Pavilnių ir Verkių regioniniai parkai įkurti gamtiniu ir kraštovaizdžio požiūriu jautriausiose ir pačiose vertingiausiose Vilniaus vietose. Todėl ribojimai taikomi tam, kad parkų gamtinės ir geografinės vertybės būtų apsaugotos ir išliktų ateities kartoms.

Natūralu, kad siekiant apsaugoti šias teritorijas jose taikomi tam tikri ribojimai ir statyboms. Ir, panašu, tai pykdo architektus vienijančias organizacijas.

Delfi susipažino su 2022 m. sausio 24 dienos raštu Aplinkos ministerijai, kurį pasirašė Lietuvos architektų sąjungos pirmininkė Rūta Leitanaitė, Lietuvos architektų rūmų pirmininkas Lukas Rekevičius ir Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Taigi, skaitant šį kreipimąsi į Aplinkos ministeriją akivaizdu, kad siūlomi esminiai pakeitimai saugomose teritorijose, kuriuos įgyvendinus joms būtų padarytas didžiulis poveikis.

Štai vienas ilgametis saugomų teritorijų sistemos darbuotojas teigė, kad siūlomi pakeitimai atvertų Pandoros skrynią ir sugriautų ilgai kurtą sistemą: „Man nesuprantami šie architektų pasiūlymai. Dabartinis teisinis reglamentavimas ir taip yra kompromisinis variantas. Nežinau, ką dar būtų galima liberalizuoti. Man atrodo, čia tiesiog noras sugriauti sistemą ir visiškai atrišti rankas architektams. Jei siūlomiems pokyčiams būtų pritarta, tai būtų viskas, tai būtų absoliutus krachas. “

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)