimo“.

Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska teigė, kad siūloma kreiptis į prokurorą pateikiant informaciją, kad prokuroras „ją patikrintų ir galėtų pradėti tyrimą“.

„Teikiamas pranešimas prokurorui su prašymu tirti situaciją Ukrainoje dėl Rusijos ir jai talkinančios Baltarusijos karo nusikaltimų pagal Romos statuto 8 straipsnį ir nusikaltimų žmoniškumui pagal Romos statuto 7 straipsnį. Tarptautinio baudžiamojo teismo keliamas konkrečių asmenų atsakomybės klausimas – tai yra Putino ir Lukašenkos režimo asmenų, atsakingų už sprendimų priėmimą“, – sakė ministrė.

Pasak ministrės, kreipimusi siekiama skubiai reaguoti į tarptautinės teisės pažeidimus, padėti Ukrainai Hagos proceso formate, padėti teikti informaciją, suteikti politinę ir teisinę paramą šaliai.

E. Dobrovolskos teigimu, kreipimesi apibūdinama situacija Ukrainoje, susisteminami žinomi tarptautinės teisės pažeidimai ir nusikaltimai, pateiktas jų teisinis vertinimas, argumentai.

„Teisingumo ministerija su Užsienio reikalų ministerija surinko daug medžiagos, įrodančios minėtų nusikaltimų sunkumą“, – teigė ministrė.

Pats dokumentas nėra viešinamas.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad stebint situaciją, yra akivaizdu, kad kreipimosi medžiaga „deja, tik pildysis kiekvieną mielą dieną, bet jau dabar jos pakanka, kad tokį kreipimąsi pateiktumėme“.

Kremlius ketvirtadienį įsakęs įsiveržti pajėgoms į Ukrainą, pradėjo karą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje.

Rusijos sausumos pajėgos veržiasi į Ukrainą iš šiaurės – per Baltarusiją, taip pat rytų ir pietų, bet sulaukia įnirtingo ukrainiečių pajėgų pasipriešinimo. Ukrainiečių kariuomenė pirmadienį pareiškė, kad Rusijos kariai sumažino „puolimo tempą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją