Tai reiškia, kad NATO ginkluotųjų pajėgų vadui suteikiami platūs įgaliojimai, pavyzdžiui, dėl dalinių permetimo. Tai naujienų agentūra dpa ketvirtadienį sužinojo iš Aljanso šaltinių.

30 šalių narių pareiškime sakoma: „Nusprendėme (...) imtis papildomų priemonių toliau stiprinti atgrasymą ir gynybą visame Aljanse“. Tačiau visos priemonės yra ir lieka „prevencinės, proporcingos ir neeskaluojančios“.

NATO vyriausiasis kariuomenės vadas Europoje dėl įtampos su Rusija jau praėjusią savaitę smarkiai sumažino dešimčių tūkstančių Aljanso karių parengties laikus. Remiantis agentūros dpa informacija, gauta iš NATO šaltinių, greitojo reagavimo dalinio NRF kariai dabar turi būti permesti per 7 dienas, o ne 30. Kitiems daliniams galioja 30, o ne 45 dienų vadinamasis „pranešimo apie perkėlimą“ terminas.

Ypač greitojo reagavimo pajėgos (VJTF) turi būti pasirengusios į krizės regioną išvykti ne vėliau kaip po penkių dienų. VJTF būtų pirmasis dalinys, permestas į rytinį flangą.

Lietuvos ambasadorius NATO: Aljansas „totaliai vieningas“, siekiant stiprinti Rytų Europos saugumą

Lietuvos ambasadorius NATO Deividas Matulionis sako, kad Aljansas yra „totaliai vieningas“, siekiant stiprinti Rytų Europos saugumą.

„Noriu pabrėžti, kad NATO viduje yra totalus vieningumas, totalus. Jokių diskusijų nekyla dėl būtinumo stiprinti atgrasymo politiką, stiprinti rytinį NATO flangą, siųsti daugiau karių“, – LRT ketvirtadienį sakė diplomatas.

„Prieš pusvalandį yra patvirtintas įgaliojimas pradėti vykdyti NATO gynybos planus, penkis gynybos planus. Tame tarpe ir planas, susijęs su mūsų regiono gynyba, suteikiantis žymiai daugiau įgaliojimų NATO jungtinių pajėgų vadui disponuoti tomis pajėgomis“, – pridūrė jis.

Ambasadorius teigė negalintis detalizuoti galimo papildomo NATO pajėgų pasiskirstymo šalyse, nes „tai yra karinis klausimas“.

„Šalia tų pajėgumų, kurie yra skiriami šalių narių, (...) čia yra NATO pajėgų aktyvavimas“, – kalbėjo D. Matulionis.

Pasak jo, NATO pajėgų lygis „yra pakeltas iki penkių dienų laikotarpio“.

Jis pabrėžė, kad Rusijos įsiveržimas į Ukrainą yra neišprovokuotas: „Tai yra protu nesuvokiama.“

Kurį laiką telkęs apie 150–200 tūkst. karių prie Ukrainos sienų, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ankstų ketvirtadienio rytą paskelbė karinę operaciją kaimyninėje šalyje.

Anksčiau šią savaitę jis pripažino Maskvos remiamų separatistinių regionų šalies rytuose nepriklausomybę.

Pentagonas antradienį pranešė, jog į Lietuvą, Latviją bei Estiją papildomai bus siunčiama apie 800 pėstininkų, taip pat naikintuvai bei sraigtasparniai.

Papildomus pajėgumus Lietuvoje dislokuoja ir Vokietija, maždaug 350 karių sustiprinusi tarptautinį NATO batalioną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją