Prezidentas, kreipdamasis į JEF šalių vadovus, pabrėžė, kad plataus masto Rusijos karinė agresija prieš Ukrainą yra ataka prieš visą demokratinį pasaulį.

„Putinas puola Ukrainą, Kijevas yra bombarduojamas. Brutalus Kremliaus režimas nesustos, jeigu jo nestabdysime. Savo agresyviais kariniais veiksmais Rusija siekia sugriauti Vakarų pasaulio saugumo architektūrą ir ją pakeisti į smurtu, jėgos panaudojimu ir agresija paremta tvarka.

Mes negalime to leisti“, - kalbėjo Prezidentas.

Šalies vadovas pristatė Lietuvos siūlomas atsako priemones Rusijai.

Pasak prezidento, visas pasaulis turi griežtai ir besąlygiškai pasmerkti Rusijos agresiją ir Baltarusijos įsitraukimą organizuojant invaziją į Ukrainą.

„Turime nedelsiant sustabdyti Rusijos narystę tarptautinėse organizacijose. Agresoriui nėra vietos G20 ir Jungtinių Tautų saugumo taryboje. Sankcijos turi būti ir toliau griežtinamos, atkertant Rusiją nuo SWIFT sistemos ir stabdant dujotiekį Nord Stream 2“, - teigė šalies vadovas.

Prezidentas taip pat akcentavo būtinybę stiprinti paramą Ukrainai visomis įmanomomis priemonėmis ir didinti sąjungininkų karinę parengtį.

Nausėda teigia, kad Rusija privalo būti sustabdyta: dabar arba niekada

G. Nausėda teigia, kad į Ukrainą besiveržiantys Rusijos kariai nesiskaito su priemonėmis, todėl privalo būti nedelsiant sustabdyti.

„Dabar arba niekada“, – teigė G. Nausėda, viešintis Varšuvoje su oficialiu vizitu.

Kaip tvirtino prezidentas, jis penktadienį partneriams perdavė Kremliaus agresiją patiriančios Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio prašymus.

„Šiandien ryte kalbėjausi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Jis išreiškė labai konkrečius pageidavimus, kuriuos nedelsiant perdaviau mūsų partneriams. Labai tikiuosi, kad tai bus galima padaryti artimiausioje ateityje, nes mes matome, kas darosi Kijeve. Mes matome, kad Rusijos armija, toliau nesiskaitydama su priemonėmis, visiškai trypdama žmonių, civilių žmonių teisę į gyvenimus bando brautis pirmyn. Ji privalo būti sustabdyta“, – teigė prezidentas.

„Turime nedelsiant sustabdyti Rusijos narystę tarptautinėse organizacijose. Agresoriui nėra vietos G20 ir Jungtinių Tautų saugumo taryboje. Sankcijos turi būti ir toliau griežtinamos, atkertant Rusiją nuo SWIFT sistemos ir stabdant dujotiekį Nord Stream 2“, – penktadienį išplatintame pranešime sakė šalies vadovas.

Taip jis kalbėjo po Jungtinių ekspedicinių pajėgų (JEF) šalių susitikimo. JEF vadovauja Jungtinė Karalystė, šio formato narėmis taip pat yra Lietuva, Danija, Estija, Latvija, Nyderlandai ir Norvegija.

„Nepaisant to, kad kai kurios iš šiame formate dalyvaujančių valstybių net nėra NATO narės, sutarimas yra labai aiškus – rytinį flangą būtina stiprinti. Tą mes esame pasirengę padaryti pačiu artimiausiu metu. Kaip ir padėti Ukrainai visomis įmanomomis priemonėmis“, – teigė G. Nausėda.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją