Apie tai policijos pareigūnams pranešė koronavirusu sirgusios moters kaimynai bei kolegos iš gimnazijos, kurioje ši taip pat dirbo valytoja.

Už tai, kad pažeidė saviizoliacijos taisykles, Pagėgių savivaldybės gyventoja Gražina S. buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn – anksčiau reikalų su teisėsauga neturėjusiai moteriai iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Raimonda Pauparienė nutarė jai skirti 1 700 eurų baudą. Ją teismas nuteistajai leido sumokėti per tris mėnesius.

„Privalėdama izoliuotis savo namuose, nebendrauti su žmonėmis, ji paliko savo izoliacijos vietą ir patarnavo bažnyčioje, mišiose, tokiu būdu kėlė pavojų kitiems asmenims užsikrėsti ypač pavojinga užkrečiamąja liga“, – konstatavo teismas.

Kad serga koronavirusu, gimnazijoje valytoja dirbanti bei bažnyčioje per mišias patarnaujanti Gražina S. žinojo – ji buvo atlikusi testą, po kurio jai buvo patvirtinta SARS-COV-2 viruso sukelta COVID-19 liga.

Apie tai, jog ji privalo laikytis saviizoliacijos taisyklių ir niekur negali išeiti iš namų, moteriai buvo pranešę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Tauragės departamento užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus specialistai. Gražina S. jiems buvo pasižadėjui laikytis taisyklių ir neplatinti pavojingos ligos. Tačiau pažado taip ir neištesėjo.

Per apklausą policijos komisariate ji tyrėjams aiškino, kad apie tai, jog gali būti užsikrėtusi koronavirusu, sužinojo iš vieno pažįstamo, kuris ją buvo pavežęs savo automobiliu.

„Jis man paskambino telefonu ir pasakė, kad jam buvo nustatytas teigiamas COVID-19 testas, – sakė Gražina S. – Tuomet nusprendžiau, kad ir man reikia pasidaryti PGR testą ir pasižiūrėti, ar aš nuo jo neužsikrėčiau šia pavojinga liga. Kitą dieną nuvažiavau ir pasidariau testą, o atsakymą gavau po paros.“

Asociatyvi nuotrauka
Moteris teigė, kad jokių ligos simptomų pati nejautė: „Jaučiausi gerai, bet PGR testą pasidariau dėl saugumo.“

Kai po tyrimų iš laboratorijos gavo pranešimą, jog testo rezultatas yra teigiamas, moteris sulaukė skambučio iš Nacionalinės visuomenės sveikatos centro Tauragės skyriaus darbuotojos.

„Kartu su ja užpildėme anketą asmenims, kuriems yra nustatyta COVID-19 liga, man buvo išaiškinta, kad privalau izoliuotis savo namuose, iš jų negaliu niekur išeiti, kol nepasveiksiu ir kol neleis išeiti mano šeimos gydytojas“, – Gražina S. teigė, kad pasižadėjo laikytis saviizoliacijos taisyklių.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta moteris sakė, kad tuo metu buvo savaitgalis, o sekmadieniais ji eidavo patarnauti klebonui per Šv. Mišias į bažnyčią.

„Tuo metu mūsų bendruomenės klebonas taip pat sirgo koronavirusu, o atvažiuojantis kunigas neturėjo raktų nuo bažnyčios, todėl aš sekmadienį nutariau surizikuoti – nuėjau atrakinti bažnyčios ir patarnauti mišioms“, – moteris aiškino, kad nejautė jokių ligos simptomų, todėl ir nutarė pažeisti saviizoliacijos taisykles.

„Supratau, kad galiu užkrėsti kitus žmones COVID-19 liga, bet tikėjausi, jog niekas nuo manęs neužsikrės, nes nėjau arti prie žmonių“, – Gražina S. tikino, jog labai gailisi, kad pažeidė izoliacijos taisykles ir išėjo iš namų, kai to padaryti negalėjo.

Kad gimnazijoje dirbanti valytoja sirgdama koronavirusu patarnavo mišiose, policijos pareigūnams buvo pranešta jau kitą dieną, o žinia apie saviizoliacijos taisykles pažeidusią moterį iš karto pasklido ne tik jos darbovietėje, bet ir visame miestelyje.

Viena gimnazijos darbuotoja per apklausą policijoje sakė, kad po savaitgalio administracijai buvo pranešta, jog valytojai yra išduotas nedarbingumo pažymėjimas, nes ji užsikrėtė koronavirusu. Po šios žinios švietimo įstaigoje buvo kilusi panika – valytoja darbe buvo penktadienį ir bendravo su ne vienu darbuotoju, taip pat su savo kolegėmis gėrė kavą.

Asociatyvi nuotrauka
„Viena mokytoja, išgirdusi tokią informaciją pareiškė, kad sekmadienį buvo su sūnumi mišiose bažnyčioje ir mišias aptarnavo Gražina S., o po mišių ji bažnyčioje rinko mokinių lankomumo parašus, taip pat vykdė piniginę rinkliavą, giedojo mišiose“, – tyrėjams sakė gimnazijos darbuotoja.

Anot jos, tuo metu daug vaikų ruošėsi komunijai, todėl kiekvieną sekmadienį lankydavosi bažnyčioje.

Kad Gražina S. patarnavo mišioms ir rinko aukas, tyrėjams patvirtino ir daugiau tą sekmadienį bažnyčioje buvusių žmonių.

Delfi.lt primena, kad Baudžiamajame kodekse numatyta, kad „tas, kas būdamas medicinos įstaigos informuotas apie savo ligą ir įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių jis privalo laikytis bendraudamas su žmonėmis, sukėlė pavojų kitam asmeniui užsikrėsti pavojinga ar ypač pavojinga užkrečiamąja liga“, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. Griežtesnė atsakomybė numatyta, jeigu išplito susirgimas ar kilo epidemija – už tai baudžiamasis įstatymas numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją