„Atėjo laikas stipriems bendriems veiksmams!“, - Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė kreipėsi į tarptautinę bendruomenę.

Ji trečiadienį pareiškė apie pagalbą Ukrainai ginklais. Ryžtingų veiksmų ragina imtis ir kitos Baltijos šalys.

Estijos prezidentas Alaras Karisas sakė, kad „Rusijos puolimas yra karo paskelbimas visoms demokratinėms tautoms ir esamai saugumo tvarkai“.

Latvijos prezidentas Egilsas Levitsas per radiją sakė, kad visos trys Baltijos šalys ir Lenkija prašys konsultacijų dėl tolesnių NATO priemonių regioniniam saugumui stiprinti.

JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad Europoje dislokuoti JAV kariai bus perkelti žemyno viduje.

Sinkevičius: ES planuoja skelbti sankcijas virtinei Rusijos bankų

Ketvirtadienį skubiai sušauktame neeiliniame Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje turėtų būti išplėstas Europos Sąjungos (ES) sankcijų Rusijai paketas, jis palies tiek bankus, tiek atskirus asmenis, sako eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

„Galiu pasakyti, kad yra sankcionuojami dar eilė Rusijos bankų, įšaldant jų turimas lėšas Europoje, drastiškai išplečiamas žmonių sąrašas“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė V. Sinkevičius.

Jis teigė neabejojantis, jog antrąjį sankcijų paketą EVT patvirtins „pilna apimtimi“.

Pasak V. Sinkevičiaus, antruoju sankcijų paketu numatoma izoliuoti Rusiją įvairiais tarptautiniais formatais.

„Rusijos izoliavimas iš visų galimų tarptautinių formatų bus taip pat vienas iš punktų“, – teigė jis

Ketvirtadienį Briuselyje vyks skubiai sušauktas neeilinis EVT posėdis aptarti Rusijos veiksmus prieš Ukrainą, jame dalyvaus ir prezidentas Gitanas Nausėda.

ES jau anksčiau patvirtino pirmąjį sankcijų Rusijai paketą, jos palies kelis Rusijos bankus, 351 Valstybės Dūmos narį bei dar 27 fizinius ir juridinius asmenis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksti ryte ketvirtadienį paskelbė karinę operaciją Ukrainoje Maskvos remiamiems separatistams šalies rytuose padėti ir savo kaimynei „demilitarizuoti ir denacifikuoti“.

Skaisgirytė: dėl saugumo Lietuvos ambasada traukiasi iš Kijevo

Vyriausioji prezidento patarėja Asta Skaisgirytė teigia, kad dėl saugumo Lietuvos ambasada Ukrainoje bus perkeliama iš Kijevo į saugesnę vietą. Pasak jos, dalis jau šiuo metu dirba iš Lvivo miesto.

„Instrukcija yra – kai tik grėsmė žmonių gyvybei, evakuotis į saugią vietą vakarų Ukrainoje. O jei situacija blogės toliau, tada galimas grįžimas į Lietuvą“, – LRT radijui teigė A. Skaisgirytė.
Pasak jos, situacijai blogėjant būtų svarstomas ir ambasados perkėlimas į Lietuvą.
Šalies vadovo patarėja teigia, kad dar trečiadienį Kijeve vykusio Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos susitikime su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu bei Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda buvo gauta žvalgybinė informacija, kad situacija kaista valandomis ir reikia būti pasiruošus puolimui.

A. Skaisgirytė taip pat pripažįsta, kad sankcijos nėra pakankamas instrumentas sulaikyti Rusiją nuo karo.

„Ar sankcijos labai griežtos, jos jau dabar yra griežtos, galėjo sulaikyti Rusiją, konkrečiai prezidentą V. Putiną, kaip rodo realybė, ne. Matyt, kad sankcijos nėra pakankamas instrumentas, kad sulaikytų šią šalį nuo karo“, – sakė A. Skaisgirytė.

Prezidento patarėja pažymi, kad ketvirtadienį Briuselyje vyksiančiame neeiliniame Europos Vadovų Tarybos posėdyje bus kalbama apie paramą Ukrainai.

„Darbotvarkėje yra vienintelis punktas – tai situacija Ukrainoje. Norima apsitarti, kaip būtų galima padėti Ukrainai. Čia iš karto galiu pasakyti, kad Europos Sąjunga nėra karinis blokas, tai apie karinę paramą šnekėti nelabai išeina, tačiau galima padėti Ukrainai politine prasme ją palaikant. Lietuvos prezidentas jau yra siūlęs, kad Ukrainai būtų suteiktos kandidatės į ES statusas, dėl to turi sutarti visi vadovai. Taip pat kalbama apie dar papildomą finansinį paketą Ukrainai“, – sakė A. Skaisgirytė.
ELTA primena, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienio paryčiais paskelbė, jog pradeda karinę operaciją prieš Ukrainą. Iš karto Rusijos kariuomenė atakavo Ukrainą daugelyje vietų. V. Putinas savo kalboje pareiškė, kad užpuolimo tikslas – „demilitarizuoti ir denacifikuoti“, bet ne okupuoti Ukrainą. Jis įspėjo kitas šalis nesikišti, nes priešingu atveju pagrasino tokiu atsaku, kuris „nuves prie pasekmių, kurių dar nepatyrėte savo istorijoje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją