Šiaulių apygardos teismas pirmadienį paskelbė, kad Raseinių rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus buvęs vedėjas Vilmantas Bacys pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo siekiant turtinės naudos, kyšininkavimo bei turto pasisavinimo.

Jam skirta galutinė 35 tūkst. eurų bauda, bus konfiskuota 7,2 tūkst. eurų jo turto, taip pat iš jo konfiskuotas nešiojamas kompiuteris, BNS pranešė teismo atstovas Vytautas Jončas.

Bylos duomenimis, už išskirtines sąlygas įmonių atstovai atsilygino įvairiais kyšiais: V. Bacys kaip kyšius priėmė namo statybai reikalingų statybinių medžiagų, kurių vertė siekia daugiau nei 6 tūkst. eurų, taip pat – grynuosius pinigus.

Byloje rašoma, kad piktnaudžiaudamas tarnyba V. Bacys pasisavino daugiau nei tūkstančio eurų vertės kompiuterį, kuris buvo įsigytas Raseinių rajono savivaldybei vykdant programinės įrangos pirkimą.

Teismas taip pat patenkino Raseinių rajono savivaldybės ieškinį – per tūkstančio eurų ieškinį turės padengti V. Bacys, jis taip pat turės apmokėti savivaldybei 847 eurus už advokato paslaugas.

„Nusikaltimai yra įrodyti liudytojų, iš dalies pačių kaltinamųjų parodymais, kriminalinės žvalgybos atliktų veiksmų pateiktais duomenimis“, – paskelbė teismas.

Teisėjo Nerijaus Masiulio nuosprendyje pabrėžiama, kad šešių asmenų vykdyti korupciniai nusikaltimai yra tyčiniai ir baigti.

Nuteistas ir kitas savivaldybės buvęs tarnautojas, Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus buvęs vyriausiasis specialistas Rytis Radavičius.

R. Radavičiui priklausančiame žemės sklype kaip atlygis buvo sumontuota daugiau nei 2,7 tūkst. eurų vertės tvora.

Už kyšininkavimą jam skirta 17,5 tūkst. eurų bauda, konfiskuojama daugiau nei 2,7 tūkst. eurų jo turto.

„Nusikalstamas veikas jie padarė atlikdami savo darbines funkcijas, tokia jų veika nesuderinama su jų pareigų ėjimu, todėl jiems skirtina ir baudžiamojo poveikio priemonė, teisės dirbti valstybės tarnyboje atėmimas. Teismo įsitikinimu, ši baudžiamojo poveikio priemonė padės įgyvendinti bausmės paskirtį“, – rašoma nuosprendyje.

Keturi privačių bendrovių vadovai – Ričardas Valinčius, Romaldas Zubiela, Arvydas Lukminas ir Stasys Bružas – pripažinti kaltais dėl minėtų ekstarnautojų papirkimo.

R. Valinčiui, S. Bružui ir R. Zubielai teismas skyrė pinigines baudas po 17,5 tūkst. eurų. A. Lukminui skirta 10 tūkst. eurų bauda.

Nuteistieji baudas turėti sumokėti per vienerius metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo.

Bylos duomenimis, nusikaltimai padaryti 2018 metais.

Kai kurioms savivaldybės organizuojamuose viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančioms įmonėms buvo sudaromos išskirtinės sąlygos ir palankumas tuos pirkimus laimėti. Būdami atsakingi už įvairias savivaldybės vykdomas viešųjų pirkimų procedūras, buvę Raseinių rajono savivaldybės tarnautojai neužtikrino procedūrų skaidrumo, kad ūkio subjektai galėtų sąžiningai varžytis konkurse, rodo bylos medžiaga.

Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją