„Putinas tikėjosi blickriego. Per 72 valandas paimamas Kijevas, valdžia išsibėgioja, ministru pirmininku paskelbiamas koks Medvečiukas. Paimami strateginiai miestai, kad nekeltų bangų. Pasėjama baimė. Tai buvo būtina norint parduoti jo kuriamą naratyvą apie žmonės, kurie tik ir laukė, kai ateis rusai ir padės nuversti juos okupavusių „nacių ir narkomanų“ valdžią. Tačiau tam reikia labai greitos pergalės. Eina trečia diena. Jokie strateginiai tikslai nepasiekti. Pasipriešinimas iš visos visuomenės per didelis. Rūžavų tulpių ir gvazdikų nebus“, – feisbuke vertina M. Maldeikis.

Politiko vertinimu, Kremlius pradeda suprasti, kad karas gali būti ilgas.

„Ilgas karas bus visai kitas žaidimas. Tai geras pavyzdys apie demokratijų ir autoritarų skirtumus.Putinas bunkeryje šiuo metu slepiasi nuo visų nes bijo visų ir covido. Tuo tarpu komikas Zelenskis su automatu šiuo metu prie fronto linijos. Diktatoriai moka tik ant žirgų fotografuotis – viso kito jie bijo. Putinas manė, kad Zelenskis toks kaip jis ar Janukovičius ir bėgs. Jis nesupranta demokratijos stiprumo“, – dėsto M. Maldeikis.

Jis įsitikinęs, kad Ukrainai atsilaikius geras tris savaites gyvensime naujoje realybėje.

„Ukrainiečiai supras, kad rusai nugalimi. Nieko nėra baisiau nei priešininkas, jaučiantis, kad tu sumušamas. Rusai supras, kad jų nebijo ir jie nugalimi. Atsiras baimė ir motyvacijos stoka. Karui svetimoje teritorijoje vykdyti visoms grandinėms reikia veikti kaip laikrodžiui – neveiks. Dalis dabar bijančios ir tylinčios visuomenės pradės eiti į Maskvos ir kitų miestų gatves. Rusijoje keisi supratimas apie Ukrainą

Putinas norės derybų išsaugant savo veidą, pateikiant tai kaip gerumą. Tai turi būt derybos dėl jo kapituliacijos, o ne Ukrainos „neutraliteto“. Reikia dar 20 gerų dienų“, – teigia M. Maldeikis.

Ukrainoje – pusė Rusijos invazinių pajėgų

Šiuo metu Ukrainoje yra mažiausiai 50 proc. didžiulių Rusijos invazinių pajėgų, tačiau dėl netikėtai stipraus pasipriešinimo jos pažanga lėta, šeštadienį sakė vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas.

„Mūsų vertinimu, daugiau kaip 50 proc. Rusijos pajėgų, kurias ponas Putinas buvo sutelkęs prieš Ukrainą, ... yra Ukrainos viduje“, – žurnalistams sakė pareigūnas.

„Matome požymių, kad rusai vis labiau nusivilia tuo, kad per pastarąją parą jiems nepavyko įsibėgėti, ypač šiaurinėse Ukrainos dalyse“, – sakė pareigūnas, norėjęs likti neįvardytas.

Šeštadienį anksti ryte Vašingtono laiku Rusijos kariuomenė vis dar nekontroliavo nė vieno Ukrainos miesto ir neįgijo pranašumo šalies oro erdvėje, sakė pareigūnas.

Rusijos pajėgos liko maždaug už 30 km nuo Kijevo, sakė pareigūnas, pabrėždamas, kad padėtis mūšio lauke aktyviai keičiasi.

Ukrainos pasipriešinimas išlieka „gyvybingas“, o Vakarų sąjungininkai, nepaisant Rusijos puolimo, vis dar gali jiems tiekti ginklus ir kitus reikmenis.

Rusų planus „sužlugdė... labai ryžtingas pasipriešinimas, ir tai juos pristabdė“.

Pagal tai, ką pastebėjome, šis pasipriešinimas yra didesnis, nei rusai tikėjosi“, – sakė pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės