Žurnalistas periodiškai lankosi Rytų Ukrainoje, kur bendrauja su ten dirbančiais Ukrainos kariais. Apie padėtį ten V. Bruveris pasakojo trečiadienį, renginyje „Verslo forumas“.

„Dabar beveik kiekvieną dieną bendrauju – padėtis tikrai yra tam tikra prasme gal net blogesnė nei galima susidaryti įspūdį skaitant oficialius Ukrainos kariuomenės pranešimus ir žiniasklaidą. Batalionų, kuopų vadai, karininkai, kariškiai sako, kad ugnis faktiškai į jų pozicijas, o kai kuriose vietose tos pozicijos yra nuo priešo per kelis šimtus metrų, vyksta kone kiaurą parą“, – sakė apžvalgininkas.

Jo teigimu, rusų kariai naudoja įvairią ginkluotę.

„Naudojama yra viskas, šaudo ne tik snaiperiai ar lengvoji ginkluotė, bet ir sunkioji artilerija, pati sunkiausia artilerija – tankai“, – sakė žurnalistas.

Ukrainos pajėgos, pasak jo, negali pilnu mastu ir adekvačiai atsakyti.

„Rusijos pajėgos šaudo ir iš Rusijos teritorijos, kaip prieš 8 metus, ir iš gyvenamųjų masyvų, kvartalų, kur vis dar gyvena civiliai žmonės, specialiai tą darydami, specialiai provokuodami Ukrainos pajėgas tokiam atsakui, kuris suteiktų pretekstą rusų propagandai dar garsiau šaukti apie ukrainietiškąjį nacizmą ir genocidą. Tokia realybė“, – konstatavo V. Bruveris.

Vytautas Bruveris

Esminis Rusijos režimo tikslas, pasak jo, – Ukrainos kaip valstybės sunaikinimas, jos ištrynimas iš geopolitinio žemėlapio.

„Tą dar kartą patvirtina ir paties prezidento Putino bei kitų aukščiausių diktatūros vadeivų pareiškimai šiomis dienomis. Tas tikslas tebėra ir režimas to sieks visomis jam prieinamomis žūtbūtinėmis priemonėmis, nes tai yra ir jo paties egzistencinis klausimas“, – teigė apžvalgininkas.

V. Bruveris atkreipė dėmesį, kad Rusija savo ultimatumais ir šantažu bandė priversti Vakarus, kad šie paveiktų Kijevą nusileisti Kremliaus intencijoms.

„Galų gale, kai paaiškėjo, kad to nebus, imtasi, ko imtasi“, – įvertino jis.

Žurnalisto vertimu, Kremlius toliau sieks pradėti vykdyti puolimą tam, kad būtų išplėsta teritorijos kontrolė.

„Aišku, pagrindinis tikslas yra Ukrainos karinės grupuotės pačiame Donecke sunaikinimas arba tiesiog sutriuškinimas“, – sakė V. Bruveris.

Jei pradžioje rusų kariams nesiseks to daryti, anot apžvalgininko, bus pasitelktos kitos, papildomos pajėgos, kurios išdėstytos palei Ukrainos sienas.

„Tas karas gali plėstis teritoriškai ir visais kitais požiūriais, bet vien jau pačiame Donbase tas karas, Rusijos kariuomenės atviras puolimas – mes suprantame, kokio masto tai būtų katastrofa, kaip visa tai atrodytų: pirmiausia eitų aviacijos puolimas, artilerinė parengtis, įtraukiant visas, ne tik patrankas, bet ir salvinės ugnies bei raketines sistemas. Po to tik sektų sausumos, antžeminis pajėgų puolimas. Bet kokiu atveju viskas juda, panašu, link to“, – įvertino jis.

Visgi V. Bruveris akcentavo, kad Rusijos invazijos Ukrainoje jau yra prasidėjusi, nes užgrobtos teritorijos teisiniu požiūriu yra Ukrainos dalis.

Vėliau, anot jo, jei prasidės plataus masto karas ir Rusija pajaus itin griežtas Vakarų sankcijas, Kremlius savo agresiją per Baltarusiją gali nukreipti ir į Baltijos šalis.

„Vienas iš eskalacijos frontų ir šantažo galimybių yra jei ne atvira invazija, tai išbandytomis hibridinėmis jėgomis bandymas testuoti Baltijos šalis, naudojant Baltarusijos, Lukašenkos režimą, kuriam nebėra ko prarasti. (...) Čia Rytinio NATO flango kažkoks pabadymas, patampymas, patestavimas, kuris gali išslysti iš kontrolės ir tapti nebevaldoma situacija, darosi visai įmanomas dalykas, jei karas Ukrainoje tampa visą Ukrainą apimančiu ir Rusija ten įstringa, o Vakarai prideda savo stiprų atsaką“, – sakė V. Bruveris.

Žurnalisto vertinimu, visa tai dar galima sustabdyti, jei Vakarai nedelsdami pradės vykdyti vieningą, aiškią ir ryžtingą politiką Rusijos atžvilgiu, kartu su šalies izoliavimu per ekonomiką ir kitas sritis.

„Jei Vakarai imsis šios politikos, pradės ją demonstruoti, dar egzistuoja tikimybė, kad Rusijos režimas gali bent jau stabtelėti, nes tai yra ta vienintelė kalba, kurią jis supranta ir tai, kas dabar vyksta Ukrainoje, dar kartą tai primena ypatingai brutaliu ir kruvinu būdu“, – pridūrė apžvalgininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)