Pasak jo, krituliai daugiausia bus negausūs, vyraus lietus ir šlapdriba.

„Diena bus gana vėjuota, vėjas pūs iš pietvakarių-vakarų, 8-13 m/s greičiu, vietomis, daugiausia vakariniuose ir šiauriniuose rajonuose gūsiai sieks 15-20 m/s, temperatūra įdienojus kils iki 2-7 laipsnių šilumos.

Šeštadienį išliksime žemo slėgio lauko įtakoje, naktį vietomis, dieną daug kur slinks trumpalaikiai krituliai, vėl daugiausia nedideli, vyraus, lietus, šlapdriba. Vėjas jau bus šiek tiek ramesnis, daugiausia vakarų-pietvakarių. Temperatūra nakties metu svyruos nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 šilumos, didesnėje šalies dalyje susiformuos plikledis. Dieną vėl temperatūra kils 2-7 laipsnių šilumos“, – prognozuoja T. Kantautas.

Pavasario ženklai

Sekmadienį, tęsė jis, virš mūsų šalies stiprės anticiklonas.

„Kritulių tikimybė sumažės iki minimumo, vėjas toliau rims, nakties temperatūra pažemės iki 2-7 laipsnių šalčio, dieną bus nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 šilumos. Tiek naktį, tiek dieną vyraus mažai debesuoti arba giedri orai.

Kitos savaitės pradžioje mūsų šalies orus lems anticiklonas, todėl kritulių nenumatoma, vyraus saulėti orai, vėjas bus silpnas, tačiau naktimis paspaus šaltukas, bus 4-9 laipsniai šalčio, tačiau dienomis sugrįš vėl teigiama temperatūra, bus 0-5 laipsniai šilumos.“

Doc. Gintauto Stankūnavičiaus pasaulio orų apžvalga ir prognozė:

„Žemė jau dvelkia pavasariu, tačiau vis dar grįžta šlapdriba, lietus su sniegu ir sniegas. Paprastai pavasariški (ankstyvo pavasario) orai asocijuojasi ne tik su santykinai aukštesne oro temperatūra, bet ir labiau saulėtais, ramiais orais. Ir nesvarbu, kad tokie orai lemia nakties šaltuką, bet žymiai svarbiau ilgesnė saulės spindėjimo trukmė ir didesnis jos aukštis virš horizonto lyginant su viduržiemiu. Na, o šis pasakojimas ne šiaip sau – jau šiandien virš Vidurio Europos ims stiprėti anticiklonas, kuris palaipsniui Atlanto ciklonus ir su jais susijusius atmosferos frontus vienus nukreips į šiaurę (šiaurinę Skandinaviją ir Arktį), o kitus „užrakins“ Viduržemio jūros regione.

Rytoj minėtas anticiklonas išsiplės į Baltijos regioną ir slėgis šiame regione bei Lietuvoje sparčiai kils. Vėjas silps. Sekmadienį anticiklono centras bus virš Pietryčių Baltijos ir Lietuvos, o tokia centrinė anticiklono padėtis laikysis iki ateinančio trečiadienio. Taigi, po apniukusio dangaus, darganos bei gūsingo vėjo mūsų laukia ankstyvą pavasarį patvirtinantys orai. Teigiama paros oro temperatūra dar išsilaikys šiandien ir rytoj, o nuo sekmadienio jau prognozuojami dideli paros oro temperatūros svyravimai: mažai debesuotomis ir ramiomis naktimis oro temperatūra pažemės iki -2 – -7 °C, vietomis iki -9 °C, dienomis (ypač popiečio valandomis) kils iki +1 – +6 °C. Beje, pajūryje numatomi panašūs, kaip ir likusioje Lietuvoje orai, tik nakties šaltukas bus laipsniu kitu mažesnis, o dienos maksimali oro temperatūra kiek aukštesnė – +2 – +7 °C.

Iki kalendorinės žiemos pabaigos dar liko kelios dienos, bet jau dabar aišku, kad tai bus vienas drėgniausių vasario mėnesių per visą instrumentinių matavimų istoriją. Dėl specifinių Atlanto ciklonų trajektorijų bei jų gausos Baltijos regione jau dabar kritulių kiekis vietomis Vakarų Lietuvoje ir Kurzemėje viršija mėnesio normą 2–2,5 karto (tiksliai bus nustatyta mėnesiui pasibaigus).

Taip pat kelis kartus kritulių kiekis viršija daugiametę normą šiaurinėje Vokietijoje, Danijoje, pietrytinėje Norvegijoje, Vidurio Anglijoje ir Šiaurės Airijoje. Priešingai, vakarinėje Viduržemio jūros dalyje bei Portugalijoje šis mėnuo buvo žymiai sausesnis, nei įprasta.

Oro temperatūra yra aukštesnė 2–3 °C beveik visoje Europoje (pagal 1981–2010 metų klimatinę normą), o labiausiai anomali ji buvo rytiniame Europos pakraštyje, Urale ir šiaurinės Kaspijos žemumose – iki 5–6 °C aukščiau normos. Na ir aišku, vakarinių krypčių vėjo greitis Atlanto gilių ciklonų pietinėse periferijose ir užnugaryje šį mėnesį buvo gerokai stipresnis: Lietuvos pajūryje vidutinis greitis buvo 4–4,5 m/s stipresnis, Šiaurės jūros pietinėje dalyje, Danijos vakarinėse pakrantėse, Lamanšo sąsiauryje – iki 8 m/s stipresnis už šio mėnesio vidutines reikšmes.

Šiandien per Lietuvą slenka šaltas atmosferos frontas su mišriais krituliais. Nors frontas dar buvo labai aktyvus pajūryje, slinkdamas į rytus silpnės, kritulių mažės. Po pietų vietomis vakarų Lietuvoje numatomi trumpalaikiai liūtiniai krituliai (ciklono užnugaryje). Nuo rytojaus antros dienos pusės iki kitos savaitės vidurio kritulių tikimybė maža. Savaitės viduryje virš Skandinavijos sustiprės aukštutinis gūbrys, kuris antroje savaitės pusėje Lietuvoje turėtų lemti debesuotus su nedideliais krituliais orus.

Trečia potvynių/poplūdžių banga Žemaitijos upėse jau slūgsta, tačiau Nemuno žemupyje ir trumpuose jo intakuose vis dar kyla ir siekia stichinio vandens lygio kriterijų: Nemune ties Panemune, Lazdėnais, Atmata ties Rusne, Gėgėje ir kitur. Labai aukštas vandens lygis vis dar Nevėžio žemupyje, Svyloje, Birvetoje, Vilnelės aukštupyje ir kt. Sausesni ir ramesni kitos savaitės orai bus palankūs tolimesniam potvynio vandens slūgimui ir upių sugrįžimui į savo vagas.

Centrinėje Arktyje, didesnėje Sibiro dalyje, Europoje ir Vidurio Azijoje ir toliau oro temperatūra išliks aukštesnė už normą. Kanadoje, priešingai, vis dar laikysis žiemiškas šaltis net ir pietiniuose jos rajonuose, šalta bus ir JAV Didžiųjų ežerų regione. Vyrausiantis aukštesnio slėgio laukas virš Europos lems sausesnius orus visame žemyne, tik rytinėje Viduržemio jūros dalyje bei Juodosios jūros regione dėl ciklonų aktyvumo laukiama žymesnių kritulių ir stipresnių vėjų.

Ilgalaikių prognozių duomenimis kovo mėnesio pradžia bus vėsesnė ir drėgnesnė Balkanuose, Apeninuose bei dalyje Vidurio Europos, o kito mėnesio viduryje atvėsimas numatomas ir Rytų bei Pietryčių Europoje. Kovo mėnesio trečias dešimtadienis šilčiausias bus vakarinėje Europos dalyje. Lietuvoje kovas prognozuojamas vidutiniškai šiltas ir sausesnis už daugiametį“, – prognozavo klimatologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją