Pasak Mykolo Majausko, Europos Sąjungoje (ES) sparčiai mažėja principingai prieštaraujančiųjų tokiam Bendrijos žingsniui.

„Tam yra dedamos visos įmanomos politinės ir diplomatinės pastangos aukščiausiu valstybiniu lygiu. Mūsų žiniomis principingai prieštaraujančių tokiam sprendimui ES sparčiai mažėja“, – BNS šeštadienį pareiškė M. Majauskas.

„Lietuvos valstybinės institucijos tokios sankcijos pritaikymui Rusijai yra pilnai pasiruošusios ir problemų dėl to Lietuva nepatirtų“, – pridūrė komiteto pirmininkas.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas uždarame posėdyje šeštadienį su įvairių valstybinių institucijų atstovais aptarė, kaip turėtų veikti Rusijos atjungimas nuo nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT, kokias pasekmes tai turėtų Rusijos ekonomikai ir finansų sistemai.

Kaip sakė komiteto pirmininkas, Lietuvos valstybinių institucijų pozicija, jog Rusijos federacija privalo būti atjungta nuo prieigos prie SWIFT sistemos nedelsiant, yra vieninga.

Tuo tarpu Rusijos federacijos ekonomikai ir finansų sistemai, pasak jo, tai būtų reikšmingas smūgis, po kurio atsitiesti būtų labai sunku, jei apskritai dar įmanoma.

M. Majausko teigimu, šios sankcijos veiksmingumas priklausys ir nuo to, kaip greitai ji bus pritaikyta, atsižvelgiant į tai, jog Rusija intensyviai kuria ir plėtoja alternatyvias saugių finansinių pranešimų platformas.

Atsiejus Rusiją nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT, dauguma finansinių operacijų su šia šalimi taptų neįmanomos.

Spaudžiama Ukrainos vyriausybė įnirtingai ragina ES atjungti Rusiją nuo SWIFT, tačiau tokį žingsnį buvo nelinkusios žengti kelios bloko narės – pirmiausia Vokietija, turinti mokėti Maskvai už tiekiamas gamtines dujas.

Šimtatūkstantines pajėgas telkusi Rusija ketvirtadienį įsiveržė į Ukrainą, pradėdama plačią karinę operaciją visoje šalyje, pasiekdama ir sostinę Kijevą.

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją