„Pirmosios siuntos jau paruoštos gabenti, tai galima būtų daryti nedelsiant. Dabar vyksta derinimas, visas procesas vyksta per Lenkiją, derinami priėmimo taškai, laikai“, – per spaudos konferenciją sakė Arūnas Dulkys.

Anot jo, ukrainiečiams bus siunčiama chirurginių rinkinių, tvarsčių, chirurginių chalatų, vienkartinių sterilių pirštinių, skalpelių, švirkštų, ventiliacijos aparatų, įvairūs paketų kraujavimui stabdyti, lūžiams, nudegimams gydyti.

A. Dulkys pabrėžė, kad parama formuojama pagal ukrainiečių nurodomą poreikį.

„Tam reikia apie 30 krovininių vilkikų, tokios apimties pagalbą esame paruošę“, – sakė jis.

Šios paramos vertė – apie 4 mln. eurų.

Pasak ministro, iki šeštadienio ryto apie pusantro šimto Lietuvos medikų buvo užsiregistravę vykti dirbti Vakarų Ukrainos ligoninėse.

„Jų lūkestis yra anestiozologai, reanimatologai, paramedikai, slaugytojai. Dabar deriname kokiose ligoninėse būtų tas poreikis“, – tvirtino A. Dulkys.

Paramos rinkimą Ukrainos žmonės ėmėsi organizuoti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi.

„Labai svarbu, kad aukotume tuos daiktus, kurie būtiniausi, svarbiausi žmonėms. Tai šilti dalykai, miegmaišiai, patiesalai, rankšluosčiai“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė pranešė, kad sekmadienį šešiuose Lietuvos miestuose bus pradedami rinkti daiktai Ukrainos gyventojams.

„Pakviesime žmones nešti daiktus iš to sąrašo, kuris yra iš Ukrainos atsiųstas: viršutinė dalis – drabužiai vaikams, moterims, vyrams, batai, pledai, miegmaišiai – visa tai, kas yra ne uniformos, ne aprangos, ne generatoriai. Tai visa humanitarinė pagalba“, – sakė ji.

Daiktus galima bus nešti Vilniuje prie „Avia Solutions“ arenos, Kaune – prie „Žalgirio“ arenos, Klaipėdoje – į Piliavietės aikštelę, prie Šiaulių arenos, Panevėžyje – prie „Cido“ arenos“, Alytuje – prie Sporto rūmų.

„Visur planuojama startuoti nuo ryto ir dirbti iki vakaro. Pagal poreikį tą laiką pratęsime“, – teigė K. Meidė.

Lietuvos Raudonasis Kryžius sakė turįs jau 7 tūkst. savanorių.

Vilkikų nuvežti paramą Ukrainai pažadėjo Susiekimo ministerija.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas informavo, kad urėdijos Ukrainai dovanoja 30 visureigių, keturis sunkvežimius.

„Be urėdijos pajėgų – dar keliolika ratinių priemonių, termovizoriai, žiūronai bus perduoti iš Aplinkos apsaugos departamento, taip pat drabužių ir uniformų kolekcija“, – tvirtino jis.

Saugomų teritorijų lankytojų centrai ketina priimti karo pabėgėlių, jei reikėtų.

Šimtatūkstantines pajėgas pasienyje su Ukraina telkusi Rusija ketvirtadienį įsiveržė į ją, pradėdama plačią karinę operaciją visoje šalyje. Šeštadienį vyko kova dėl Kijevo.

Lietuvos ligoninėse rengiamos vietos per karą sužeistiems ukrainiečiams

Lietuvos ligoninėse rengiamos vietos per karą sužeistiems ukrainiečiams.

„Sužeistųjų priėmimas vyktų per Lenkiją į Lietuvą. Jau dabar aišku, kad 14-oje ligoninių yra apie 400 vietų traumų klasteryje“, – teigė A. Dulkys.

Anot jo, tiek sužeistųjų Lietuva gali priimti nestabdydama įprastinių medicinos paslaugų.

„Jeigu reikėtų daugiau, tektų mums stabdyti savo paslaugas“, – sakė ministras.

Pasak jo, reabilitacijos ligoninėse pasiruošta priimti apie 1 tūkst. žmonių.

A. Dulkys taip pat pranešė, kad Nacionalinis kraujo centras pasiruošęs teikti kraują Ukrainai.

„Bet šioje vietoje ukrainiečiai dar mus pristabdo, nes dar jie turi savo. Bet infrastruktūrą ruošiame kraujo rinkimui“, – tvirtino Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas.

Šimtatūkstantines pajėgas pasienyje su Ukraina telkusi Rusija ketvirtadienį įsiveržė į ją, pradėdama plačią karinę operaciją visoje šalyje. Šeštadienį vyko kova dėl Kijevo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės