„Yra du informacijos centrai Lietuvoje – Kalvarijoje ir Lazdijuose, kur suteikiama visa informacija apie kryptis ir galimybes apsigyventi, gauti kitas paslaugas“, – šeštadienį per spaudos konferenciją sakė Agnė Bilotaitė.

Kaip BNS patvirtino Lietuvos oro uostų komunikacijos vadovas Marius Zelenius, lėktuvas su ukrainiečiais nusileido 19.25 val., juos pasitiko paramos organizatoriai.

Penktadienį pradėjo veikti pabėgėlių registracijos centras Alytuje, dar vieną planuojama atidaryti Marijampolėje.

„Kol kas niekas nesikreipė į registracijos centrus, nors gauname informacijos, kad automobiliai jau juda į Lietuvą“, – tvirtino ministrė.

Jos duomenimis, šeštadienio vakarą laukiama lėktuvo iš Madeiros, kuriame yra 70 ukrainiečių, kuriems gali reikėti pagalbos. Dar 100 žmonių registravosi per organizaciją „Stiprūs kartu“ dėl pagalbos.

Šios organizacijos atstovas Edmundas Jakilaitis pranešė, kad iš Madeiros užsakomuoju reisu atskrenda toje saloje atostogavę Ukrainos piliečiai, kai Rusija pradėjo karą su Ukraina.

„Jiems butai surasti, tik daugelis jų labai trumpam ketina apsistoti Lietuvoje, o norėtų grįžti į Ukrainą. Šeimos su sveikais vyrais, tai atitinkamai ir nusiteikę tie vyrai“, – sakė jis.

E. Jakilaičio žiniomis, kelios ukrainiečių šeimos jau atvyko į Lietuvą.

„Pirmos šeimos jau atvyko. Atvažiavo be kuro, šauliai išsitraukė piniginę, pripylė kuro ir jie nuvažiavo į namus“, – pasakojo jis.

A. Bilotaitė informavo, kad į Lenkiją jau nusiųsta autobusų parsivežti karo pabėgėlių.

„Kol kas, mano žiniomis, žmonės vyksta arba į viešbučius, arba pas draugus, pažįstamus, kol kas tokio poreikio lyg ir nėra“, – sakė ji.

Vidaus reikalų ministrės teigimu, savivaldybės yra pasiūlę vietų apgyvendinti apie 11 tūkst. asmenų, „Stiprūs kartu“ – dar 7 tūkst. asmenų.

Ministrės duomenimis, šiuo metu Lenkijoje yra apie 50 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos.

„Modeliuojant situaciją, kaip anksčiau planavome, 20–25 proc. tų žmonių galėtų pasirinkti vėliau atvykti į Lietuvą“, – sakė A. Bilotaitė.

Ji teigė nuolat palaikanti ryšį su kolegomis Lenkijoje, pirmadienį planuoja vykti į Varšuvą aptarti pagalbos tiekimą Ukrainai.

Nevyriausybinė organizacija „Stiprūs kartu“ pirmadienį planuoja atidaryti skambučių centrą, skirtą pabėgėliams.

Šimtatūkstantines pajėgas pasienyje su Ukraina telkusi Rusija ketvirtadienį įsiveržė į ją, pradėdama plačią karinę operaciją visoje šalyje, pasiekdama ir sostinę Kijevą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją