„Ji labai ramiai įlipo į guminę valtelę, su irkliukais nusiyrė iki miškelio, pasiekė savo žirgus ir su ja susisiekė Priešgaisrinės tarnybos specialistai, kuriems pasakė, kad jau su žirgais yra vietoje ir juos maitina“, – sakė Priekulės seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė.

Vietiniai pasakojo, kad arklidės per mėnesį skęsta jau trečią kartą. Šįkart vandens – gausiausia.

„Yra maža salelė, kuri sakė dar nėra apsemta ir jie ten būna, o kokios tos sąlygos, patikėkite, nėra, manau, jiems ten gerai.“

Saloje tarp vandenų likusiems arkliams savininkė privežė pašaro ir juos stebi per vaizdo kameras. Kone pusę amžiaus prie Minijos gyvenantis Romas matė daug potvynių, bet sako, kad jo namo vanduo dar nėra skalavęs.

„Nėra buvę, pirmas toks atvejis gal gyvenime. O kas toliau? Niekas neaišku dar“, – komentavo Priekulės gyventojas Romas Drevinskas.

Vanduo atkirto ir dalį Stragnų kaimo – iš savo sodybų žmonės dar išbrenda, tik ne visas namų duris gali atverti. Vanduo ir rūsius semia. Aštuoniasdešimtmetei rūsyje užpylė net šildymo katilą ir kurą.

„Malkos visos nukrito, briketai, svarbu, kad esame visi gyvi. Būna ir blogiau“, – pasakojo ji.

Kad namie nesušaltų vandenį žmonės bando išpumpuoti, tik nelabai pavyksta. Jo nemažėja.

„Ginamės šiek tiek, pumpuojame ir viskas. Tik toks gelbėjimasis“, – aiškino vienas iš gyventojų.

Priekulės seniūnijos darbuotojai užsuka į parduotuvę. Perka tai, ko iš vandenų atkirstų namų išbristi negalintys prašo.

„Prašė viena šeima konkrečiai duonos, o daugiau, dėl emocijos ir kitų padovanosime“, – sakė seniūnė.

Maistą žmonėms tenka gabenti traktoriumi, mat į Šilininkų kaimą tik traktorius ir gali įvažiuoti. Ant kelio vandens daugiau nei pusmetris, žmonės nerimauja, kad vanduo vis kyla. Minija jau viršijo stichinį lygį, jau yra pakilusi net 5 m 73 cm.

„Šiuo metu kyla, tas kilimas nėra didelis, hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, artimiausiu metu vanduo turėtų pradėti slūgti, nes mažėja numatomas kritulių kiekis ir vėjo kryptis. Daugiausia dėl vakarinio vėjo Kuršių marios nebepriima vandens“, – komentavo civilinės saugos specialistas Robertas Jonelaitis.

Vandenį į marias suvarė ir jo nebetalpinanti Baltijos jūra, tik laimei, liūdniausios prognozės neišsipildė. Uraganas Franklinas praslinko Švedijos krantu. Pūtė palankus pietvakarių vėjas, tad, anot specialistų, prie Lietuvos jūra netgi nuslūgo dešimt centimetrų, bet jos lygis vis dar išlieka aukštas.

Čia galite peržiūrėti visą LNK video apie tai: