„Manau, kad Putinas yra neatsakingas, jis revanšistas, ekspansionistas, bet jis nėra visiškai neracionalus. Nes kai jis leidžiasi į savo avantiūras, jis labai gerai išanalizuoja potencialią naudą ir potencialią kainą. Ir jei kaštai nusvers galimą naudą, jis pagalvos du kartus“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė europarlamentaras Svenas Mikseris.

„Manau, kad mūsų užduotis yra įtikinti jį, kad kai jis darys kažką, kas prieštarauja tarptautinei teisei, kaina nusvers naudą. Tai taip pat yra sankcijų esmė. Sankcijos turi būti pakankamai skaudžios, kad jis dar kartą pergalvotų“, – taip pat pažymėjo jis.

Savo ruožtu europarlamentarė ir delegacijos narė Rasa Juknevičienė pabrėžė, kad Rusijos agresija yra nukreipta ne tik prieš Ukrainą. Ji mano, kad Rusijos siekis yra išbandyti NATO.

„Ši agresija yra nukreipta ne tik prieš Ukrainą. Ukraina yra kaip instrumentas. Žinoma, Putinui reikia susigrąžinti Ukrainą, Moldovą, Sakartvelą, net ir mus į imperiją, bet pagrindinis tikslas yra demokratijos, Vakarai, Europos Sąjunga ir taip pat JAV“, – akcentavo R. Juknevičienė.

„Todėl mums reikia palaikyti Ukrainą, karine prasme taip pat, nes kitas žingsnis būsime mes. (...) Nedarykime klaidos sakydami, kad Baltijos šalys bus atakuojamos, mes, tai Europos Sąjunga ir NATO būsime užpulti“, – taip pat atkreipė dėmesį EP narė.

Savo ruožtu europarlamentaras Georgios Kyrtsos akcentavo, kad V. Putino pastarųjų kelių dienų veiksmai pakeitė žaidimo taisykles. Jo teigimu, dabar jau nebegalima suabejoti agresyvia Rusijos prezidento strategija.

„Manau, kad tai, ką ponas prezidentas V. Putinas padarė per pastarąsias kelias dienas yra tikras game changer “, – sakė G. Kyrtsos.

„Dabar manau, kad mes esame vieningi, nes Putinas nebepalieka mums galimybės suabejoti dėl jo strategijos. Tai yra agresyvi strategija, tai yra visa apimanti strategija pradedant nuo kibernetinių atakų, melagienų, karinio ginklavimosi“, – taip pat pažymėjo jis

Savo ruožtu Europos Parlamento narys Juozas Olekas spaudos konferencijoje akcentavo energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos svarbą. Jis pabrėržė, kad sustabdyti „Nord Stream 2“ šioje situacijoje neužtenka.

„Mes turime toliau judėti su savo žaliuoju kursu, su savo atsinaujinančiais resursais ir nustoti tiekti pinigus Rusijai“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas priėmė sprendimą nepriklausomais subjektais pripažinti Ukrainos vyriausybės nekontroliuojamas Donecko ir Luhansko sričių teritorijas.

Taip pat prezidentas V. Putinas pirmadienį įvedė Rusijos karius į du Maskvos remiamų sukilėlių valdomus Ukrainos regionus, sukeldamas Vakarų reakciją.

Vašingtonas užkirto kelią Maskvai pritraukti naujų pinigų iš Vakarų bankų, nuo kovo 1 dienos uždraudęs prekiauti Rusijos skolomis. Priemonės taikomos Rusijos valstybiniam plėtros bankui „Vnešekonombank“ (VEB) ir kitai valstybės remiamai institucijai – „Promsvyazbank“ (PSB).

Vašingtonas taip pat baudžia Rusijos oligarchus ir jų šeimas, V. Putino vidinio rato narius, kurie „plėšia Rusijos valstybę ir (ir) kaupia turtus sau... Rusijos žmonių sąskaita“, sakoma Finansų departamento pranešime.

Pradinės JAV priimtos sankcijos apima mažiau finansinių institucijų nei Europos Sąjungos (ES), į jas neįtrauktas didžiausias ir svarbiausias šalies bankas „Sberbank“, Rusija neatjungiama nuo SWIFT sistemos, naudojamos pinigų pervedimams visame pasaulyje.

Tačiau JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad Vašingtonas gali sustiprinti spaudimą ir viršyti „pirmąją sankcijų dalį“, jei Rusija „tęs savo agresiją“ Ukrainoje.

Tuo metu Paryžiuje, Prancūzijoje, antradienį sušauktoje neeilinėje ES užsienio reikalų ministrų taryboje, reaguojant į Rusijos sprendimą, pritarta skubiam sankcijų Rusijai paketo patvirtinimui. Jis apims asmenis, kurie dalyvavo priimant neteisėtą sprendimą dėl teritorijų Ukrainos Donecko ir Luhansko srityse pripažinimo, finansines įstaigas, kurios prisideda prie Rusijos kariuomenės ir jos operacijų finansavimo.

Priemonėmis taip pat bus siekiama apriboti Rusijos valdžios prieigą prie ES kapitalo ir finansinių paslaugų rinkų bei prekybinius santykius su Rusijos sukurtų ginkluotų grupuočių kontroliuojamomis teritorijomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją