Panevėžio apygardos teismas dar 2019 m. liepą buvusiems Šiaulių kriminalinės policijos pareigūnams skyrė nuo 7 iki 16 metų siekiančias laisvės atėmimo bausmes, tačiau apeliacinės instancijos teismui konstatavus, kad buvę pareigūnai veikė ne nusikalstamame susivienijime, o organizuotoje grupėje, jiems buvo šiek tiek sušvelnintos anksčiau skirtos bausmės. Be to, dalis kaltinimų, dėl kurių jie buvo nuteisti, teismo nuosprendžiu buvo panaikinti.

Teisėjo Aleno Piesliako pirmininkaujama teisėjų kolegija paskelbė, kad buvęs Šiaulių apskrities policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo biuro 4-ojo skyriaus viršininkas Tomas Ruchtinas už grotų turės praleisti 13 metų, o vyresnysis tyrėjas Ričardas Pocius – 14 metų.

2-ojo skyriaus viršininkas Remigijus Zykas įkalinimo įstaigoje privalės praleisti 12 metų 6 mėnesius.

Su tyrimą atlikusiais Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnais bendradarbiavęs ir ne vieną nusikaltimą padėjęs atskleisti vyriausiasis tyrėjas Renatas Ivanovas pataisos namuose turės praleisti 5 metus 3 mėnesius. Tyrėjas Gediminas Aina nuteistas kalėti 11 metų 6 mėnesių.

Liko nuteistas ir buvęs Organizuotų nusikaltimų tyrimo biuro viršininkas Remigijus Dereškevičius, kuris į valstybės biudžetą privalės sumokėti 7531 eurų baudą.

Buvusių policininkų baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas anksčiau buvo nusprendęs, kad pareigūnai buvo susibūrę į nusikalstamą susivienijimą, jam priklausė T. Ruchtinas, R. Pocius, G. Aina, R. Ivanovas ir R. Zykas.

Teismas nusprendė, kad pareigūnų veiksmuose yra nusikalstamo susiviejinimo požymių, bet išanalizavęs visas aplinkybes konstatavo, jog jie veikė organizuotoje grupėje.

„Nuteistųjų nusikalstamuose veiksmuose buvo kai kurių nusikalstamo susivienijimo požymių, tačiau pavienių nusikalstamo susivienijimo požymių buvimas nereiškia veikimo nusikalstamu susivienijimu – tam reikia nustatyti požymių, leidžiančių konstatuoti didesnį bendrininkų organizuotumą ir pavojingumą, visumą“, – pažymėjo teisėjų kolegija.

Taip pat Lietuvos apeliacinis teismas dalį nuteistųjų veiksmų, kurie buvo kvalifikuoti kaip svetimo turto pasisavinimas ir piktnaudžiavimas tarnyba ir (ar) kyšininkavimas, kvalifikavo tik kaip piktnaudžiavimą tarnyba ir (ar) kyšininkavimą, konstatavęs, kad pasisavinti galima tik asmeniui patikėtą turtą. Byloje nustatyta, kad nuteistieji, prisistatę policijos pareigūnais, iš asmenų, neteisėtai laikiusių cigaretes, paimdavo jas be jokio teisėto pagrindo. Tai teisine prasme atitinka piktnaudžiavimo tarnyba ir (ar) kyšininkavimo nusikalstamas veikas, bet ne turto pasisavinimą.

Apeliaciniuose skunduose taip pat buvo pateikti argumentai dėl nuteistiesiems už disponavimą dideliu kiekiu narkotinių medžiagų paskirtas per griežtas laisvės atėmimo bausmes. Lietuvos apeliacinis teismas nenustatė pagrindo švelninti šių atskirų bausmių, tačiau, atsižvelgęs į ilgą baudžiamosios bylos trukmę (9 metai), konstatavo nuteistųjų teisės į bylos nagrinėjimą per įmanomai trumpiausią laiką pažeidimą ir visiems apeliacinius skundus padavusiems nuteistiesiems ar jų gynėjams, nesvarbu, ar jie ginčijo paskirtos bausmės dydį, ar ne, sumažino galutines subendrintas bausmes dvejais metais.

Tomas Ruchtinas (kairėje) ir Ričardas Pocius
Lietuvos apeliacinio teismo paskelbtas nuosprendis įsiteisėjo iš karto nuo jo paskelbimo, todėl netrukus privalės būti vykdomas – realiomis laisvės atėmimo bausmėmis nuteisti buvę pareigūnai bus pasiųsti į įkalinimo įstaigas. Tiesa, jie dar turės galimybę nuosprendį skųsti kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Tyrimą atlikę policininkų kolegos buvo nustatytę, kad pareigūnai, gerai išmanydami kriminalinės žvalgybos, ikiteisminio tyrimo taktiką ir metodus, piktnaudžiaudami tarnyba rinko informaciją, pasisavino neteisėtai laikomas akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes, ir jas realizavo, reikalavo ir priėmė įvairaus dydžio kyšius už tai, kad teisės pažeidimai būtų nuslėpti. Iš viso jiems buvo inkriminuojami net 105 nusikaltimai.

„Ta diena, kai buvo sulaikyti policininkai, iki šiol yra juodžiausia Lietuvos policijos istorijoje: tiek daug pareigūnų niekada nebuvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn, darydami nusikaltimus jie elgėsi net įžūliau nei kriminalinių grupuočių šulai“, – sakė apie šią ilgą laiką veikusią nusikalstamą grupuotę ir jos narių padarytus nusikaltimus bestseleriu tapusią knygą „Policijos dievai“ parašęs Delfi.lt žurnalistas Dainius Sinkevičius.

Nusikaltimus darę Šiaulių kriminalinės policijos pareigūnai mėgavosi šlove – už labai gerus darbo rezultatus juos ne kartą apdovanojo policijos vadovybė, jų darbo rezultatai nuolat buvo nušviečiami kone visose žiniasklaidos priemonėse. O dabar jų padaryti nusikaltimai užtraukė didelę gėdą visai Lietuvos policijai, jų elgesiu buvo diskredituotas policijos autoritetas.

Šie pareigūnai turėjo ginti, saugoti ir padėti, bet patys tapo nusikaltėliais: apvogė tuos, kurie iš purvinų nusikaltimų krovėsi neteisėtą pelną, pasisavino slapta į Lietuvą įvežtus narkotikus ir pardavinėjo gatvių prekeiviams, priklausiusiems organizuotoms nusikalstamosioms grupuotėms, – nors būtent jie ir turėjo užtikrinti, kad tie prekeiviai nutrauktų neteisėtą veiklą ir nustotų pardavinėti mirtį sėjančius nuodus.

Daugybę metų nusikaltimus vykdžiusios Šiaulių policininkų gaujos nariai turėjo autoritetą ne tik tarp policininkų, bet ir prokuratūroje. Jų pasakyti žodžiai tapdavo kone pagrindiniu įrodymu teismuose, kai teisėjai nagrinėdavo nusikalstamų grupuočių bylas. Bet tik tų grupuočių, kurių lyderiai nesutikdavo dalytis pelnu su valstybės vardu veikiančiais pareigūnais ar išduoti savo artimiausių bendražygių.

Vienas pagrindinių šios knygos veikėjų – šiaulietis Linas Šimkevičius, kurio žmonos dėdė dirba Šiaulių policijoje, jis ne kartą teistą vyrą ir suvedė su Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnais – jų slaptuoju informatoriumi tapęs šiaulietis ne tik platindavo policininkų per kratas pavogtas narkotines ir psichotropines medžiagas, bet ir padėdavo šiems kurpti baudžiamąsias bylas.

„Aš buvau karalius“, – prisimindamas bendradarbiavimą su policijos pareigūnais kalbėjo L. Šimkevičius. Jis neslėpė, kad policijoje turėjo tokį „stogą“, apie kurį kiti nusikalstamo pasaulio atstovai galėjo tik pasvajoti. Tačiau už šį „stogą“ reikėjo mokėti – L. Šimkevičius paskaičiavo, kad vyriausiajam policijos tyrėjui R. Pociui yra sumokėjęs net apie 50 tūkst. eurų. Tiesa, to nepavyko įrodyti teisme.

Į policijos pareigūnų akiratį buvo patekęs ir garsiausias Šiaulių nusikalstamo pasaulio šulas Vladas Baranauskas, pravarde Baranis, – suklastoję dokumentus pareigūnai jį apkaltino organizavus didelio kiekio narkotinių medžiagų gabenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)