Parlamentas ketvirtadienį per skubiai sušauktą neeilinę sesiją priėmė tokią rezuliuciją, ja taip pat smerkiamas siekis nuversti teisėtai išrinktą Ukrainos valdžią.

Už dokumentą balsavo 112 parlamentarų, nebuvo nei prieštaraujančių, nei susilaikiusių.

„Rusijos grėsmė, kuri visų mūsų partneriams Vakaruose dažnai atrodė nereali, Rusijos neoimperinės ambicijos šiandien yra mūsų visų – Lietuvos, visos Europos, viso pasaulio – realybė“, – pristatydama rezoliuciją sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Liucija Andrikienė.

„Šiuo metu, kai vyksta neeilinis Seimo posėdis, sprogimai aidi Ukrainos sostinės Kijevo prieigose, šalia Kijevo oro uosto, Rusijos oro desantininkai perėmė netoli Kijevo esantį Antonovo oro uostą, Kijeve paskelbtas oro pavojus, aidi pavojaus sirenos Lvove“, – tvirtino ji.

Politikė pabrėžė, kad Lietuvos kaimynė Baltarusija tapo agresorės sąjungininkė.

„Tie, kurie turėjo galimybę stebėti pastaruosius kelis Putino pareiškimus, turbūt nesiginčys, kad jo pareiškimai rodo tik viena – banditas galutinai išprotėjo. Tie, kurie galvojo, kad Luhanskas ar Doneckas yra jo tikslas, galutinai pamatė, kad – ne“, – tvirtino Laisvės frakcijos atstovas Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

Anot jo, Rusijos prezidento Vladimiro Putino tikslas yra perbraižyti Vidurio ir Rytų Europos saugumo architektūrą, o galbūt ir valstybės sienas.

„Valstietis“ Giedrius Surplys teigė, kad Vakarų lyderiai dėjo visas pastangas, jog būtų išvengta karo, tai, anot jo, nepadėjo, todėl parlamentaras kvietė visus paraginti Rusijos visuomenę nenutylėti „šio niekingo Kremliaus režimo vykdomo akto“.

„Manau, kad ir Rusijos visuomenė turi labai svarbų vaidmenį, kurio ji privalo imtis šiuo metu“, – sakė Seimo narys.

Rezoliucija Seimas kreipėsi į Rusijos ir Baltarusijos visuomenes prašydamas paveikti savo šalių vadovus ir pasipriešinti jų vykdomai agresijai prieš Ukrainą.

Europos Sąjungos (ES) ir NATO valstybių narių parlamentus Seimas ragina nedelsiant suteikti Ukrainai ES šalies kandidatės statusą ir Ukrainos narystės NATO veiksmų planą, teikti visą įmanomą dvišalę karinę, ekonominę, politinę, humanitarinę ir teisinę pagalbą.

Taip pat tarptautinė bendruomenė raginama „neatidėliojant nutraukti Rusijos narystes Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje ir Europos Taryboje bei pašalinti Rusijos Federaciją iš visų tarptautinių sporto ir kultūros organizacijų“.

Seimas rezoliucija ragina įvesti naujas „griežtas asmenines ir sektorines sankcijas visiems pagrindiniams valdžią Rusijos Federacijoje ir Baltarusijoje uzurpavusiems asmenims, įskaitant Vladimirą Putiną ir Aliaksandrą Lukašenką“.

Prie Ukrainos sienų sutelkęs apie 150–200 tūkst. karių, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ankstų ketvirtadienio rytą paskelbė pradedantis karinę operaciją Ukrainoje.

Anksčiau šią savaitę jis pripažino Maskvos remiamų separatistinių regionų šalies rytuose nepriklausomybę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją