„Beprotis su branduoliniu ginklu rankoje pradėjo kruviną karą prieš Europos suverenią valstybę ir Jungtinių Tautų narę. Tolimoje perspektyvoje esu tikra, kad tai yra V. Putino režimo pabaigos pradžia – neišvengiamai. Tačiau sunkiau dabar įžiūrėti, kiek tai kainuos kraujo ir kiek tai truks“, – Delfi ketvirtadienį kalbėjo politikė.

R.Juknevičienės teigimu, akivaizdu, kad viskas nesibaigs tik Ukrainos ar jos dalies paėmimu.

„Gali būti etapais, grėsmė yra visiems, kas yra ir toliau į Rytus, ir Moldovai, Pietų Kaukazo valstybėms, netgi Vidurinės Azijos valstybėms, kiek jos ten būtų savarankiškos. Ir mums, iš dalies, ta prasme, kad mes šiandien esame, žinoma, žymiai labiau pasiruošę, bet turime suprasti, kad esame labai svarbi priemonė V. Putinui pašantažuoti NATO. Ir dabar vyksta NATO testavimas, jis tą NATO testavimą sugalvojo ne šiandien“, – kalbėjo ji.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad V. Putinas jau pasakė: Nesikiškit, nes bus pasekmės.

„Jis jau dabar šantažuoja NATO. Aš jau minėjau, tikslas yra atkurti teritorijas, kurios buvo bent jau Sovietų Sąjungoje. Anksčiau buvo minima, kad net ir carinės Rusijos teritorijas atkurti yra tikslas. Bet tai yra beprotybė – neįmanoma to padaryti ir išlaikyti, vis tiek anksčiau ar vėliau tai žlugs“, – kalbėjo ji.

Ji patikino, kad šiuo metu nesame tiesioginis taikinys.

„Šiuo metu. Bet tam ir esame NATO nariai, kad susitelktume. Pirmiausia, ką reikia padaryti Lietuvai, tai priimti sprendimą dėl papildomų pinigų gynybai, nes NATO pajėgas reikės priimti didesnes, tam reikia infrastruktūros, reikia labai greitai tą padaryti“, – teigė konservatorė.

R. Juknevičienės teigimu, 2009 metais, iškart po atakos prieš Sakartvelą, buvo stebima didžiulio masto Rusijos militarizacija.

Anot jos, tuomet per visą perimetrą su NATO Rusija telkė galingą ginkluotę.

„Bet mus išgelbėjo ukrainiečiai – 2014 metais Ukrainoje prasidėjo revoliucija ir V. Putinas turėjo pakeisti planus. Tuo metu mes buvome labai blogoje situacijoje, dabar mes esame žymiai geresnėje situacijoje. Todėl, kad kol mes kalbame, aš tikiu, kad yra paruošiamieji darbai ir turėtų būti NATO pajėgos dislokuojamos per visą perimetrą nuo pat Norvegijos iki pat Turkijos“, – kalbėjo ji.

Ragina nepanikuoti

R. Juknevičienės teigimu, dabar labai svarbu sustiprinti NATO pasiruošimą taip, kad V. Putinas nedrįstų mus laikyti šantažo priemone kaip neapginamus ir paralyžiuoti NATO.

Ar Baltijos šalims reikėtų bijoti? Anot R. Juknevičienės, pats žodis „bijoti“ yra blogas.

„Turime į situaciją žiūrėti atmerktomis akimis, bet jokiu būdu nepanikuoti. Šiandien mes esame nepalyginamai geresnėje padėtyje, nei galėjome būti 2009 metais. Supraskite, tada visas frontas persikėlė į Rytų Ukrainą ir V. Putinas turėjo pergrupuoti savo veiksmus. Ukraina prie Janukovyčiaus turėjo būti prijungta prie Rusijos be karo. Matydami, kas vyksta Ukrainoje, galime įsivaizduoti, kas būtų buvę, jei NATO nebūtų nubudęs po 2014 metų“, – kalbėjo europarlamentarė.

Kalbėdama apie tai, kokia turėtų būti pasaulio reakcija, R. Juknevičienė sakė, kad dabar yra svarbiausia sustabdyti nusikaltėlį.

„Visomis priemonėmis, kokios tik yra. Derybos jau baigėsi, neįmanoma“, – pabrėžė politikė.

Ji pridūrė, kad vienas didžiausių klausimų, kylančių dabar, yra Europos priklausomybė nuo rusiškų dujų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją